Τετάρτη 5 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Πληρώνουν για λάθος σπόρο του Οργανισμού Καπνού!

Με τον "πόνο" εκατοντάδων καπνοπαραγωγών της Αιτωλοακαρνανίας, στους οποίους δόθηκε λάθος σπόρος από τον Οργανισμό Καπνού (αντί για βιρτζίνια, τους έδωσαν Σ-79) "παίζει" το υπουργείο Γεωργίας.

Κι ενώ οι καπνοπαραγωγοί αυτοί (στις περιοχές Λεπενούς και Δοκιμίου της επαρχίας Αγρινίου και Παλαιομάνινας, Αγγελόκαστρου και Ρίγανης της επαρχίας Μεσολογγίου) βρίσκονται πλέον σε αδιέξοδο και απειλούνται με οικονομική καταστροφή, αφού είναι ορατός ο κίνδυνος να μην μπορέσουν να καλλιεργήσουν την ποικιλία βιρτζίνια που τους επιβάλλουν οι ποσοστώσεις της ΕΕ, το υπουργείο Γεωργίας έβγαλε χτες μια ανακοίνωση για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Ανακοίνωσε ότι θα πάει επιτόπου ο πρόεδρος του Οργανισμού Καπνού να εξετάσει το θέμα και πως θα αναζητηθούν ευθύνες. Επίσης, ανακοίνωσε πως το υπουργείο Γεωργίας θα καλύψει τη δαπάνη προμήθειας καπνοφυταρίων από την Ιταλία, τα οποία όμως αναμένεται να παραδοθούν προς τα τέλη του μήνα.

Σχετικά όμως με το τελευταίο, όπως έγινε γνωστό χτες οι συγκεκριμένοι καπνοπαραγωγοί θα πρέπει να αγοράσουν πρώτα τα φυτάρια (φιντάνια) και στη συνέχεια θα πληρωθούν - άγνωστο πότε ακριβώς - μέσω του υπουργείου Γεωργίας. Αυτό δημιουργεί ένα επιπρόσθετο πρόβλημα, αφού όπως έγινε γνωστό χτες η ομάδα παραγωγών Μεσολογγίου ζητά 3 δραχμές το φυτάριο, ενώ μπρος στην ανάγκη φυτευτούν τα χωράφια μέχρι τις 20 Μαϊου (διαφορετικά η παραγωγή θα οψιμίσει πολύ και θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην απόδοση) ακούστηκαν τιμές που φτάνουν στη "μαύρη αγορά" μέχρι και 25 δραχμές το φυτάριο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας καπνοπαραγωγός, δεδομένου ότι χρειάζεται περίπου 2.000 φυτάρια βιρτζίνια το στρέμμα, θα πρέπει να πληρώσει, χωρίς να φταίει σε τίποτα, από 6.000 δραχμές μέχρι και 50.000 δραχμές (!) στο στρέμμα, προκειμένου να αγοράσει τα φυτάρια που χρειάζεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ