Πέμπτη 1 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ
Τα μεγάλα ερωτήματα και διλήμματα

Εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας

"Ευθανασία, αποφάσεις κατά το τέλος της ζωής" ήταν το θέμα της συζήτησης που οργάνωσε χτες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

Εχει δικαίωμα ο γιατρός να συμβάλει με τη χορήγηση φαρμάκων ή με τη διακοπή της θεραπείας στη λήξη της ζωής ενός ασθενούς, έστω κι αν βρίσκεται στο τελικό στάδιο ανίατης ασθένειας; Πρέπει να γίνουν αλλαγές στο σχετικό νομικό πλαίσιο; Οι ασθενείς που ζητούν την ευθανασία προκειμένου να απαλλαγούν από τους πόνους αποφασίζουν πάντα ελεύθερα και με πλήρη συνείδηση; Θα μπορούσαν οι ασθενείς που επιζητούν αυτή τη λύση να αλλάξουν γνώμη με την κατάλληλη στήριξη της οικογένειας και της κοινωνίας; Τι συμβαίνει σε άλλα κράτη γύρω από αυτό το ζήτημα και ποια είναι η θέση της Εκκλησίας;

Αυτά ήταν μερικά από τα ερωτήματα που τέθηκαν και πάνω σ' αυτά αναπτύχθηκε προβληματισμός, χωρίς όμως να προταθούν συγκεκριμένες θέσεις από καμία πλευρά αφού, κυρίαρχο χαρακτηριστικό της τοποθέτησης όλων των ομιλητών ήταν πως ο κάθε ασθενής θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ιδιαιτερότητα, πως πρέπει να αναπτυχθεί πολύς διάλογος πάνω σε αυτό το θέμα και πως, όποια κι αν είναι η τελική θέση, θα πρέπει να ληφθούν ασφαλή μέτρα ώστε πρώτα απ' όλα να διασφαλίζεται η ελευθερία της βούλησης του ίδιου του ασθενή.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Μητροπολίτης Περγάμου Ι. Ζηζιούλας,ο δικηγόρος Αλ. Λυκουρέζος,ο συγγραφέας Ν. Δήμου και ο δημοσιογράφος Ν. Χατζηνικολάου.Τη συζήτηση συντόνισε ο καθηγητής της παθολογίας Γ. Δαϊκος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ