Τετάρτη 10 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Σε πορεία διάλυσης ο ΕΟΜΜΕΧ και το ΙΓΜΕ

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρου Παναγιώτου στη σχετική συζήτηση

Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ, στη διάλυση του ΕΟΜΜΕΧ και του ΙΓΜΕ και τη δικαίωση με αυτό τον τρόπο των πολιτικών που ασκήθηκαν ως τώρα σε αυτούς τους οργανισμούς,εξέφρασε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Παναγιώτου,κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης. Παράλληλα άσκησε κριτική και στο γεγονός της κατάθεσης νέου νομοσχεδίου συρραφής άσχετων άρθρων που ρυθμίζουν επιμέρους θέματα. Το νομοσχέδιο δήλωσαν ότι ψηφίζουν επί της αρχής μόνο οι κυβερνητικοί βουλευτές.

Στην παρέμβασή του, ο Σταύρος Παναγιώτου αναφέρθηκε εκτενώς στις πολιτικές που ασκήθηκαν μέχρι σήμερα στον ΕΟΜΜΕΧ, και όπως είπε κάθε άλλο παρά προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ήταν. Τόνισε ότι "τον χρησιμοποίησαν για την προώθηση της πολιτικής της ΕΕ, η οποία δήθεν ενδιαφέρεται για τις ΜΜΕ, ενώ στην ουσία αποσκοπεί στη μείωσή τους και την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση όλο και πιο ανοιχτά περνούσε στις θέσεις υποστήριξης των μεγάλων επιχειρήσεων και τα νέα μέτρα που έπαιρνε εξυπηρετούσαν αυτούς τους στόχους. Τα όποια κονδύλια προορίζονταν για τις ΜΜΕ άρχισαν να τα διαχειρίζονται ισχυρά ιδιωτικά γραφεία, τα οποία ενδιαφέρονταν για τη συρρίκνωση και τον αφανισμό του ΕΟΜΜΕΧ".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου συγκάλυψη όλων των παραπάνω επιλογών, προσθέτοντας μάλιστα ότι με το νέο πλαίσιο που δημιουργείται για τον ΕΟΜΜΕΧ "η αποκέντρωση που δήθεν επιχειρείται με τους ενδιάμεσους φορείς είναι φαινομενική, γιατί στην πραγματικότητα ελέγχονται άμεσα από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας". Πρόσθεσε μάλιστα για τις δραστηριότητες του ΕΟΜΜΕΧ πως "με το σχέδιο νόμου πραγματοποιείται δραστικά η συρρίκνωσή του. Αυτό γίνεται με την κατάργηση της περιφερειακής του συγκρότησης, καθώς και με την αποφασιστική μείωσή του στο κέντρο. Σύμφωνα με όσα ελέχθησαν στη Διαρκή Επιτροπή, το προσωπικό του στο κέντρο μειώνεται από 330 άτομα στα 230". Ειδικά όσον αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της υπαίθρου σημείωσε ότι στο νομοσχέδιο αναφέρεται η... ευχή της ανάληψης πρωτοβουλιών αναπλήρωσης του ΕΟΜΜΕΧ από τις περιφέρειες, χωρίς όμως το παραμικρό μέτρο υποδομής.

Αποκαλυπτικός ήταν ο βουλευτής του ΚΚΕ, σχετικά με τα μέτρα που προβλέπονται για το ΙΓΜΕ. "Παρά την εκσυγχρονιστική φρασεολογία που χρησιμοποιείται" σημείωσε "στην ουσία οδηγεί στη συρρίκνωσή του, με απώτερο σκοπό τη διάλυσή του και στη συνέχεια την εξαφάνισή του ως δημόσιου φορέα έρευνας του υπεδάφους της χώρας μας. Ετσι αυξάνονται οι δυνατότητες και ληστρικής εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της χώρας από το μεγάλο κεφάλαιο".

Ως νομοθετικό πλαίσιο εκσυγχρονισμού των οργανισμών επιχείρησε να παρουσιάσει το νομοσχέδιο η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Ροδούλα Ζήση, κατηγορώντας μάλιστα την αντιπολίτευση με τη φράση "φοβάστε τις αλλαγές και τη ρήξη με το κατεστημένο". Παράλληλα ανήγγειλε την πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης να φέρει νέο νόμο που θα ρυθμίζει τη λειτουργία των λατομείων, αναθεωρώντας τις ισχύουσες διατάξεις.

"Αμαρτωλή επιχείρηση" όσον αφορά τη χορήγηση δανείων, αποκάλεσε τον ΕΟΜΜΕΧ ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Γεώργιος Σαλαγκούδης, ζητώντας από την κυβέρνηση "μεγαλύτερη τόλμη", προτείνοντας ότι "αφού ο ΕΟΜΜΕΧ δεν έχει σήμερα ουσιαστικό αντικείμενο θα μπορούσε να γίνει ένας επιτελικός φορέας συρρικνωμένος όμως σε αριθμό γιατί δε χρειάζονται τόσοι πολλοί εργαζόμενοι". Ζήτησε τον περιορισμό τους στους 100, προκειμένου να ασχοληθεί ο οργανισμός μόνο με την εκπόνηση κλαδικών μελετών. Το νομοσχέδιο καταψήφισε ο Συνασπισμός, ενώ ο εισηγητής του έκανε λόγο για "προχειρότητα και αποσπασματικότητα". Αρνητική ψήφο έδωσε και το ΔΗΚΚΙ, μιλώντας για πελατειακές σχέσεις που επικράτησαν ως καθεστώς στον ΕΟΜΜΕΧ τα προηγούμενα χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ