Παρασκευή 28 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Κυβέρνηση και ΕΕ καλύπτουν τις παρανομίες

Απάντηση της Κομισιόν σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Βασίλη Εφραιμίδη. Εμφανής ο κίνδυνος να μην είναι δυνατή η χρηματοδότηση των έργων λόγω των παρανομιών και γι' αυτό η κυβέρνηση έσπευσε να υποσχεθεί ότι όσα χρήματα χρειαστούν θα δοθούν από εθνικούς πόρους

Μετά την παράσταση που έδωσε η κυβέρνηση με τους υπουργούς της στο Μέγαρο Μουσικής και τις διαβεβαιώσεις του Γιάννου Παπαντωνίου ότι ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (ΟΜΜΑ) θα έχει όση χρηματοδότηση θέλει από εθνικούς πόρους, ήρθε η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης "να βάλει πλάτες" στο... πολιτιστικό έργο του μεγαλοεκδότη Χρ. Λαμπράκη. Ομως, ταυτόχρονα, είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να μην είναι δυνατή η χρηματοδότηση των έργων από την ΕΕ λόγω των παραβιάσεων της κοινοτικής νομοθεσίας και γι' αυτό η κυβέρνηση έσπευσε να προσφέρει οικονομική κάλυψη.

Με απάντησή της σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Βασίλη Εφραιμίδη,που αφορούσε την έκδοση οικοδομικής άδειας για τα έργα επέκτασης του μεγάρου, η Επιτροπή της ΕΕ προσπαθεί να κουκουλώσει τις παρανομίες του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής της Αθήνας. Η έκδοση της οικοδομικής άδειας είχε γίνει χωρίς να προκηρυχτεί και να δημοσιευτεί ο απαραίτητος διαγωνισμός στην εφημερίδα της ΕΕ. Το τελευταίο είναι υποχρεωτικό και συνέβη μερικούς μήνες μετά, αφού ήδη είχε εκδοθεί η οικοδομική άδεια και ύστερα από παρέμβαση του Β. Εφραιμίδη στην Ευρωβουλή. Την "κοιναγορίτικη προσπάθεια για συγκάλυψη των κατά συρροή παρανομιών του ΟΜΜΑ" καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Οπως τόνιζε τον περασμένο Νοέμβρη στην Ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, η πραγματοποίηση του έργου χωρίς τη δημοσίευση της προκήρυξης του διαγωνισμού στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, θα παραβίαζε την κοινοτική νομοθεσία και θα εμπόδιζε τη χορήγηση κονδυλίων από τα κοινοτικά ταμεία. Το έργο, με συνολικό προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 10 δισ., πραγματοποιείται με δημόσια δαπάνη και κοινοτική χρηματοδότηση, περιλαμβάνοντας υπόγειο γκαράζ, όπερα, συνεδριακό κέντρο. Στην ερώτησή του ανέφερε πως "...για τα έργα που πραγματοποιούνται με δημόσιες δαπάνες, προϋπολογισμού μεγαλύτερου του 1,5 δισ. δραχμών, η προκήρυξη και η δημοσίευση του είναι υποχρεωτική, βάσει της οδηγίας 93/37/14.6.93 της ΕΟΚ". Η απάντηση της Επιτροπής ήταν... λακωνικότατη. "Η Επιτροπή πληροφορεί τον αξιότιμο βουλευτή ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού για την αποπεράτωση του Μεγάρου Μουσικής της Αθήνας δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με ημερομηνία 8 Ιανουαρίου 1997". Ομως η 702 οικοδομική άδεια επέκτασης των εγκαταστάσεων του ΟΜΜΑ, εκδόθηκε τον Ιούλη του 1996 από την Πολεοδομία της Αθήνας και η προκήρυξη του διαγωνισμού δημοσιεύτηκε μετά από μήνες, αφού το θέμα ήρθε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το ΚΚΕ.

"Καλύπτει" τους κινδύνους η κυβέρνηση

"Η Επιτροπή αποφεύγει να τοποθετηθεί", αναφέρει ανακοίνωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, "στο ουσιαστικό ερώτημα πώς μπορεί να εγκρίνεται οικοδομική άδεια στις 12/7/96, της οποίας απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη τελικής μελέτης, δεσμευτικής μάλιστα για την κατασκευή του έργου και ο διαγωνισμός για τη σύνταξη αυτής της μελέτης και την κατασκευή να προκηρύσσεται έξι μήνες αργότερα, στις 8/1/97, και ενάμιση μήνα μετά την αποκάλυψη της παρανομίας από την ερώτηση του Β. Εφραιμίδη, στις 27/11/96.

Είναι πλέον αυτονόητο ή ότι η εκδοθείσα οικοδομική άδεια είναι άκυρη, όπως αυθαίρετες είναι οι εργασίες και οι καταστροφές που έγιναν με την επίκλησή της, ή ότι ο σχετικός διαγωνισμός είναι "μαϊμού"".

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι είναι εμφανείς οι κίνδυνοι μη χορήγησης των κοινοτικών κονδυλίων, λόγω των συνεχών παραβιάσεων της κοινοτικής νομοθεσίας. "Δικαιολογούνται επίσης απόλυτα οι βάσιμες πλέον ανησυχίες της διοίκησης του ΟΜΜΑ για τη μη τελική διάθεση κοινοτικών πόρων για το έργο" αναφέρει η ανακοίνωση.

Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιστράτευσε σε ρόλο... κομφερασιέ των συμφερόντων του μεγαλοεκδότη τους υπουργούς Πολιτισμού, Εθνικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος. "Οι κίνδυνοι και οι ανησυχίες αυτές", επισημαίνει η ανακοίνωση, "υποχρέωσαν τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, να δηλώσει ότι "το Μέγαρο Μουσικής θα έχει όση χρηματοδότηση θέλει από εθνικούς πόρους", γνωρίζοντας ότι για τα έργα αυτά δε διατίθεται δραχμή ιδιωτικής χρηματοδότησης και ότι το σύνολο των κονδυλίων θα επιβαρύνει αποκλειστικά τον εθνικό και τον κοινοτικό προϋπολογισμό".Από κοντά ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, δήλωνε προχτές στη Βουλή, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Λ. Αυδή, ότι το ΚΚΕ... χαρίζει στον Χρ. Λαμπράκη "ένα σημαντικό στοιχείο του εθνικού πλούτου"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ