Τετάρτη 5 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πληρώνουν το βρώμικο πόλεμο οι παραγωγοί σπαραγγιών

Τις "βολές" του βρώμικου πολέμου του ΝΑΤΟ και των "βρώμικων" συμφερόντων της ΕΕ δέχονται αυτό το διάστημα οι παραγωγοί σπαραγγιών.

Μια διεπαγγελματική οργάνωση της Γαλλίας, που φέρεται να δραστηριοποιείται στο χώρο των σπαραγγιών, έβγαλε μια ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι "τα σπαράγγια των Βαλκανίων" έχουν επιβαρυνθεί με τοξικές ουσίες λόγω των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία και ως εκ τούτου συνίσταται ακόμη και η απομόνωσή τους από την αγορά. Ομως, στα Βαλκάνια, σπαράγγια καλλιεργούνται μόνο στην Ελλάδα και η γαλλική αγροτική οργάνωση έσπευσε να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα.

Ο υπουργός Γεωργίας χτες δήλωσε πως δεν υφίσταται πρόβλημα τοξικής επιβάρυνσης στα σπαράγγια, όπως και στις άλλες αγροτικές καλλιέργειες και πρόσθεσε πως αν η ανακοίνωση είχε γίνει από επίσημη κρατική υπηρεσία της Γαλλίας, τότε θα υπήρχε... άμεση αντίδραση. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι δε διαπιστώθηκε απόρριψη ή κατάσχεση φορτίου σπαραγγιών από κανένα τελωνειακό σταθμό της ΕΕ και πως το θέμα των εξαγωγικών ροών των ελληνικών αγροτικών προϊόντων θα συζητηθεί ...στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις 17 και 18 Μάη.

Ωστόσο όμως, πέρα από όλα αυτά, τίθεται ζήτημα ανησυχίας για τους παραγωγούς, αλλά και το καταναλωτικό κοινό, αφού ήδη ανακοινώσεις επιστημονικών ομάδων κάνουν λόγο για αύξηση των τοξικών ουσιών στην ατμόσφαιρα και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Εκτός αυτών με αφορμή το παράδειγμα των σπαραγγιών, δεν αποκλείεται ο "βρώμικος" εμπορικός πόλεμος σε βάρος ελληνικών αγροτικών προϊόντων να συνεχιστεί από συμφέροντα διάφορων χωρών της ΕΕ και τα επόμενα "θύματα" να είναι τα κεράσια και τα ροδάκινα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι φέτος οι εξαγωγές στα σπαράγγια είναι μειωμένες κατά 30% και, όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες, σε αυτό συνέβαλε και η ΝΑΤΟική επίθεση, καθώς έκλεισε η σύντομη δίοδος μέσω Γιουγκοσλαβίας και τα σπαράγγια που συγκαταλέγονται στα ευπαθή αγροτικά προϊόντα, μεταφέρονται αναγκαστικά μέσω Ιταλίας, πράγμα που σημαίνει καθυστέρηση και υποβάθμιση της ποιότητάς τους. Παράλληλα, οι παραγωγοί σπαραγγιών πέφτουν και "θύματα" της κερδοσκοπίας των εμπόρων, αφού ήδη πουλάνε σε μισή τιμή σε σύγκριση με πέρσι και οι τιμές πέφτουν συνεχώς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ