Σάββατο 15 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Το Μανχάταν φλέγεται

Οι πρώτοι πύραυλοι κονιορτοποίησαν τους δίδυμους πύργους που κατέρρευσαν σαν χάρτινοι. Το Εμπαϊρ μπίλτινγκ επλήγη απανωτά με 4 ρουκέτες και η διχαλωτή οροφή του κατέρρευσε. Τα πεζοδρόμια της Γουόλ Στρέιτ έχουν να φιλοξενήσουν νεκρούς από το μεγάλο κραχ του '29. Το Μπρόντγουεϊ είναι ανάστατο. Οι φλόγες κάλυψαν σχεδόν όλο το τετράγωνο του Σκουάιρ Τάιμ. Τα μεγάλα φανταχτερά θέατρα έγιναν παρανάλωμα πυρός. Τα καταστήματα της 45ης οδού λαμπάδιασαν ...πισσόχαρτα σε φλεγόμενη βάτο. Οι γέφυρες του Μπρούκλιν, του Μπρονξ, του Λονγκ Αϊλαντ, του Τζέρσεϊ Σίτι ανατινάχτηκαν στα δύο, την ώρα που περνούσαν το τρένο και το λεωφορείο. Τα νεγρόπουλα στο Χάρλεμ τρέχουν αλαφιασμένα. Οι ξεμάλιωτες μάνες αρχίζουν τώρα να καταλαβαίνουν την αλήθεια. Πώς είναι οι άνθρωποι που σκοτώνονται από βομβαρδισμούς.

Το φιστικί τηλέφωνο του Λευκού Οίκου χτυπάει δαιμονισμένα. Ο Μπιλ, αμέριμνος, κάνει τζόγκινγκ στην πρωινή δροσιά, πλάι στο καταπράσινο γρασίδι. Ο Μπούμπι, χοροπηδώντας, ακολουθεί καταπόδας τον κύριό του. Φοράει γουόκμαν στ' αυτιά και δεν ακούει. Απολαμβάνει μουσική. Η Χίλαρι, κρατώντας τη Βίβλο, κάνει δέηση στο Αρλιγκτον για την ανάπαυση των ψυχών. Η κόρη με τις καλοθρεμμένες συμμαθήτριές της άδει εκκλησιαστικούς ύμνους. Το βράδυ είναι καλεσμένη σ' ένα ρέγγε πάρτι, στις όχθες του Πότομακ Ρίβερ. Η Μόνικα, τρισευτυχισμένη, αγαλιά και χαίρεται. Ο λεκές στο φόρεμά της έχει σβήσει και οι τσέπες της γέμισαν λεφτά.

Το φιστικί τηλέφωνο του Λευκού Οίκου χτυπά δαιμονισμένα. Το βυσσινί τηλέφωνο του Λευκού Οίκου χτυπά δαιμονισμένα. Ο μπάτλερ, έξαλλος, αναζητά εις τους κήπους τον κύριόν του. Τον ανακαλύπτει ανάμεσα στις ροζ τριανταφυλλιές, να χαριεντίζεται με την καινούρια γραμματέα του. Ο Μπούμπι κυλιέται στο γρασίδι. Ελαφρά ανήσυχος που τον διακόπτουν. Ετοιμος για μια καινούρια συγγνώμη. Πέφτει μισολιπόθυμος στην πρώτη πολυθρόνα που βρίσκεται μπροστά του. Το Μανχάταν φλέγεται, γρυλίζει!

Το άγαλμα της Ελευθερίας έχει σωριαστεί. Η Μετροπόλιταν Οπερα κείτεται στα ερείπιά της. Τα άλογα των Νέγρων αμαξάδων στο Σέντερ Παρκ έχουν αφηνιάσει. Τα πτώματα των καλοταϊσμένων παπιονάκηδων των μεγαλοξενοδοχείων και μεγαλοτραπεζών της 5ης Λεωφόρου στοιβάζονται στα πεζοδρόμια.

Ο βομβαρδισμός συνεχίζεται ανελέητος. Οι ρουκέτες σφυρίζουν αφιονισμένες. Οι ουρανοξύστες γέρνουν σαν τραπουλόχαρτα. Νοσοκομεία, σχολεία, κέντρα τηλεόρασης, οίκοι ευγηρίας, οίκοι ανοχής, στέκια ηρωίνης, μαριχουάνας και "Ελ - Ες - Ντι", γκέι μπαρ καίγονται. Διοξίνες και αιθαλομίχλη. Τίποτε όρθιο. Ενα κινηματογραφικό συνεργείο παράτησε τον Γούντι Αλεν και την Μία Φάροου μπροστά από ένα "Μακντόναλντ".

Μυρουδιά από χάρμπουργκερ, κέτσαπ και κόκα - κόλα. Αυτό που γίνεται μπροστά τους είναι πρωτοφανέρωτο, είναι ολέθριο, είναι καταστροφικό.

Αντιλαμβάνονται για πρώτη φορά τι σημαίνει βομβαρδισμός μιας πόλης. Κάτι είχαν ακουστά παλιότερα για Χιροσίμα, Ναγκασάκι, Ανόι, Σαϊγκόν, Βερολίνο, Δρέσδη, Παρίσι, Μόσχα, Λονδίνο, Ρώμη, Βιέννη, Αθήνα, Βαγδάτη, Βηρυτό, Βελιγράδι... και κάπως πρόσφατα, σαν χτες, σαν σήμερα Βελιγράδι. Νις, Πρίστινα, Αλέξινατς, Νόβισαντ. Αυτοί δεν είχαν δει ποτέ τέτοια. Η μόνη τους εμπειρία, οι καημοί της Σκάρλετ 'Ο Χάρα, η πολιορκία του Αλαμο και τα πυρπολημένα σαλούν του Σαμ Πέκινπα.

Πανικός, ανατινάξεις, παγιδευμένα άτομα, καμένες σάρκες, ένα θαυμάσιο υλικό για το αρχείο της Γιουνιβέρσαλ Στούντιο του Χόλιγουντ και της Ντίσνεϊλαντ του Ορλάντο.

Ο Μπιλ συνέρχεται από τα απανωτά χαστουκάκια του μπάτλερ και του προσφέρει μια δυνατή γουλιά ρούμι. Το Μανχάταν φλέγεται, μουρμουρίζει! Η οργή, το μίσος, η θλίψη, η αγανάκτηση εκατομμυρίων ανθρώπων σ όλο τον πλανήτη τον αγριοκοιτάζουν, έτοιμοι να τον λιντσάρουν.

Ενα απ' αυτά είναι και το δικό μου μάτι. Ζητά να τον κατασπαράξει. Γυρίζει και με κοιτάει μ' εκείνο το γλοιώδες, το ικετευτικό του ύφος. Συγνώμη, μου λέει, έγινε λάθος. Ενας λεκές ήταν κι αυτός και με τον καιρό θα ξεχαστεί.

Και ξύπνησα απ' το όνειρο. Δεν ξέρεις - σκέφτηκα - τα όνειρα καμιά φορά βγαίνουν αληθινά και ανακουφίστηκα.

Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ