Πέμπτη 1 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΑΞΟΣ
"Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι"!

Τρεις λαοί ενώθηκαν κάτω από μια σημαία αντίστασης, σε ένα πρωτόγνωρο συλλαλητήριο έξω από τη ΝΑΤΟική βάση

Την καυτή ανάσα του περήφανου ελληνικού λαού και του μεγάλου αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, που ξέρει να αντιστέκεται, ένιωσαν χτες οι Αμερικάνοι μισθοφόροι της ΝΑΤΟικής βάσης του Αραξου.

Χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας από την Πάτρα, το Αίγιο, την Κόρινθο και τον Πύργο,κάνοντας πράξη την οργή τους, περικύκλωσαν τη βάση, απαιτώντας να σταματήσει το ματοκύλισμα του γιουγκοσλαβικού λαού.

Στην πρωτοφανή σε όγκο συγκέντρωση, που στους παλιότερους θύμισε τις μεγάλες αντιιμπεριαλιστικές πορείες των πρώτων χρόνων της μεταπολίτευσης, πήραν μέρος και Γιουγκοσλάβοι αθλητές και προπονητές, φορώντας στο στήθος τους στόχους και κρατώντας την ελληνική και τη γιουγκοσλαβική σημαία (ανάμεσά τους ο καλαθοσφαιριστής του Απόλλωνα Πάτρας Τσουκ Νεμάνια,ο ποδοσφαιριστής Ντέγιαν Στάνκοβιτς και οι προπονητές Γκόραν Γιόβιτς και Μίλαν Μάριτς) αλλά και Κούρδοι που κρατούσαν ψηλά τις σημαίες του Κουρδιστάν.

Τρεις λαοί ενώθηκαν κάτω από τις κόκκινες σημαίες της αντίστασης και του αγώνα. Ακούστηκαν συνθήματα σε τρεις διαφορετικές γλώσσες. Οι Ελληνες διατράνωναν πως "η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο. Εξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ". Οι Σέρβοι φώναζαν πως "δε δίνουμε το Κόσσοβο". Οι Κούρδοι απαιτούσαν λευτεριά για τη χώρα τους και τον ηγέτη τους.

Ομως, ξαφνικά όλα τα χείλη ενώθηκαν σε ένα κοινό σύνθημα: "Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός". Να φύγουν τώρα οι αμερικανικές βάσεις που σκορπούν το θάνατο στους λαούς.

Ο ουρανός σείστηκε από το πάθος των διαδηλωτών που φώναζαν: "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία" και απαιτούσαν να φύγουν τώρα οι βάσεις και τα πυρηνικά από τον Αραξο. Οταν οι διαδηλωτές έφθασαν στην πύλη της βάσης βρέθηκαν αντιμέτωποι με διμοιρίες των ΜΑΤ και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που ήταν παραταγμένες σε θέσεις μάχης με στολές εκστρατείας, κλομπς και χημικά, για να φυλάξουν τους Αμερικανούς από την οργή του ελληνικού λαού. Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς την πύλη τραντάζοντάς την και αναγκάζοντας τους αστυνομικούς να υποχωρήσουν αρκετά μέτρα πίσω.

Μέσα σε ελάχιστα λεπτά η πύλη της βάσης βάφτηκε με το κόκκινο χρώμα των συνθημάτων. "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι". Στην πύλη θυροκολλήθηκαν πλακάτ που χαρακτήριζαν το ΝΑΤΟ"Νέα Αμερικάνικη ΤάξηΟλοκαυτωμάτων". Θύελλα ενθουσιασμού ξέσπασε όταν νεαροί διαδηλωτές σκαρφάλωσαν στο μαντρότοιχο της πύλης και έκαψαν σημαίες των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, πετώντας τις στάχτες τους μέσα στη βάση.

Ο ενθουσιασμός μετατράπηκε σε συγκίνηση όταν ο Γκόραν, η Αννα και ο Ντέγιαν ανέβηκαν στο μαντρότοιχο και ξεδίπλωσαν τη γιουγκοσλαβική και την ελληνική σημαία. Τότε ο ουρανός σείστηκε από τις φωνές όλων των διαδηλωτών: "Ελλάδα, Σερβία συμμαχία", "Ζήτω η φιλία των λαών".

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές αποχώρησαν από τη βάση και πήγαν στην Πάτρα όπου πραγματοποίησαν μια μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους.

Ηρθε η ώρα...

Η οργή για τις αμερικανοΝΑΤΟικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις του θανάτου, αλλά και για τα εγχώρια τσιράκια τους, που δολοφονούν το σερβικό λαό, πήρε φωνή και έγινε σύνθημα στη χτεσινή αντιιμπεριαλιστική πορεία. Η ανάγκη έγινε αντίσταση. Αντίσταση που αντήχησε στους δρόμους της πόλης, κατά τη διάρκεια της πορείας, η οποία ξεκίνησε από την οδό Αγίου Ανδρέα και κατέληξε στην πλατεία Γεωργίου.

"Ενα δρόμο έχουμε και μια επιλογή, αντίσταση και πάλη για την ανατροπή", ήταν ένα από τα συνθήματα των χιλιάδων Ελλήνων, Γιουγκοσλάβων και Κούρδων διαδηλωτών. Ηταν ένα μικρό δείγμα, η χτεσινή συγκέντρωση της Πάτρας, που αποδείκνυε ότι ήρθε η ώρα που η αφανέρωτη δύναμη ενός λαού γίνεται πράξη. Ηρθε η ώρα κάποιοι να φοβούνται. Γιατί οι λαοί που "καίγονται" πάντα εκδικούνται...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ