Τετάρτη 10 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντίσταση στην υποτέλεια και τη "νέα τάξη"

Κατά δεκάδες φθάνουν καθημερινά στην εφημερίδα μας ανακοινώσεις και ψηφίσματα φορέων, με τα οποία καταδικάζεται η παράδοση του Οτσαλάν στους Τούρκους στρατοκράτες.

  • Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αθήνας, όπως και τα Συνδικάτα Οικοδόμων Ν. Θεσσαλονίκης και Κιλκίς καταγγέλλουν την κυβέρνηση για τη στάση υποτέλειας και ραγιαδισμού, που κρατάει απέναντι στους Αμερικάνους και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές και την παράδοση του Κούρδου ηγέτη.

Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης να παραδώσει τον Οτσαλάν είναι συνειδητή πράξη και κρίκος της μακριάς αλυσίδας εκδούλευσης και εξυπηρέτησης αναγκών της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης, είναι συνέχεια και απόρροια της ίδιας πολιτικής, που επέβαλε τη συμμετοχή στον πόλεμο του Περσικού, τον αποκλεισμό της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων σε Σομαλία, Βοσνία, Αλβανία, τις βήμα το βήμα υποχωρήσεις στα ΙΜΙΑ, τους "S-300", της συνέχισης και κατοχής μεγάλου μέρους της Κύπρου κλπ. Τώρα, η μετατροπή της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής σε προγεφύρωμα για να περάσουν τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ να επέμβουν στα Βαλκάνια, προκαλώντας έναν πόλεμο με απρόβλεπτες εξελίξεις, δημιουργούν νέους κινδύνους για τη χώρα μας, υπογραμμίζει στην ανακοίνωση - καταγγελία του το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και προσθέτει:

Η υποτελής στάση της κυβέρνησης είναι επικίνδυνη για τον τόπο, επικίνδυνη είναι η ίδια η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, που δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντα αυτού του τόπου και δίνει "γην και ύδωρ" στους ιμπεριαλιστές ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Τέτοια κυβέρνηση και τέτοιος πρωθυπουργός, που είναι πιστός υπηρέτης του πολυεθνικού κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών, δε χρειάζεται ο τόπος, γι' αυτό άμεσα πρέπει να παραιτηθεί και να γίνουν σύντομα εκλογές.

  • Η Διοίκηση Μετάλλου Πειραιά,παίρνοντας υπόψη το ρόλο της κυβέρνησης στην υπόθεση του Οτσαλάν, κατέληξε πως:

Η κυβέρνηση Σημίτη έχει γίνει πλέον επικίνδυνη για τον τόπο μας. Μετά τα όσα έχουν προηγηθεί με τα "ευχαριστώ" τις ΗΠΑ για τα ΙΜΙΑ, την παράδοση Οτσαλάν, τώρα μετατρέπει τη Θεσσαλονίκη και τη Β. Ελλάδα σε προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ και των Αμερικάνων, εμπλέκει τη χώρα σε πολεμικές τυχοδιωκτικές ενέργειες των ιμπεριαλιστών, που, με αφορμή την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, επιδιώκουν να διαμελίσουν τη Γιουγκοσλαβία. Ο κίνδυνος για εμπλοκή της χώρας μας σε έναν άδικο επεκτατικό πόλεμο είναι άμεσος, υπογραμμίζεται.

Η πολιτική της κυβέρνησης έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα συμφέροντα, τα φιλειρηνικά αισθήματα και τον πατριωτισμό της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα, αντίθετα, στέκονται αλληλέγγυα στον αγώνα του κουρδικού λαού και των άλλων λαών που αγωνίζονται για το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και τα άλλα δικαιώματά τους.

Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει και ο ελληνικός λαός να αναδείξει μια κυβέρνηση, που δε θα είναι υποτακτική στους Αμερικανούς και Ευρωπαίους "προστάτες". Οχι στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, ζήτω η φιλία των λαών, καταλήγει η ανακοίνωση του Συνδικάτου.

  • Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Σάμου καταγγέλλει την κυβέρνηση, ζητά την απελευθέρωση του Οτσαλάν και εκφράζει την αλληλεγγύη των εργαζομένων στον κουρδικό αγώνα. Ζητά από την κυβέρνηση να μην εμπλέξει τη χώρα, με οποιονδήποτε τρόπο, στο Γιουγκοσλαβικό και να φύγουν άμεσα τα ξένα στρατεύματα από τη χώρα μας.
  • Το ΔΣ της Α - Γ ΕΛΜΕ Ανατ. Αττικής καταγγέλλει τις σοβαρότατες ευθύνες της κυβέρνησης, εκφράζει τη συμπαράστασή του στον κουρδικό λαό και τον ηγέτη του και ενώνει τη φωνή του με όλο το λαό φωνάζοντας: Λευτεριά στον κουρδικό λαό και στον ηγέτη του.
  • Οι μαθητές του 2ου Λυκείου Χαλκίδας συμπαραστέκονται στον κουρδικό λαό, αντιστέκονται στις φασιστικές μεθόδους των ΗΠΑ και των "υπαλλήλων" τους. Καταγγέλλουν την κυβέρνηση Σημίτη, που πούλησε τον αγώνα των Κούρδων, όπως αναφέρουν. Εμείς οι μαθητές θα αντιταχθούμε στα ιμπεριαλιστικά, επεκτατικά σχέδια των Αμερικάνων και θα υποστηρίξουμε τον αγώνα των λαών για εθνική ανεξαρτησία.
  • Το ΔΣ της ΣΕΝΑ ενώνει τη φωνή του με όλους όσοι αγωνίζονται για την απελευθέρωση του Οτσαλάν, την αναγνώριση του αγώνα του κουρδικού λαού, το δικαίωμα της ανεξαρτησίας και αυτοδιάθεσης κάθε λαού. Τονίζει πως ο λαός μας θα εντείνει τους αγώνες του, ώστε να παραμείνουμε Ελληνες πατριώτες με τη δική μας πολιτιστική ταυτότητα και όχι έρμαια και υπόδουλοι της "νέας τάξης", που προσπαθούν να επιβάλλουν οι Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές.
  • Η "Νέα Συνδικαλιστική Κίνηση" εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα τονίζει πως οι λαοί δεν έχουν να περιμένουν τίποτα καλό από τέτοιες κυβερνήσεις ό,τι χρώμα κι αν έχουν αυτές. Πρέπει να στείλουν τους υπηρέτες της "νέας τάξης" σπίτι τους, τώρα, όσο είναι καιρός.
  • Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο Καλύμνου εκφράζει τη συμπαράστασή του στον κουρδικό λαό και τον ηγέτη του και τονίζει πως η πολιτική της υποταγής και του ραγιαδισμού δεν εκφράζει τον ελληνικό λαό, αυτή η πολιτική στρέφεται ενάντια στο δικό μας και τους γειτονικούς λαούς. Ο τόπος έχει ανάγκη από άλλη πολιτική και πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στο λαό να αποφασίσει. Μαζί, η Επιτροπή Αλληλεγγύης στον κουρδικό λαό και τον Οτσαλάν, της Καλύμνου, τονίζει: Οι πολίτες της ακριτικής Καλύμνου ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους δημοκράτες και ελεύθερους ανθρώπους της χώρας και με το ίδιο αίσθημα βαθιάς αγανάκτησης και οδύνης. Καταδικάζουμε την υποτέλεια και την ανυποληψία των κυβερνητικών χειρισμών, που οδήγησαν τον ηγέτη του κουρδικού λαού στα χέρια των Τούρκων.
  • Ο Σύλλογος Υπαλλήλων του Δήμου Περάματος,τιμώντας τη Μέρα της Γυναίκας στις 8 Μάρτη διοργάνωσε εκδήλωση, με θέμα "αλληλεγγύη στη γυναίκα του Κουρδιστάν, αλληλεγγύη στον κουρδικό λαό".
  • Το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας καταγγέλλει τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την προσπάθεια που γίνεται, ο αγώνας των λαών να θεωρείται τρομοκρατία.
  • Η "Δημοτική Ενωτική Κίνηση Χαϊδαρίου" εκφράζει την αγανάκτησή της, καταδικάζει την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Οτσαλάν, αλλά και των άλλων χωρών. Τέλος, εκφράζει τη συμπαράστασή της στον κουρδικό λαό.
  • Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Βοιωτίας εκφράζει την αλληλεγγύη του στον κουρδικό λαό και τον ηγέτη του Οτσαλάν, τονίζοντας πως τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν έχουν φυλετικές διακρίσεις και η προστασία τους δεν πρέπει να εξαρτάται από τα στρατηγικά συμφέροντα καμιά δύναμης.
  • Οι εργαζόμενοι στο χώρο του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καταδικάζουν τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης και το αμερικανοΝΑΤΟικό σχέδιο παράδοσης του Οτσαλάν και με ευθύνη της ΕΕ. Καλεί το ΕΚ, τις διεθνείς οργανώσεις και την πολιτική αμνηστία να ζητήσουν την άμεση απελευθέρωση του Οτσαλάν. Να παρέμβουν και να θέσουν επί τάπητος το ζήτημα της αυτοδιάθεσης και προστασίας του κουρδικού λαού. Το ΔΣ του συλλόγου αποφάσισε να διαθέσει ποσό 100.000 δραχμών και τα έσοδα της χοροεσπερίδας του για τις ανάγκες των Κούρδων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ