Τετάρτη 10 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Προσπαθούν να οξύνουν παραπέρα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Συνέντευξη του Στρατή Κόρακα στον Ρ/Σ "902" από την Κωνσταντινούπολη

Ολοκληρώθηκε χθες ο κύκλος των επαφών της αντιπροσωπείας της πολιτικής ομάδας "Ενωτική Ευρωπαϊκή Αριστερά" της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης - που ήρθε στην Κωνσταντινούπολη για την "υπόθεση Οτσαλάν" - με κόμματα και φορείς της Τουρκίας. Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη μετά από πρόσκληση του Κόμματος της Ελευθερίας και της Αλληλεγγύης (ODP) και αποτελείται από τους: Στρατή Κόρακα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, Μάγκυ Μίκαελσον, βουλευτίνα του Αριστερού Κόμματος της Σουηδίας, Λίνο Καρβάλιο, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Πορτογαλίας και βουλευτή και Μάριο Μπρουνέτι, βουλευτή και μέλος της ηγεσίας του Κόμματος των Ιταλών Κομμουνιστών.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με το Κόμμα της Εργασίας (EMEP), την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας, το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (ΗΑDΕΡ), το Κόμμα της Ελευθερίας και της Αλληλεγγύης, με τους δύο επίσημους δικηγόρους του Οτσαλάν και με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Κωνσταντινούπολης. Οι συναντήσεις έγιναν μέσα σε θερμό κλίμα, η αντιπροσωπεία των βουλευτών εξέφρασε την ανησυχία της για την τύχη του Κούρδου ηγέτη και ενημερώθηκε για την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία. Ο "Ριζοσπάστης" ακολούθησε την αντιπροσωπεία και θα δημοσιεύσει τις επόμενες μέρες εκτεταμένο ρεπορτάζ.

Σε συνέντευξη στον Ρ/Σ "902" από την Κωνσταντινούπολη, ο Στρατής Κόρακας,ανάμεσα σε άλλα σημείωσε:

"Η ομάδα βουλευτών που βρισκόμαστε στην Κωνσταντινούπολη πήραμε αυτή την απόφαση γιατί διαπιστώσαμε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης σε διάφορες σκέψεις που έκανε για αποστολή τέτοιας αντιπροσωπείας περίμενε πρώτα την έγκριση της τουρκικής κυβέρνησης, που φυσικά δε γινόταν, αφού η κυβέρνηση της Τουρκίας έφθασε στο σημείο να αρνηθεί, εμμέσως πλην σαφώς, την επίσκεψη στην Τουρκία ακόμη και αυτού του ίδιου του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης".

Κάτω από την επήρεια ναρκωτικών

"Συναντηθήκαμε με τους δύο επίσημους δικηγόρους του Α. Οτσαλάν. Ο Α. Οκτσίογλου, μάς ενημέρωσε για την κατάσταση του προέδρου του PKK, πώς τον είδε κατά τα 20 που του επέτρεψαν να συναντηθεί μαζί του. Ηταν καθιστός, δε σηκώθηκε καθόλου,το βλέμμα του ήταν απλανές και ότι τα λόγια του ήταν πολύ αργά και ορισμένες φορές διακεκομμένα, που σημαίνει ότι ήταν ακόμα και εκείνη τη στιγμή κάτω από την επήρεια των ναρκωτικών ώστε να του αποσπάσουν τις ομολογίες που θέλουν οι αρμόδιοι.

Ενημερωθήκαμε ότι το τελευταίο αυτό διάστημα γίνεται ή έγινε προσπάθεια παραπέρα έντασης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και ιδιαίτερα φανατισμού της κοινής γνώμης κατά της Ελλάδας. Βεβαίως οι ψυχραιμότεροι απορούν γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο, αφού η πρώτη αντίδραση εδώ στην Τουρκία, μετά την απαγωγή του Οτσαλάν, ήταν ένα ανέλπιστο δώρο από την πλευρά της Ελλάδας. Φυσικά στην πορεία αλλάχτηκε αυτή η πρώτη εντύπωση από το τουρκικό κράτος για τους γνωστούς λόγους και τις επιδιώξεις στα πλαίσια της πολιτικής των ιμπεριαλιστών του "διαίρει και βασίλευε". Είναι έντονη η βεβαιότητα ότι τα τελευταία χρόνια ανέβηκε ακόμα περισσότερο η επιρροή των ΗΠΑ πάνω στην Τουρκία και η εξάρτηση της Τουρκίας από τις ΗΠΑ και η μείωση κατά κάποιο τρόπο της επιρροής της ΕΕ. Είναι αλήθεια ότι οι ΗΠΑ όχι μόνο το τελευταίο διάστημα, αλλά πάντοτε, είχαν μια πρωτεύουσα επίδραση, ιδιαίτερα στην ομάδα των ανωτάτων στρατιωτικών που ουσιαστικά κυβερνούν τη χώρα.

Τη Δευτέρα, πρώτη μέρα ουσιαστικά της επίσκεψής μας, είχαμε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και σημαντικές συναντήσεις. Συναντηθήκαμε κατ' αρχήν με το Κόμμα Εργασίας, όπου μας δέχτηκε ο πρόεδρός του και μέλη της ηγεσίας του. Είχαμε μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Μας ενημέρωσαν για τις θέσεις του κόμματος αυτού για τη σημερινή κατάσταση. Ιδιαίτερα σημειώσαμε τις προσπάθειες που καταβάλλει το κόμμα για να ανακοπεί, να αναχαιτιστεί αυτή η επίθεση σοβινισμού και εθνικισμού, που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία, αυτή η αλαζονική, αν θέλετε, επιθετικότητα που παρουσιάζει η τουρκική κυβέρνηση, το τουρκικό κράτος γενικότερα, μετά τη σύλληψη του Α. Οτσαλάν. Ζούμε στην Τουρκία μια πρωτοφανή επίθεση στα δικαιώματα του ανθρώπου. Αθρόες συλλήψεις χιλιάδων ανθρώπων, ακόμη και χθες στις εκδηλώσεις για την Μέρα της Γυναίκας, εκατοντάδες γυναίκες και άνδρες - κυρίως γυναίκες- συνελήφθησαν σε ολόκληρη την Τουρκία".

Λυντσάρουν τους Κούρδους στο δρόμο!

"Στη συνέχεια συναντηθήκαμε στην έδρα της Ενωσης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην Τουρκία, με την πρόεδρο της Ενωσης στην Κωνσταντινούπολη, Ερέν Κισκίν και άλλα μέλη της ηγεσίας της. Ακούσαμε φοβερά πράγματα για το τι συμβαίνει εκεί. Μας κατήγγειλαν ότι, τις τελευταίες μέρες, Κούρδοι λυντσάρονται, κυριολεκτικά, από φασιστικές ομάδες ή από παρακρατικούς, ιδιαίτερα, μέσα στο δρόμο. Οτι αυτή η Ενωση, στα 143 χρόνια που υπάρχει, θρήνησε 13 νεκρούς της ηγεσίας της, δεκάδες άλλους κρατούμενους, φυλακισμένους και άλλους που δέχτηκαν ένοπλες επιθέσεις, όπως η ίδια η πρόεδρος το 1994. Να θυμίσουμε ότι και ο Πρόεδρος της Ενωσης της Τουρκίας, ο Ακίλ Ντετάλ,πριν από ένα χρόνο πυροβολήθηκε και σώθηκε ως εκ θαύματος.

Η επιτροπή, και όλοι όσοι συναντήσαμε, μας ζήτησαν να αναπτύξουμε παραπέρα τις προσπάθειές μας, ώστε να γίνουν, επιτέλους στην Τουρκία, σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ