Πέμπτη 1 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στους δρόμους θα κριθεί το δίκιο

Ενιωσα να με ξεχειλίζει ένα κύμα ντροπής, αγανάκτησης και οργής, όταν είδα και άκουσα τον πλανητάρχη, τον κορυφαίο αυτό υπεύθυνο για τις τύχες των εκατομμυρίων ανθρώπων, να εμφανίζεται στον περίβολο του Λευκού Οίκου για να εκφωνήσει το διάγγελμά του. Και το εκφώνησε. Είπε, με πρόσωπο χλομό και ψυχρό, αλγεινό και απάνθρωπο, ότι ο πόλεμος που ξεκίνησαν ενάντια στη Γιουγκοσλαβία περνά τώρα στην τρίτη και πιο τρομερή φάση. Τα είπε αυτά και ήταν μόνος του. Κάποιοι δημοσιογράφοι έστεκαν απόμακρα. Μόνος συνοδός του, το σκυλί. Προχώρησε προς το ελικόπτερο, έβαλε να περάσει πρώτα το σκυλί του, μετά μπήκε και αυτός και χάθηκε.

Ενιωσα, το είπα, να με πνίγει ένα αίσθημα ντροπής, να με πλημμυρίζει η οργή και η αγανάκτηση. Ηθελα να βγω από το σπίτι, να βγω στο δρόμο και να βγάλω μια κραυγή στα πέρατα: Εϊ, άνθρωποι, πού οδηγούμαστε, πού μας πάνε; Πώς θα τον αντιμετωπίσουμε αυτόν τον όλεθρο, που μεγαλώνει κάθε ώρα και λεπτό, που πάει ν' αγκαλιάσει χώρες και λαούς, που πάει να καταστρέψει τον ίδιο τον πλανήτη μας; Πώς θα τους αντιμετωπίσουμε τους πλανητάρχες, τους μοιραίους αυτούς κοσμοκράτορες, που, μεθυσμένοι από τον αρπαγμένο πλούτο και τη δύναμη των φονικών όπλων, έφτασαν να διακατέχονται από το σύνδρομο της σχιζοφρένειας; Πώς θα σωθούμε; Μήπως ήρθε η ώρα της αυτοκτονίας ή της δουλικής υποταγής;

Οχι, αυτό δεν πρέπει να γίνει. Πρέπει να ορθώσουμε κεφάλι. Να αντισταθούμε. Να αρνηθούμε. Οχι εμείς. Οχι οι μητέρες, που βυζαίνουν τα βρέφη τους. Οχι οι μαθητές, που διψούν τη γνώση. Οχι τα παλικάρια, τ' αγόρια και τα κορίτσια, που φλέγονται από τον πόθο της χαράς και της δημιουργίας. Οχι οι δουλευτές της φάμπρικας και των χωραφιών, οι δημιουργοί των υλικών αγαθών. Οχι οι άνθρωποι της επιστημονικής έρευνας. Οχι οι στοχαστές. Οχι οι στιχουργοί, οι συνθέτες, οι τραγουδιστές. Οχι οι ειρηνόφιλοι. ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΤΕ. Εσείς, που παράγετε τα υπερσύγχρονα φονικά όπλα και δίνετε το πρόσταγμα για τον όλεθρο. Σκορπίσατε στην οικουμένη τη φρίκη, τον αποτροπιασμό, τον τρόμο, το άγχος. Ποιο θα είναι το αύριο, τι προμηνάτε;

Αλλη λύση δεν υπάρχει. Πρέπει να βγούμε στους δρόμους. Να βγούμε στους δρόμους, από τα σπίτια μας. Να βγούμε στους δρόμους, μετά τη δουλιά στα εργοστάσια και τα γραφεία. Να βγούμε στους δρόμους, γυρίζοντας από τα χωράφια μας. Να βγουν στους δρόμους και οι σπουδαστές, οι μαθητές, μετά τα μαθήματά τους. Να βγουν στους δρόμους, από τα μαγαζιά και τα καφενεία. Να ορθώσουμε ένα μέτωπο. Να ενώσουμε τη φωνή μας με τη φωνή των εκατομμυρίων ανθρώπων σ' όλο τον κόσμο. Να βροντοφωνάξουμε, πριν η φωτιά περάσει και στη χώρα μας: Αλτ, δολοφόνοι των λαών. Αλτ, εγκληματίες και τρομοκράτες. Εδώ δεν έχετε άλλο πέρασμα. Εδώ θα πεθάνετε. Εσείς να πεθάνετε, που είστε οι καταπιεστές των λαών, που καταδικάζετε στο θάνατο από την πείνα εκατομμύρια και εκατομμύρια ανθρώπινα πλάσματα, γιατί τα ληστεύετε. Εσείς να πεθάνετε, που καταστρέφετε τις κατακτήσεις του πολιτισμού, που μετατρέπετε σε ερείπια τα σχολεία και τις εκκλησίες, που καταπατείτε τα ανθρώπινα δικαιώματα, που σκορπάτε τα μέσα της διαφθοράς και του εγκλήματος.

Οι λαοί έχουν τη δύναμη να βάλουν φραγμό στους πολεμοχαρείς, στους πολεμοκάπηλους, στον κάθε παράφρονα, που ασκεί την εξουσία με τη βία. Πλάι στους γειτονικούς και τους άλλους λαούς, και ο λαός μας έχει τη δύναμη να ορθώσει το ανάστημά του και να το ορθώσει αποφασιστικά. Στους δρόμους. Στους δρόμους θα κριθεί το δίκιο. Στους δρόμους θα κριθεί η ειρήνη. Στους δρόμους θα κριθεί το μέλλον του λαού και του τόπου μας. Στους δρόμους θα πρέπει να ηχεί καθημερινά η χιλιόστομη κραυγή: Οχι εμείς. Εσείς να πεθάνετε. Εσείς, που παράγετε τα φονικά μέσα και τα στρέφετε στην κάθε γωνιά του πλανήτη μας, στον κάθε άνθρωπο και στον κάθε λαό, που ζητά να ζει λεύτερος και να εξουσιάζει το μέλλον του, τη ζωή του. Εσείς να πεθάνετε!

Δημήτρης ΚΗΠΟΥΡΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ