Τετάρτη 5 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΑΣΘ
Συμβιβασμό επέβαλε η ΠΑΣΚΕ

Για πρώτη φορά όμως τα τελευταία χρόνια, η πρόταση για αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων έτυχε ευρείας αποδοχής από τους εργαζόμενους

Η τάση συμβιβασμού της φιλοκυβερνητικής πλειοψηφίας της ΠΑΣΚΕ στο χώρο των αστικών συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, που είχε διαφανεί τον τελευταίο καιρό, κατάφερε τελικά, με διάφορα εκβιαστικά διλήμματα και καλλιεργώντας την απαισιοδοξία και τα αδιέξοδα, να οδηγήσει τη χτεσινή γενική συνέλευση των εργαζόμενων του κλάδου, σε απόφαση αναστολής των κινητοποιήσεων και αποδοχής των προτάσεων της Διοίκησης του ΟΑΣΘ για την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Η γενική συνέλευση που έγινε στο Εργατικό Κέντρο ήταν μαζική και οι θέσεις των παρατάξεων ΔΑΣ (που στηρίζεται από την ΕΣΑΚ) και ΠΑΚ (συνδικαλιστές που αποχώρησαν από την ΠΑΣΚΕ), να απορριφθεί η πρόταση του ΟΑΣΘ για πενιχρή αύξηση 3.5% σε δύο δόσεις και να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, έτυχαν ευρείας αποδοχής από τη συνέλευση, αλλά δεν πλειοψήφησαν (237 ψήφοι υπέρ της απόφασης και 138 κατά).

Σύμφωνα με απόψεις συνδικαλιστών του κλάδου είναι η πρώτη φορά για πολλά χρόνια που η αντίθετη ψήφος στις προτάσεις της πλειοψηφίας παρουσιάζεται τόσο ενισχυμένη. Η από πολλές απόψεις σημαντική αυτή ψηφοφορία, αποτελεί σοβαρή ένδειξη ότι υπήρχαν οι διαθέσεις για αγωνιστική διεκδίκηση μιας ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης, παρά τις αντίθετες εκτιμήσεις του προέδρου της ΕΕΑΣΘ, Βασίλη Ελευθεριάδη,και της ΠΑΣΚΕ.

Ο Β. Ελευθεριάδης προσπάθησε στη γενική συνέλευση να αιτιολογήσει την πρότασή του με το επιχείρημα ότι κατά την εκτίμησή του δεν υπήρχε καμιά πιθανότητα παραπέρα υποχώρησης από την πλευρά του ΟΑΣΘ και ότι επιτεύχθηκαν κάποια σοβαρά επιμέρους αιτήματα.

Στην εισήγησή του στη συνέλευση ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ και αντιπρόεδρος της ΕΕΑΣΘ, Γιώργος Μανάσης,τόνισε μιλώντας προς τους εργαζόμενους: "Τώρα είναι η δικιά σας ώρα..., απορρίψετε τη μικροψυχία, τη μιζέρια, τη φτώχεια...". Επισήμανε επίσης ότι η απόφαση του ΔΣ της ΕΕΑΣΘ ήταν να επιμείνει ο κλάδος στις κινητοποιήσεις για διαπραγμάτευση νέας σύμβασης που να περιέχει αυξήσεις 7.8%. Παρ' όλα αυτά, υπογράμμισε, η διαπραγμάτευση που έγινε ήταν αδύνατη. Κατέληξε με έκκληση στους εργαζόμενους: "Συνάδελφοι βγάλετε φλας, αριστερό φλας και κάνετε προσπέραση στην ηττοπάθεια και τη μιζέρια για να δούμε κάποτε μια άσπρη μέρα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ