Σάββατο 24 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάτι νέο έχει αρχίσει να γεννιέται

στη συνείδηση του κόσμου

Για τη ΝΑΤΟική επίθεση στη Γιουγκοσλαβία συζήτησαν, σε συνάντηση που είχαν αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα, και ο Γκιούλα Τιούρμερ, πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος Ουγγαρίας

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τον Ηλία Λέγγερη μέλος της ΚΕ, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Εργατικού Κόμματος Ουγγαρίας Γκιούλα Τιούρμερ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την πρωτοφανή επίθεση των ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ενάντια στους λαούς της Γιουγκοσλαβίας.

Η Αλέκα Παπαρήγα ενημέρωσε για την καθολική αντίθεση του λαού μας ενάντια στη βαρβαρότητα της "νέας τάξης πραγμάτων", που δείχνει το πρόσωπό της στη γειτονική Γιουγκοσλαβία με τους εγκληματικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, για τους οποίους έχει υπογράψει και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Οι μαζικές καθημερινές κινητοποιήσεις του λαού μας, των εργαζομένων, της νεολαίας, ενάντια στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, δείχνουν πως κάτι νέο έχει αρχίσει να γεννιέται στη συνείδηση του κόσμου.

Σήμερα τα αιτήματα που παλεύει το παλλαϊκό αντιπολεμικό κίνημα στη χώρα μας δεν είναι μόνο η κατηγορηματική άρνηση συμμετοχής ελληνικών χερσαίων, ναυτικών ή αεροπορικών δυνάμεων, ενάντια στο γιουγκοσλαβικό λαό, αλλά και η άρνηση παροχής κάθε διευκόλυνσης για την προώθηση μέσα από το έδαφός μας πολεμικού υλικού ή στρατιωτικών σωμάτων του ΝΑΤΟ. Ο κίνδυνος να επεκταθεί ο πόλεμος σε όλα τα Βαλκάνια, επειδή έτσι ορίζουν τα εγκληματικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, είναι κάτι παραπάνω από ορατός. Είναι πολύ θετικό ότι και οι λαοί των άλλων Βαλκανικών κρατών αφυπνίζονται και διαδηλώνουν ενάντια στη "νέα τάξη πραγμάτων" του ΝΑΤΟ.

Η νέα κατάσταση επιβάλλει από τα κομμουνιστικά, εργατικά και άλλα αριστερά κόμματα την ένταση των προσπαθειών τους για το συντονισμό της δράσης τους, την ανάληψη πρωτοβουλιών και την ενίσχυση κάθε προσπάθειας που στρέφεται κατά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και απαιτεί να σταματήσουν άμεσα οι φονικοί βομβαρδισμοί.

Από την πλευρά του ο Γκιούλα Τιούρμερ ενημέρωσε για τις ενέργειες του κόμματός του, στην Ουγγαρία, ενάντια στους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, με ανακοινώσεις και διαδηλώσεις, καθώς και τη συμμετοχή του Εργατικού κόμματος σε κάθε κοινή προσπάθεια, ενάντια στη "νέα τάξη" του ΝΑΤΟ. Επισήμανε τους κινδύνους που υπάρχουν από την πρόσφατη ένταξη της Ουγγαρίας στο ΝΑΤΟ, να εμπλακεί στις δολοφονικές επιχειρήσεις και τόνισε την ιδιαίτερη ανησυχία που έχει προκληθεί στον κόσμο από τους βομβαρδισμούς στο Νόβι Σαντ και τη Βοϊβοντίνα, όπου ανάμεσα στον πληθυσμό υπάρχει και μια ισχυρή μειονότητα ουγγρικής καταγωγής.

Τέλος, σημείωσε, ότι εξ αιτίας αυτών των αρνητικών εξελίξεων παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μια σημαντική στροφή της ουγγρικής κοινής γνώμης ενάντια στους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, η οποία δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις στην παρέμβαση του κόμματος.

Οι δύο αντιπροσωπείες επαναβεβαίωσαν τις στενές αδερφικές σχέσεις συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων τους, καθώς και την παραπέρα ανάπτυξη του συντονισμού και της κοινής δράσης τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ