Τρίτη 1 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΕΡΓΙΑ
Αντεργατική ομοβροντία

Σύνοδος υπουργών, με θέμα το "σχέδιο δράσης" για την απασχόληση στην ΕΕ

Σαν μια προσπάθεια "εξανθρωπισμού" του προσώπου της ΟΝΕ, παρουσιάζεται η σημερινή κοινή σύνοδος των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας, προκειμένου να γίνουν συγκεκριμένοι οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ανεργία. Σχετική σύσκεψη είχε προηγηθεί στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας την περασμένη βδομάδα, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών για το "Εθνικό Σχέδιο δράσης για την Απασχόληση", όπου συζητήθηκε και η ανανέωση του ελληνικού σχεδίου, αλλά και η κατάρτιση του κοινοτικού σχεδίου δράσης, το οποίο συνολικά θα ιδωθεί σήμερα.

Οπως και στο ελληνικό εθνικό σχέδιο, περιλαμβάνεται η ανακεφαλαίωση της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης, έτσι και σήμερα θα συζητηθούν συνολικά οι αντίστοιχες πολιτικές όλων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το κοινοτικό σχέδιο, θα περιέχει όπως και τα εθνικά, ποσοτικούς στόχους για την ανεργία, θα προβλέπει τη λήψη μέτρων για φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων, που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, καθώς και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σαν κίνητρο δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Ανάλογα μέτρα έχει λάβει και η ελληνική κυβέρνηση, αλλά αναμένεται να ενταθούν, δίνοντας ουσιαστικά νέα προνόμια στους εργοδότες.

Η ενίσχυση των "ενεργητικών μέσων" ενάντια στην ανεργία θα είναι, επίσης, ένας άξονας συζήτησης σήμερα, σε συνδυασμό με την αύξηση των πόρων για προγράμματα απασχόλησης και την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει ιδιαίτερο βάρος στα "ενεργητικά προγράμματα", κατ' ουσίαν ενίσχυσης των εργοδοτών για δημιουργία θέσεων εργασίας και επαγγελματική κατάρτιση, ενώ κρατά μειωμένο το... "παθητικό" επίδομα ανεργίας, προετοιμάζοντας την κατάργησή του.

Η αύξηση της μερικής απασχόλησης και οι παρεμβάσεις στο χρόνο εργασίας, για τα οποία ήδη έχει προβλέψει η κυβέρνηση με τον αντεργατικό - εκτρωματικό νόμο για τις εργασιακές σχέσεις, θα αποτελέσουν ένα ακόμη θέμα της σημερινής συνόδου, που δεν ξεφεύγει φυσικά από τις βασικές κατευθύνσεις της Συνθήκης του Μάαστριχτ και της "Λευκής Βίβλου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ