Παρασκευή 28 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εικαστική γέφυρα αλληλεγγύης

Εκθεση έργων έξι Κούρδων ζωγράφων, που διαμένουν μαζί με άλλους 750 περίπου πολιτικούς πρόσφυγες σε σκηνές, στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα

Μιαν άλλη αντίληψη, τόσο για την κοινωνική αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες, όσο και για την πολιτιστική επικοινωνία μεταξύ των λαών, σηματοδοτεί η έκθεση,που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (7.30μμ), στην αίθουσα του Συλλόγου Υπαλλήλων της Τράπεζας Ελλάδας (Σίνα 16). Πρόκειται για έκθεση έργων έξι Κούρδων ζωγράφων, προσφύγων από το Β. Ιράκ, που διαμένουν αυτή τη στιγμή, μαζί με άλλους 750 περίπου πολιτικούς πρόσφυγες, σε σκηνές στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα Αττικής.Η ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή αυτή παρουσίαση διοργανώνεται από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας,το Σύλλογο Υπαλλήλων της Τράπεζας Ελλάδας και την Εθελοντική Εργασία Αθήνας.Στόχος της έκθεσης έργων των Β. Κρατανί, Σαμάν Ρας, Χίονα Καρίμ Αχμέτ, Ζ. Αχμέτ Μοχαμέντ, Εν. Αλί Ιμπραϊμ, Αλί Χουσεϊν,είναι ηυποστήριξη των προσφύγων του Αγ. Ανδρέα, αφού τα έσοδα από τις αφίσες που θα πωλούνται στο χώρο της έκθεσης θα διατεθούν για να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες διατροφής και διαβίωσής τους.

Οπως αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, "εδώ και έξι μήνες οι 750 πρόσφυγες διαμένουν εκεί χωρίς καμιά κρατική βοήθεια. Χωρίς συσσίτιο και σε κακές συνθήκες υγιεινής, ενώ επικρατεί πλήρης αβεβαιότητα για το μέλλον τους. Για το αν, δηλαδή, θα δοθεί άσυλο και αν θα φιλοξενηθούν σε άλλες, ανθρώπινες εγκαταστάσεις".

Μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί καμιά οριστική λύση στα προβλήματά τους. Η κυβέρνηση αρνείται να τους αντιμετωπίσει ως πολιτικούς πρόσφυγες και να τηρήσει διεθνείς συμφωνίες.

Στη χτεσινή συνάντηση εκπροσώπων της εκλεγμένης επιτροπής των προσφύγων με τον σύμβουλο για θέματα μεταναστών του υπουργού Δημόσιας Τάξης, τέθηκαν - για μια ακόμη φορά - προς συζήτηση και εξεύρεση λύσης, τα τέσσερα βασικά αιτήματα των προσφύγων: Δυνατότητα κατάθεσης αίτησης για άσυλο. Μεταφορά τους σε χώρο - εντός της Αττικής - με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Δυνατότητα να εργαστούν. Να παύσουν οι απελάσεις τους.

Οι υποσχέσεις του συμβούλου αφορούσαν στη μεταφορά των 750 προσφύγων του Αγίου Ανδρέα (την ερχόμενη Πέμπτη), σε κάμπινγκ στη Σπερχειάδα Φθιώτιδας, χωρίς όμως να αναλαμβάνει την ευθύνη λειτουργίας του (ο χώρος αυτός δεν υπάγεται στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης). Κάποια βοήθεια στους πρόσφυγες θα προσφέρει το ΙΚΑ και ο Ερυθρός Σταυρός. Μόνο αν δεχτούν τη μεταφορά τους εκεί, θα τους δοθεί η δυνατότητα να κάνουν αίτηση για άσυλο, θα τους δοθεί κάρτα διαμονής και εργασίας!Στις υποσχέσεις συμπεριλαμβάνεται: Απασχόληση 500 περίπου προσφύγων στη Σπερχειάδα. Αδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους σε όσους δε δοθεί άσυλο και παύση των απελάσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κανείς συμμαθητής μας να μην απελαθεί» (2022-06-29 00:00:00.0)
Ολοκληρώθηκε η καταγραφή αιτημάτων προσφύγων (2016-08-02 00:00:00.0)
Κορυφώνεται η τρομοκράτηση των προσφύγων (2008-01-29 00:00:00.0)
Απέλαση Κούρδων (2005-01-19 00:00:00.0)
Σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση «επαναπροώθησης» (2001-12-07 00:00:00.0)
Μόνο 8 στους 100 πρόσφυγες παίρνουν άσυλο! (1997-04-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ