Τρίτη 18 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΑ "ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ"

Η παιδεία, η υγεία, η ασφάλιση, η ανεργία, η αγροτική οικονομία κλπ., "είναι θεματικές ενότητες που επιβάλλουν, η δεδομένη πολιτική βούληση της κυβέρνησης για την προώθησή τους να ενισχύεται από κοινωνικές συμφωνίες που διαμορφώνουν ένα πλέον ασφαλές πλαίσιο για την προώθηση και την υλοποίηση αυτών των στόχων". Τα παραπάνω - όπως πληροφορεί το "Βήμα" της Κυριακής - περιέχονται στην εισήγηση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής με θέμα τον "κοινωνικό διάλογο". Στην ίδια συνεδρίαση, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας υπήρξε εξόχως κατατοπιστικός για το περιεχόμενο του λεγόμενου "κοινωνικού διαλόγου": "Ο κοινωνικός διάλογος δεν είναι ανατροπή των όσων έχουμε ήδη κάνει, προγραμματίσει ή εξαγγείλει, αλλά αναζήτηση κοινών τρόπων δράσης για την ταχύτερη εφαρμογή των αναγκαίων πολιτικών για να επιτύχουμε τους στόχους μας", επισήμανε ο Γ. Παπαντωνίου.

"Τι χρείαν άλλων μαρτύρων έχομεν", θα μπορούσε να είναι η πρώτη παρατήρηση, σχετικά με τη φάρσα του "κοινωνικού διαλόγου" που οι κυβερνώντες επιδιώκουν να εμφανίσουν ως μνημειώδη δημοκρατική προσφορά τους προς τον τόπο. Οι θέσεις του Κ. Σημίτη, είναι σαφές πού αποβλέπουν και τι επιδιώκουν. Αλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός καθώς και οι επικεφαλής του "εκσυγχρονιστικού" επιτελείου που θα ηγηθούν της... συζήτησης με την κοινωνία, δε "μασάνε τα λόγια τους": "Δεδομένη" η πολιτική της κυβέρνησης, ανάγκη για "ασφαλές πλαίσιο προώθησης και υλοποίησης" αυτής της πολιτικής, "δεν αλλάζει τίποτα" από ό,τι έχει πραγματοποιηθεί, προγραμματιστεί και εξαγγελθεί, είναι μερικά από όσα λένε και τα οποία αποδίδουν το βαθύτερο "πιστεύω" τους. Και το βαθύτερο "πιστεύω" τους δεν είναι άλλο από τη βοναπαρτικού τύπου επιβολή του δογματικού τους μονόλογου σε πολιτική πρακτική, που όμως θα μπορούν να την περιφέρουν ως "διαμάντι" του κοινοβουλευτισμού, του πλουραλισμού και της κοινωνικής τους ευαισθησίας!

*****

Αυτό, δηλαδή, που θέλει η κυβέρνηση, είναι να αποδεχτεί ο λαός πως προϋπόθεση για να υπάρχει "διάλογος", πως η βαθύτερη ουσία του "διαλόγου", είναι η συμφωνία μαζί της. Πως "ανεκτός" συνομιλητής είναι όποιος αποδέχεται τη βασική αντίληψη της πολιτικής της. Πως εγκεκριμένη διαδικασία συνδιαλλαγής είναι μόνο εκείνη που έχει τα χαρακτηριστικά της ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους βαστάζους της. Αρα, βεβαίως και να συζητήσουμε για την αγροτική πολιτική, αλλά όλα κι όλα! Η ΚΑΠ, η ΓΚΑΤΤ και το ξεκλήρισμα του 50% των αγροτών δεν είναι υπό διαπραγμάτευση! Βεβαίως και να συζητήσουμε για την οικονομική εξαθλίωση των εργατών, αλλά η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης είναι αδιαπραγμάτευτη! Βεβαίως να συζητήσουμε για την παιδεία με τους καθηγητές, αλλά δε δεχόμαστε οικονομικά αιτήματα, γιατί ο προϋπολογισμός είναι αδιαπραγμάτευτος! Αυτό θα πει διαλλακτικότητα! Είσαι έτοιμος να συμμετάσχεις στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής; Είσαι ευπρόσδεκτος για κουβέντα με τη... σέσουλα! Αν όμως τα συμφέροντά σου είναι αντίθετα από την κυβερνητική πολιτική, τότε... Τότε, όχι μόνο θα υποστείς το "έξω από εδώ", αλλά θα βρεθείς αντιμέτωπος με τη συκοφαντία και την τρομοκρατία του κρατικού μηχανισμού.

Ομως, η απάτη του "κοινωνικού διαλόγου", αυτό το "έλα και συμφώνησε μαζί μου, θέλεις δε θέλεις", αυτή η παγίδα στην οποία επιχειρεί να ρίξει το λαό η κυβέρνηση κατά το πρότυπο του "κάτσε πίτα να σε φάω", αναζητώντας αναχώματα για τη μη μετατροπή της λαϊκής οργής σε διεκδίκηση διαρκείας, έχει ένα ακόμα τρωτό σημείο. Οι κυβερνώντες πασχίζουν να παρουσιάσουν τον λεγόμενο "κοινωνικό διάλογο" ως πρωτότυπη πατέντα παγκόσμιας ευρεσιτεχνίας! Λες και η μέχρι τώρα ιστορία των ανθρώπινων κοινωνιών και όλων των κοινωνικών συστημάτων που υπήρξαν, από τη δουλοκτησία μέχρι και τον καπιταλισμό, πορεύτηκε στα... μουγκά! Αφού, όμως, σε όλα τα συστήματα και σε όλες τις εποχές, αντικειμενικά και αναπόφευκτα, οι καταπιεζόμενοι πάντα έρχονταν και έρχονται σε διάλογο με τους καταπιεστές τους, γιατί τώρα αυτή η "θεσμοθέτηση" και ιδιαίτερη προβολή εκ μέρους της κυβέρνησης μιας διαδικασίας έτσι κι αλλιώς γνωστής;

*****

Η απάντηση βρίσκεται στον ίδιο τον χαρακτήρα των "θεσμών" (όπως η ΟΚΕ, το Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής κλπ.) που θέλει να προάγει η κυβέρνηση με στόχο την "αντικατάσταση" των μη κυβερνητικοδίαιτων οργάνων του λαϊκού κινήματος, με χειραγωγημένους από την κυβέρνηση και την πολιτική της και πάντα "εποικοδομητικούς" υπηρέτες. Αυτό που ουσιαστικά θεσμοθετεί η κυβέρνηση, δεν είναι τίποτα άλλο από την αυταρχική τακτική του "δε συνομιλούμε με απεργούς", του "δε συνομιλούμε με αγρότες", του "ό,τι δώσαμε, δώσαμε" και του "εφόσον απεργείτε παίρνουμε πίσω και ό,τι ψίχουλα σας παραχωρήσαμε"! Αυτός είναι ο περίφημος "κοινωνικός διάλογος" και η θεσμοποίησή του υπαγορεύεται από την ανάγκη να μετατραπεί σε νόμο, τόσο η κυβερνητική αδιαλλαξία όσο και η μεθόδευση της πεμπτοφαλαγγίτικης υποκατάστασης του λαϊκού κινήματος από "συνετούς" εργατοπατέρες.

Εκείνο όμως, που προέχει στην κυβερνητική τακτική, είναι η προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί ο λεγόμενος "κοινωνικός διάλογος" ως αποτρεπτικό κάθε κοινωνικού αγώνα. Να έρθει, δηλαδή, σε αντιπαράθεση ο διάλογος με τη διεκδίκηση (! ), σε μια επιπλέον επιχείρηση εκφυλισμού των αγωνιστικών διαθέσεων των εργαζομένων. Κάποιοι, μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να ζητούν την εφαρμογή στην Ελλάδα του... αμερικάνικου δικαίου (! ) ώστε να επιβάλλεται η αναστολή των απεργιών, αν δεν έχει προϋπάρξει σύρσιμο των απεργών στα κυβερνοκίνητα γρανάζια της συν (δι) αλλαγής! Λες και υπήρξε ποτέ κανένας αγώνας που έγινε προτού οι κινητοποιούμενοι δουν τα αιτήματά τους να ρίχνονται στον κάλαθο των αχρήστων από τους εξουσιαστές. Λες καιόσοι διαδηλώνουν είναι τόσο μαζοχιστές, που ενώ παίρνουν ό,τι δικαιούνται στρογγυλοκαθισμένοι σε ένα τραπέζι, εκείνοι προτιμούν την πεζοπορία και τη "συζήτηση" με τα... ΜΑΤ.

******

Οι κυβερνώντες ξέρουν ότι τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Αντίθετα αυτό που υπάρχει είναι η αδιαλλαξία μιας πολιτικής τόσο στυγνής και αντιλαϊκής που η σκληρότητά της έχει ανάγκη από τη ναρκοθέτηση των δρόμων που πορεύεται το λαϊκό κίνημα. Επιδιώκουν, λοιπόν, να κατασκευάσουν αυτό το ναρκοπέδιο, όπου ο λαός και οι ανάγκες του θα μπορούν εύκολα να υποκύπτουν στους "ελεύθερους σκοπευτές" - υμνητές της ταξικής συναίνεσης και στους επαϊοντες της "ρεαλιστικής" υποταγής απέναντι στους κυβερνώντες. Γι' αυτό και οι εργαζόμενοι θα τους στερήσουν κάθε πρόσχημα, αρνούμενοι να αποτελέσουν το κερασάκι στην τούρτα του μονολόγου τους και της ναρκοθέτησης των αγώνων τους.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

σποτ

Ο περίφημος "κοινωνικός διάλογος" και η θεσμοποίησή του, υπαγορεύεται από την ανάγκη να μετατραπεί σε νόμο, τόσο η κυβερνητική αδιαλλαξία όσο και η μεθόδευση της πεμπτοφαλαγγίτικης υποκατάστασης του λαϊκού κινήματος από "συνετούς" εργατοπατέρες


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ