Ημερίδα με θέμα "κοινωνική πολιτική και γυναίκα"
Να ανακληθούν οι τρεις αντιασφαλιστικοί νόμοι του 90, 91 και 92, να σταματήσει κάθε μεθόδευση για την πλήρη κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος, να αναμορφωθεί η κοινωνική ασφάλιση και να αναγνωριστεί ο κοινωνικός της ρόλος, ήταν μερικά μόνο από τα αιτήματα που έθεσε χτες η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).
Η ΟΓΕ στα πλαίσια του φετινού γιορτασμού της Ημέρας της Γυναίκας - την οποία την αφιερώνει στον αγώνα ενάντια στην κατεδάφιση της κοινωνικής πολιτικής - ξεκίνησε χτες με το μεγάλο θέμα της κοινωνικής ασφάλισης και τα δρομολογημένα σενάρια για τον "επαναπροσδιορισμό" της, συζητώντας σε κεντρικό ξενοδοχείο με εκπροσώπους του γυναικείου και συνδικαλιστικού κινήματος για την "κοινωνική πολιτική και τη γυναίκα".
Αποκαλυπτική ήταν η ομιλία της Κατίνας Καραμάνου,γενικής γραμματέα της ΟΓΕ, η οποία τόνισε πως όσες γυναίκες έχουν ασφαλιστεί από 1/1/92 και μετά αντιμετωπίζουν φοβερές περικοπές των συντάξεών τους. Αναφέρθηκε επίσης πως προβλέπεται ως ενιαίο όριο συνταξιοδότησης το 65ο έτος, ακόμα και για τις γυναίκες που είναι ασφαλισμένες πριν από το 1992. "Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Ελληνα επιτρόπου, Χρήστου Παπουτσή, προς τους Ελληνες συνδικαλιστές, που συναντήθηκαν στις 11/5/96 μαζί του στις Βρυξέλλες, ότι ο σημερινός τριαντάρης εργαζόμενος δε θα συνταξιοδοτηθεί από την κοινωνική ασφάλιση", είπε χαρακτηριστικά η Κ. Καραμάνου.
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η ομιλία της προέδρου της ΟΓΕ, Κ. Μπουντούρογλου,η οποία επισήμανε πως η κοινωνική πολιτική δε χωράει μέσα σε "αναδιαρθρώσεις", σε κυνήγι σύγκρισης αριθμών ή σε "εκσυγχρονισμούς". "Και αυτό γιατί η κοινωνική ασφάλιση, η παιδεία, η υγεία, η κοινωνική πρόνοια, ο πολιτισμός, η τρίτη ηλικία, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και πολλά άλλα δε διαπραγματεύονται, δεν εκχωρούνται σε συνθήκες και πολύχρωμα βιβλία", είπε η Κ. Μπουντούρογλου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση της Ρούλας Χαλάτση από το Σύλλογο Γυναικών Καρδίτσας, η οποία ανέφερε πως με το νέο νόμο για την ασφάλιση των αγροτών επιβάλλονται μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των αγροτικών νοικοκυριών να μην μπορέσει να ανταποκριθεί στη διπλή εισφορά. "Σύμφωνα με τις παραδόσεις θα θυσιαστεί πάλι η γυναίκα. Ετσι η αγρότισσα θα χάσει και αυτές τις 25.000 δρχ. και την αυτοτελή ιατροφαρμακευτική της περίθαλψη", είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, η Ζωή Σώκου,από την Επιτροπή Γυναικών της ΓΣΕΕ, τόνισε πως σήμερα στο στόχαστρο βρίσκονται τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και πρόβλεψε πως "το μεγαλύτερο μέρος των γυναικών, ούτε προνοιακό επίδομα δε θα μπορέσει να πάρει".