Κυριακή 13 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ»
Μέτρα - φωτιά για τους ποντοπόρους ναυτεργάτες

Συγκεκριμένες είναι οι κατευθύνσεις για τη μείωση των ελληνικών πληρωμάτων, οι οποίες έχουν γίνει αντικείμενο του «κοινωνικού διαλόγου»

Από τις 17 Ιούλη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσω του «κοινωνικού διαλόγου» μεταξύ υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και εγκάθετων της ΠΝΟ, «ακονίζει» το μαχαίρι για τη «σφαγή» των εναπομεινάντων ναυτεργατών στα ποντοπόρα δεξαμενόπλοια και φορτηγά πλοία. Ταυτόχρονα επεξεργάζεται την εκχώρηση νέων σκανδαλωδών υπερπρονομίων στους εφοπλιστές.

Ειδικότερα το νέο πλαίσιο των αντιναυτεργατικών μέτρων που διαμορφώνεται προβλέπει τα εξής: Στα πλοία μέχρι 25.000 κοχ να παραμείνουν 4 Ελληνες ναυτεργάτες, στα πλοία από 25.000 ως 55.000 κοχ να παραμείνουν 5 Ελληνες ναυτεργάτες και στα πλοία από 55.000 κοχ και άνω να παραμείνουν 6 Ελληνες ναυτεργάτες. Πρόκειται ουσιαστικά για συνέχεια του «εγκλήματος» που διαπράχτηκε τον Ιούλη του 1997 με τα μέτρα του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρου Σουμάκη. Ο τότε υπουργός με υπουργική απόφαση, που ισχύει μέχρι σήμερα, καθόρισε στα πλοία από 3.000 ως 2.000 κοχ την παραμονή 8 Ελλήνων ναυτεργατών, από 20.001 ως 45.000 κοχ την παραμονή 9 Ελλήνων ναυτεργατών, από 45.001 ως 100.000 κοχ την παραμονή 10 Ελλήνων και τέλος σε πλοία 100.001 κοχ και πάνω την παραμονή 11 Ελλήνων στην οργανική σύνθεση. Με τα μέτρα Σουμάκη αποδεκατίστηκε το κατώτερο πλήρωμα και τώρα ο νέος υπουργός Χρήστος Παπουτσής έρχεται να ολοκληρώσει το αποτρόπαιο «έργο».

Μάλιστα για να καλύψουν το «έγκλημα» θα «εξαφανίσουν» τους άνεργους με τη μέθοδο της εκκαθάρισης των ναυτικών μητρώων. Ειδικότερα σχεδιάζουν τη διαγραφή από τα μητρώα εργατών θαλάσσης όσων ναυτεργατών τα τελευταία 4 χρόνια δεν έχουν συμπληρώσει 18 μήνες θαλάσσια υπηρεσία!

Σε ό,τι αφορά τα νέα εφοπλιστικά υπερπρονόμια, ήδη εφοπλιστές και πλειοψηφία ΠΝΟ συμφώνησαν να επιδοτείται ο εφοπλιστής από τον κρατικό κορβανά και για το δεύτερο εξάμηνο της πρακτικής εξάσκησης των σπουδαστών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού! Δηλαδή οι σπουδαστές να δουλεύουν στα καράβια, καταλαμβάνοντας αρκετές φορές και οργανικές θέσεις και ο εφοπλιστής να μη δίνει δεκάρα. Ενώ επεξεργάζονται και νέες φοροαπαλλαγές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ