Τρίτη 1 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Θα περάσετε πάνω από τα πτώματά μας"!

Οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Αυλίδας απέκλεισαν χτες για μια ώρα την Εθνική οδό Αθηνών - Σχηματαρίου

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

"Εξαιρούνται από το διαγωνισμό μόνο όσοι ενδιαφέρονται για Ναυπηγείο!". Η... πρόσκληση, γραμμένη στο πανό του Σωματείου Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Αυλίδος, απευθυνόταν κατά κύριο λόγο στο υπουργείο Ανάπτυξης και την ΕΤΒΑ, που προκλητικά αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο - και μέσω της διακήρυξης του διαγωνισμού πώλησης - να μετατραπεί το Ναυπηγείο σε λιμάνι και αποθήκες, αν περιέλθει στα χέρια του ομίλου Στασινόπουλου. Γι' αυτό το λόγο χτες το απόγευμα και για μία ώρα, οι 350 εργαζόμενοι προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του οδοστρώματος της οδού Χαλκίδας - Σχηματαρίου στον κόμβο του Ναυπηγείου, προειδοποιώντας ότι θα πρέπει να "περάσουν πάνω από τα πτώματά μας" αν επιδιώξουν να υλοποιήσουν τέτοια σενάρια.

Τις αντιδράσεις των εργαζομένων και του σωματείου ξεσήκωσε η δεύτερη κατά σειρά δημοσίευση της πρόσκλησης διαγωνισμού για την πώληση των Ναυπηγείων, που αναφέρεται στη χρήση της ως ναυπηγοεπισκευαστικής μονάδας μη αποκλειόμενων, όμως, άλλων χρήσεων. Παράλληλα δε διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των 350 εργαζομένων.

Οπως τόνισε στην ομιλία του χτες ο πρόεδρος του σωματείου, "είχαμε συγκεκριμένες υποσχέσεις από υπουργείο και τράπεζα για τους όρους που θα έθεταν, αλλά ο δεύτερος διαγωνισμός διενεργείται με χειρότερους όρους για τους εργαζόμενους".

Η επόμενη κινητοποίηση των εργαζομένων με συγκέντρωση έξω από το κτίριο της ΕΤΒΑ θα γίνει στις 4 Δεκέμβρη στις 2μμ, ημέρα κατά την οποία θα ανοίξουν οι προσφορές των ενδιαφερομένων.

Στη χτεσινή κινητοποίηση δήλωσαν τη συμπαράστασή τους και συμμετείχαν, το ΔΣ του ΕΚ Εύβοιας, εκπρόσωποι πολλών σωματείων, εκπρόσωποι των ΝΕ των κομμάτων του ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής του ΣΥΝ, ο απερχόμενος νομάρχης και εκπρόσωπος του νέου δημάρχου του Δήμου Αυλίδας.

Πρέπει να επισημανθεί ότι τόσο η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, όσο και η ΤΕ της ΕΣΑΚ, με παρεμβάσεις τους, είχαν προειδοποιήσει για το τι επιφυλάσσει η κυβερνητική πολιτική και πού οδηγούσε η συμβιβαστική στάση του σωματείου και είχαν προτείνει την ανάληψη και λειτουργία του ναυπηγείου από την ΕΤΒΑ (τελευταία την πρόταση αυτή είχε υιοθετήσει και το σωματείο), την καταβολή όλων των χρεών από τον Λελάκη, την ανάπτυξη του ναυπηγείου σε μια πορεία δημιουργίας δημόσιου φορέα ναυπηγικής βιομηχανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ