Τρίτη 1 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Αγωνιστική πανεξόρμηση

Ακούραστα, τα μέλη της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής "οργώνουν" τους χώρους δουλιάς, προετοιμάζοντας την κινητοποίηση

Με το βλέμμα στραμμένο στην ολόπλευρη επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργιακής κινητοποίησης στις 15 Δεκέμβρη,οι συνδικαλιστές - μέλη της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής,εντείνουν τις προσπάθειές τους για την όσο το δυνατόν πλατύτερη ενημέρωση και συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνει η Επιτροπή στις 10π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά).Στα πλαίσια αυτά συνεχίζονται οι περιοδείες και εξορμήσεις σε επιχειρήσεις, εργοστάσια, καταστήματα τόσο στην Αθήνα, όσο και στον Πειραιά, το Βόλο, την Πάτρα και σε άλλες πόλεις.

Μονόδρομος ο αγώνας

"Εφ' όλης της ύλης", συζήτησαν χτες ο Θ. Ευθυμίου πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλάδων Ενδυσης και μέλος της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής και η Ιουστίνα Ζώτου, πρόεδρος του παραρτήματος Νέας Ιωνίας του Συνδικάτου Κλάδων Ενδυσης, με τους εργάτες της επιχείρησης ιματισμού "ΦΑΜΠΕ" και του πλεκτηρίου "Κορακίδης".

Πρώτος σταθμός η επιχείρηση "ΦΑΜΠΕ", όπου οι εργάτριες κατήγγειλαν ότι οι εργοδότες έχουν αποθρασυνθεί, γεγονός που συνέδεσαν και με τον τελευταίο αντεργατικό νόμο. Κατήγγειλαν ακόμα ότι τους οφείλονται τα δεδουλευμένα του Νοέμβρη και μέρος αυτών του Οκτώβρη και ότι δεν τους έχουν δοθεί ακόμα οι αυξήσεις της κλαδικής σύμβασης.

Ο Θ. Ευθυμίου τις κάλεσε, με τη συμμετοχή τους στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, να δώσουν αγωνιστική απάντηση στην εργοδοσία, στην κυβέρνηση, αλλά και στις συμβιβασμένες ηγεσίες των ανώτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων, που βάζουν "πλάτη" για να περάσει η αντιλαϊκή πολιτική, εξυπηρετώντας με τον καλύτερο τρόπο το μεγάλο κεφάλαιο.

Το ίδιο κάλεσμα απηύθυνε και στους εργάτες του "Κορακίδη", που επίσης αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Ιδιαίτερα οι αλλοδαποί. Ενας απ' αυτούς, όταν είδε τους "ξένους", τρομοκρατημένος προσπάθησε να τους αποφύγει και έμεινε μόνο, αφού τον καθησύχασαν οι συνδικαλιστές. Σε ένα σημείο της επιχείρησης, υπήρχαν αναρτημένες οι καταστάσεις προσωπικού, δίπλα από την πλειοψηφία των ονομάτων αναγραφόταν: Ωράριο 8π.μ. - 12μ.,ενώ διαπιστώθηκε ότι οι αυξήσεις της σύμβασης δεν έχουν ακόμα δοθεί.

Μιλώντας στους εργαζόμενους ο συνδικαλιστής εξήγησε τους λόγους συγκρότησης της απεργιακής επιτροπής, καλώντας τους να ενισχύσουν την προσπάθειά της, για να αποτελέσει αυτή η κινητοποίηση αφετηρία για νέους ταξικούς αγώνες, με συνέπεια και προοπτική.

Και στα δύο εργοστάσια οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να δημιουργήσουν απεργιακές επιτροπές,ενώ τους επισημάνθηκε ότι η μοιρολατρία δε βγάζει πουθενά και ότι η συσπείρωση και η ενεργή τους συμμετοχή στα σωματεία τους, είναι ο δικός τους μονόδρομος.

Πάλη από τα κάτω

Κλιμάκιο συνδικαλιστών αποτελούμενο από τον Γ. Σταυρόπουλο, μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ, τον Δ. Κυπραίο μέλος της διοίκησης του ΕΚΑ και τον Δ. Τσιουμπρή αντιπρόεδρο της ΠΟΕΜ, περιόδευσαν σε εργοστάσια μετάλλου στην περιοχή Κρυονερίου.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας ήταν το εργοστάσιο της πολυεθνικής "AEG".Στους εργαζόμενους μοιράστηκε ανακοίνωση της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής και της ΕΣΑΚ Μετάλλου, η οποία καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης να διαλύσει το ΕΤΕΜ, συγχωνεύοντάς το στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ. Μιλώντας στους εργαζόμενους ο Γ. Σταυρόπουλος, κατήγγειλε ότι ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει τη στασιμότητα του αφορολόγητου ορίου, περικόπτει σημαντικές δαπάνες για την Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια και συρρικνώνει τα εργατικά εισοδήματα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για το Ταμείο Μετάλλου, το οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει να το διαλύσει, καλώντας τους εργάτες να σταματήσουν αυτά τα σχέδια. Επίσης, τους κάλεσε να συμπαρασταθούν στους αγώνες των μαθητών, αλλά και να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση της Επιτροπής.

Από την πλευρά του ο Δ. Κυπραίος αναφέρθηκε στις ευθύνες των πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, οι οποίες ουσιαστικά βάζουν πλάτη, για να περάσει η αντεργατική κυβερνητική πολιτική και κάλεσε τους εργαζόμενους να παλέψουν "από τα κάτω".

Οι επόμενοι σταθμοί της περιοδείας ήταν το εργοστάσιο "Εμ. Καζής" και "Δράκος - Πολέμης",ενώ κατέληξαν στο εργοστάσιο "ΦΥΡΟΓΕΝΗΣ".Μιλώντας εκεί ο Γ. Σταυρόπουλος τόνισε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση με τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό των πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κορυφώνεται η "μάχη" (1998-11-28 00:00:00.0)
Ανυποχώρητοι οι εργαζόμενοι (1996-08-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ