Τρίτη 1 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΝ. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ, ΜΕΛΟΥΣΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Ωρα ταξικής αντεπίθεσης

- Για ποιους λόγους δημιουργήθηκε η Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή, πρόσφατα στην Αθήνα;

- Η απεργιακή επιτροπή δημιουργήθηκε ως "άλλος πόλος", μια και οι σημερινές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ παίζουν ρόλο συμμάχου της κυβέρνησης, μιας κυβέρνησης που έχει εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση στην εργατική τάξη. Αυτές οι πλειοψηφίες οδηγούν το συνδικαλιστικό κίνημα σε πλήρη υποταγή, αντί να διεκδικούν αιτήματα και λύσεις, προβάλλουν με πείσμα οράματα και στόχους των πολυεθνικών, όπως η ΟΝΕ, το ΕΥΡΩ, σαν στόχους του εργατικού κινήματος. Τώρα τελευταία, οι γνωστές αντεργατικές και αντιασφαλιστικές θέσεις του ΣΕΒ προωθούνται ως αιτήματα των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Με τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό, όλοι όσοι συγκροτούμε την απεργιακή επιτροπή είχαμε σταθερό μέτωπο και μια συγκεκριμένη πορεία σύγκρουσης. Τώρα γίνεται άλλο ένα βήμα ρήξης, γιατί αυτή την περίοδο, λόγω και του "κοινωνικού διαλόγου", του "μίνι" ασφαλιστικού, των αντεργατικών νομοθετημάτων, του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, μεγαλώνει η αποστροφή των εργαζομένων προς την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Εμείς, είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι να εργαζόμαστε και μέσα και έξω από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις πάντα με ταξικό προσανατολισμό. Δεν περιμέναμε τις πλειοψηφίες για να καθορίσουμε τη στάση μας απέναντι σε εργοδοσία και κυβέρνηση. Σήμερα, είναι επίκαιρη η προοπτική που βάζει η απεργιακή επιτροπή για τον "άλλο πόλο" στο εργατικό κίνημα, έναν "πόλο" σταθερό, ελπιδοφόρο, κόντρα στους υποταγμένους και συμβιβασμένους, κόντρα στην κυβέρνηση και την ΟΝΕ, που είναι οι μεγάλοι νεκροθάφτες των βασικών λαϊκών δικαιωμάτων.

- Το πρόγραμμα δράσης της Επιτροπής έχει, ήδη, μπει σε κίνηση. Πείτε μας τι μηνύματα φτάνουν από τους χώρους δουλιάς;

- Γίνεται μια πλατιά εξόρμηση, πολλές εκδηλώσεις, περιοδείες σε χώρους δουλιάς, ακόμα και σε σχολεία, προκειμένου να φτάσει το κάλεσμά μας για συμμετοχή στην απεργία και τη συγκέντρωση παντού, για να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους, τον λαό, γι' αυτά που συμβαίνουν. Τα μηνύματα είναι ελπιδοφόρα, όλα δείχνουν ότι η μέχρι σήμερα συσσωρευμένη αγανάκτηση και δυσφορία πολλών εργαζομένων μπορεί να αναβαθμιστεί, μπορεί να εκφραστεί σε αγωνιστική συμμετοχή στην απεργία και στη συγκέντρωση, αλλά και σε μια ανάλογη πορεία, στη συνέχεια. Τα μηνύματα είναι θετικά και μας κάνουν αισιόδοξους.

- Και μετά την απεργία, τι;

- Εμείς, ήδη, λέμε ότι η κινητοποίηση αυτή πρέπει να αποτελέσει αφετηρία νέων ταξικών αγώνων, με συνέπεια, συνέχεια και προοπτική. Αυτό είναι εφικτό, αφού προωθούμε ένα πλαίσιο αιτημάτων και στόχων, τέτοιο που πιστεύουμε ότι μπορεί να συσπειρώσει τους εργαζόμενους και να ανοίξει το δρόμο για μαζική αντίσταση στις αντεργατικές πολιτικές, αλλά και να ανοίξει ελπιδοφόρους δρόμους για το αύριο. Λέμε ότι είναι η ώρα της ταξικής αντεπίθεσης. Απώτερος στόχος μας είναι η συσπείρωση της εργατικής τάξης με τα άλλα κοινωνικά στρώματα, που θίγονται βάναυσα, όπως είναι οι αγρότες και οι μικρομεσαίοι έμποροι και επαγγελματίες. Την ίδια στιγμή, πεδίο συσπείρωσης μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν βασικά κοινωνικά ζητήματα όπως η παιδεία, η υγεία, η πρόνοια κ.ά. Είμαστε σίγουροι ότι σ' αυτούς τους αγώνες, η εργατική τάξη και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα πρωτοστατήσουν, όλοι εμείς που συγκροτούμε την Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή θα παλεύουμε σταθερά σ' αυτήν την κατεύθυνση.

Β. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ