Πέμπτη 1 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Πνίγει τα Πατήσια στο μπετόν

Με τσιμεντοποίηση κινδυνεύει άλλος ένας ελεύθερος χώρος της Αθήνας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα εργολάβου.

Συγκεκριμένα, στη σημερινή συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας θα ασχοληθεί με την τύχη νεοκλασικού κτιρίου επί της οδού Θεοτοκοπούλου 34,του παρακείμενου θερινού κινηματογράφου "Α - Β" και του γύρω ελεύθερου χώρου. Τα δύο κτίσματα έχουν έκταση 3,2 στρέμματα και περιβάλλονται από ψηλά δέντρα και πράσινο. Ο χώρος διεκδικείται από τον μεγαλοεργολάβο Ζέρβα,που προβάλλει τίτλους ιδιοκτησίας, θέλει να κατεδαφίσει τα παλαιά κτίσματα και να κατασκευάσει εκεί συγκρότημα πολυκατοικιών.

Ο κατασκευαστής έχει προτείνει από το Νοέμβρη του '98 στη Διεύθυνση Σχεδίου Πόλεως του δήμου να παραχωρήσει 850 τ. μ. από την "ιδιοκτησία" του σε δημόσια χρήση, με αντάλλαγμα την αντίστοιχη αύξηση του συντελεστή δόμησης. Ομως, τον Οκτώβρη του '98, το ΔΣ είχε αποφασίσει ομόφωνα την αναστολή εκδόσεως οικοδομικών εργασιών για ένα χρόνο στο χώρο, προκειμένου να μελετηθεί η συνολική ανάπλαση της περιοχής για τη δημιουργία χώρων πρασίνου και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Παρά την απόφαση αυτή, η δημοτική αρχή εισηγείται σήμερα την ακύρωση της προαναφερόμενης απόφασης και την αποδοχή της πρότασης του εργολάβου.

Πρόσφατα με υπόμνημα προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ,πάνω από 600 κάτοικοι, ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Πατησίων και η Επιτροπή Κατοίκων της περιοχής ζήτησαν το χαρακτηρισμό των κτισμάτων ως διατηρητέων και την ανάπτυξη του πρασίνου στον περιβάλλοντα χώρο.

Με το υπόμνημα καταγγέλλουν μεθοδεύσεις υπέρ του εργολάβου και σημειώνουν πως και το Δεκέμβρη του '98 η δημοτική πλειοψηφία έθεσε θέμα ημερήσιας διάταξης σε συνεδρίαση του ΔΣ να μην προχωρήσει η απαλλοτρίωση του χώρου, επειδή ο κατασκευαστής πρότεινε να παραχωρηθεί χώρος 850 τ. μ. σε δημόσια χρήση, με αντάλλαγμα την αντίστοιχη αύξηση του συντελεστή δόμησης. Τότε, το θέμα αναβλήθηκε και επανήλθε - στις 15 του Μάρτη - ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης στο Διαμερισματικό Συμβούλιο του 5ου Δημοτικού Διαμερίσματος Αθήνας, που τελικά απέρριψε την πρόταση του Ζέρβα. Σήμερα, το θέμα επανέρχεται και στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

Πάντως στο Διαμερισματικό Συμβούλιο του 5ου Διαμερίσματος, όπως έχουν καταγγείλει με ψήφισμά τους οι κάτοικοι, επτά διαμερισματικοί σύμβουλοι από το συνδυασμό του Δ. Αβραμόπουλου και ένας από το συνδυασμό του Δ. Μπέη,"ενεργώντας σαν υπάλληλοι του μεγαλοεργολάβου Ζέρβα", ψήφισαν αντίθετα από τις προηγούμενες αποφάσεις, όταν επανατέθηκε εκεί το θέμα. Αποφάσεις για την ικανοποίηση των αιτημάτων των κατοίκων. Σημείωναν δε πως οι σύμβουλοι αυτοί "έφτασαν στο θλιβερό κατάντημα να προτείνουν ουσιαστικά την τσιμεντοποίηση ενός από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους για πράσινο και πολιτιστικά, με συνέπεια την περαιτέρω υποβάθμιση της ήδη πυκνοκατοικημένης περιοχής μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ