Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Πώς νομιμοποίησαν τις υποκλοπές

Στις 2 Φλεβάρη 2006 «έσκασε» στην Ελλάδα η υπόθεση με τις τηλεφωνικές υποκλοπές μέσω της VODAFONE. Μια υπόθεση που εκφυλίστηκε σε ένα παρααστυνομικό ρεπορτάζ, ενώ κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση τάχα συγκρούονταν σφόδρα, οι μεν υποστηρίζοντας ότι υπήρξαν «παρακολουθούμενοι» και οι δε «ανενημέρωτοι». Ακολούθησε το «θάψιμο» της υπόθεσης στη Βουλή με ευθύνη της ΝΔ, η οποία αρνήθηκε την περαιτέρω έρευνα.

Ωστόσο, και τα δύο αυτά κόμματα έχουν σοβαρότατες ευθύνες και σε αυτό το ζήτημα, συνολικά. Αλλωστε, με το νομικό πλαίσιο που ψήφισαν και εφαρμόζουν, αλλά και με τις συμφωνίες που υπέγραψαν με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, παραβιάζουν ασύστολα τις κάθε είδους επικοινωνίες.

Π.χ. το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση ψήφισε το σχετικό νόμο 2225/1994 και τον συμπλήρωσε με το ν. 3115/2003, ενώ η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ τον εφαρμόζει απρόσκοπτα. Εξέδωσε, μάλιστα, το ΠΔ 47/2005 το οποίο χρειαζόταν βάσει της νομοθετικής εξουσιοδότησης του άρθρου 9 του 3115/2003.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, μέσω των επικίνδυνα αόριστων νομικών εννοιών της «εθνικής ασφάλειας» και της «δημόσιας τάξης», δίνεται δυνατότητα για αθρόες, νομότυπες και ουσιαστικά ανεξέλεγκτες παρακολουθήσεις. Κάτω, μάλιστα, από τον όρο «ειδικές περιστάσεις εθνικής ασφάλειας» του άρθρου 3 παρ. 2 του ν. 2225/1994 μπορεί να παρακολουθούνται για αόριστη χρονική διάρκεια τα τηλέφωνα και οι επικοινωνίες απεριόριστου αριθμού προσώπων.

Οι παρακολουθήσεις των επικοινωνιών στη χώρα μας επεκτάθηκαν ακόμη περισσότερο με το άρθρο 9 του ν. 2928/2001 (τρομονόμος Νο. 1, ψηφίστηκε επί ΠΑΣΟΚ) και το αντίστοιχο άρθρο του ν. 3251/2004 (τρομονόμος Νο. 2, ψηφίστηκε επί ΝΔ), που δίνουν τη δυνατότητα για άρση του απορρήτου με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Εξάλλου, οι προαναφερόμενες δυνατότητες ενισχύονται και από το γεγονός ότι κατά κανόνα, με βάση το νόμο, ένα μόνο πρόσωπο, ο εισαγγελέας Εφετών, αποφασίζει για την άρση του απορρήτου.

Αντίστοιχες επικίνδυνα γενικόλογες διατάξεις περί εθνικής ασφάλειας και δημόσιας τάξης υπάρχουν και στην ισχύουσα μέχρι σήμερα Οδηγία της ΕΕ 2002/58/ΕΚ. Στο μεταξύ, προωθείται η νέα Οδηγία της ΕΕ, η οποία δίνει ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες για παρακολούθηση των επικοινωνιών.

Η τελευταία αυτή Οδηγία εγκρίθηκε από το αρμόδιο Συμβούλιο Υπουργών με τη συνυπογραφή και της ελληνικής κυβέρνησης (ΝΔ), αλλά και τη σύμφωνη γνώμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ), η οποία την υπερψήφισε στο Ευρωκοινοβούλιο. Η Οδηγία επιτρέπει την καταγραφή των στοιχείων και της κίνησης όλων των κλήσεων και επικοινωνιών, τη διατήρηση για χρόνια αυτών των δεδομένων. Επιπρόσθετα δεν πείθει η «διαβεβαίωση» ότι θα διατηρούνται μόνο αυτά τα στοιχεία και όχι και το περιεχόμενο των επικοινωνιών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο λαός χρειάζεται να βγάλει πολιτικά συμπεράσματα απ' την πραγματικότητα που διαμορφώνουν τα κόμματα του κεφαλαίου, με την καταστρατήγηση λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Και να δώσει πολιτική απάντηση αποδυναμώνοντάς τα, για να αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων προς όφελός του. Να ενισχύσει ολόπλευρα το ΚΚΕ, συμβάλλοντας στη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου Πάλης για τη λαϊκή εξουσία.


Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ