Τρίτη 1 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΚΥΝΙΣΜΟΣ

Κανείς δεν αμφιβάλλει για το στρατηγικό στόχο των ΗΠΑ, τη διατήρηση, δηλαδή, της ηγεμονίας στον κόσμο, της "αυτοκρατορίας" τους σύμφωνα με άλλους, καθώς και τα "μέσα" που χρησιμοποιούν για να τον επιβάλλουν. Εχει, όμως, ιδιαίτερη σημασία το γεγονός να διατυπώνονται τα παραπάνω από επίσημα χείλη, όπως της υπουργού Εξωτερικών Μ. Ολμπράιτ.

Σε άρθρο της στο περιοδικό "Φόρεϊν Αφέρς" - που αναδημοσίευσε η "Καθημερινή" - η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ διατυπώνει με τον κυνισμό που χαρακτηρίζει τους"παντοδύναμους" ιμπεριαλιστές, τόσο τους στόχους όσο κυρίως τα μέσα για την επιβολή των στόχων της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

****

Είναι πολλαπλά χρήσιμο να παρατεθούν ορισμένα αποσπάσματα: "Δημιουργήθηκε μια έντονη αντιπαράθεση ως προς το αν έχουμε περισσότερες πιθανότητες να επηρεάσουμε τις πράξεις ξένων κυβερνήσεων χρησιμοποιώντας το καρότο της δέσμευσης (σ.σ. διάβαζε υποταγής) ή το μπαστούνι των κυρώσεων. Η απάντηση είναι ότι εξαρτάται...(!) Στην πραγματικότητα ακολουθούμε την προσέγγιση που έχει περισσότερες πιθανότητες να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα και τα ιδανικά των ΗΠΑ"! Στη συνέχεια αφήνει στην άκρη τα προσχήματα και λέει τα πράγματα "με το όνομά τους": "Δεν υπάρχει αποδεκτή μέση οδός. Θα διατηρήσουμε την παρουσία μας οπουδήποτε είμαστε απαραίτητοι ή έχουμε συμφέροντα να προασπίσουμε"!

Προκειμένου να μην αφήσει κανένα περιθώριο παρερμηνειών για τις προθέσεις της, αναφερόμενη στη συμφωνία του Ντέιτον, δηλώνει χαρακτηριστικά: "Η πολιτική μας παραμένει η ίδια: εξαρτάται από τους λαούς της Βοσνίας να επιλέγουν τους ηγέτες τους, αλλά θα εξακολουθήσουμε να βοηθούμε μόνον όσους θα βοηθούν να εκπληρώνονται οι όροι του Ντέιτον"!

****

Μόνον αφελείς μπορεί να έχουν αυταπάτες για τους στόχους και τα μέσα των ιμπεριαλιστών στο πλαίσιο της "νέας τάξης". Οι έμπρακτες αποδείξεις την τελευταία δεκαετία είναι άφθονες. Το συμπέρασμα είναι, όπως κραυγαλέα προκύπτει και από το άρθρο της Μ. Ολμπράιτ, ένα και ξεκάθαρο: Οι ιμπεριαλιστές θα κάνουν τα πάντα, προκειμένου να εμποδίσουν οποιονδήποτε λαό να σηκώσει κεφάλι και να τολμήσει να διαφεντέψει τη χώρα του, τις τύχες του, έξω από τους "νόμους" τους.

Το ζητούμενο όμως δεν είναι η αποκάλυψη του αιμοσταγούς προσώπου του ιμπεριαλισμού και της επιβολής των αυτοκρατορικών σχεδίων των ΗΠΑ, που δεκάδες λαοί ήδη έχουν πληρώσει με ποτάμια αίματος και εκατομμύρια ζωές αθώων. Το ζητούμενο είναι η αντίσταση που πρέπει να οργανωθεί ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα σχέδιά του, τα οποία είναι εξόφθαλμα εχθρικά για τους λαούς γενικά και για τη χώρα μας ειδικότερα.

Εδώ ακριβώς προκύπτει το πρώτο ζήτημα που αφορά τις ευθύνες των κομμάτων, ιδιαίτερα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τα οποία όχι μόνο δεν τολμούν να ψελλίσουν κάποια κουβέντα επικριτική για τα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή, που είναι ασυμβίβαστα με τα λεγόμενα εθνικά συμφέροντα, αλλά σπεύδουν να ζητήσουν προστασία κάτω από την ομπρέλα των ΗΠΑ και να εναποθέσουν στην "καλή διάθεσή" τους τη διευθέτηση και επίλυση των προβλημάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι ολέθριες για τη χώρα εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί. Παρόλο, όμως, που οι ηγεσίες των κομμάτων αυτών γνωρίζουν άριστα πού οδηγούνται τα πράγματα, όχι μόνο δεν τολμάνε να πούνε λέξη, αλλά επιχειρούν να εξωραϊσουν αυτές τις λύσεις, για να γίνουν αποδεκτές από την κοινωνία και μάλιστα δε διστάζουν να τις εμφανίσουν ως τις μόνες "εθνικά συμφέρουσες" λύσεις. Ειδικά, ο Κ. Σημίτης και η κυβέρνησή του έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο σε αυτή την κατεύθυνση.

****

Ομως, το "κακό" δεν περιορίζεται εδώ. Τα κόμματα του κατεστημένου δίνουν όρκους πίστης στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, το οποίο σημαίνει απλά ότι οι ιμπεριαλιστές θα επεμβαίνουν στρατιωτικά όπου θέλουν "επί Γης", χωρίς μάλιστα να δίνουν λογαριασμό πουθενά, ούτε καν να ζητούν την τυπική και προσχηματική έγκριση από τον ΟΗΕ. Φτάνουν στο σημείο να εκλιπαρούν για συμμετοχή στη νέα δομή της "Συμμαχίας" και ζητούν μάλιστα να τους ανατεθεί "πρωταγωνιστικός ρόλος" για την περιοχή των Βαλκανίων, ώστε να επιβάλουν στους γειτονικούς λαούς τη "θέληση" της συμμαχίας.

Κι όμως θέλουν να πείσουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα ότι με αυτή την πολιτική υπερασπίζονται με τον καλύτερο τρόπο τα "εθνικά συμφέροντα" και την ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή!

****

Συμπέρασμα; Το εξέφρασε με παραστατικό τρόπο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά την περιοδεία της στη Θεσσαλία: "Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο που όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα, πλην του ΚΚΕ, έχουν δεχτεί ότι η περίφημη παγκοσμιοποίηση καταργεί το δικαίωμα μιας χώρας, ενός λαού, μιας κυβέρνησης να έχει διαφορετική άποψη για τη θέση της στο σύγχρονο κόσμο και στις διάφορες συμμαχίες".

Και επειδή τα κόμματα της πλουτοκρατίας έχουν "αυτοκαταργήσει" και εκχωρήσει στους "ισχυρούς συμμάχους" αυτό το δικαίωμα, είναι η ώρα του λαϊκού κινήματος να αντισταθεί και μέσα από τους αγώνες του να καταδείξει ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με την κατάργηση αρχών, όπως της εθνικής ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας, της μη επέμβασης, της διεθνιστικής αλληλεγγύης. Είναι, πιστεύουμε, χρέος όλων των μαζικών οργανώσεων και φορέων, ιδιαίτερα των ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών, των επιστημόνων και διανοουμένων, να υψώσουν τώρα φωνή διαμαρτυρίας και αντίστασης σ' αυτή την κατάσταση.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Μόνο αφελείς μπορεί να έχουν αυταπάτες για τους στόχους και τα μέσα των ιμπεριαλιστών στο πλαίσιο της "νέας τάξης". Οι έμπρακτες αποδείξεις την τελευταία δεκαετία είναι άφθονες. Το συμπέρασμα είναι, όπως κραυγαλέα προκύπτει και από το άρθρο της Μ. Ολμπράιτ, ένα και ξεκάθαρο: Οι ιμπεριαλιστές θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να εμποδίσουν τους λαούς να σηκώσουν κεφάλι και να διαφεντέψουν τις χώρες τους, τις τύχες τους, έξω από τους "νόμους" τους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ