Κυριακή 13 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΗΠΑ
Στόχος το χτύπημα του λαϊκού κινήματος

Η προσχεδιασμένη μεθόδευση επιβολής αυταρχικών μέτρων κατά του λαϊκού κινήματος από την κυβέρνηση, με πρόσχημα την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Πρόκειται για μέτρα που θα πατάξουν, όπως ισχυρίζεται, την 26χρονη δράση της «17 Ν». Και μπορεί ακόμα και ο τελευταίος αστυνομικός, δικαστικός και δικηγόρος σε αυτή τη χώρα να γνωρίζει ότι «οι νόμοι δεν αποκαλύπτουν τους ενόχους, απλά διευκολύνουν την καταδίκη τους», όπως ομολόγησε ο Κ. Στεφανόπουλος, αλλά η κυβέρνηση κινείται σε άλλη λογική: Οι νόμοι μπορεί να μην αποκαλύπτουν τους ενόχους, αλλά - ειδικά όταν είναι αμερικανικών προδιαγραφών - αποκαλύπτουν την ετοιμότητα του κράτους που τους επιβάλλει να ενοχοποιεί τους πάντες και τα πάντα εφόσον δε «συμμορφώνονται»...

«Τρομοκρα-CIA»!

Η αλλαγή της ποινικής νομοθεσίας, που είναι έτοιμη, και θα επικυρωθεί με την επίσκεψη του Μ. Χρυσοχοΐδη στις ΗΠΑ το Σεπτέμβρη (όπου παράλληλα αναμένεται να υπογραφεί και η ελληνο-αμερικανική συμφωνία «αστυνομικής συνεργασίας»...), αποτελεί ουσιαστικά το νομικό πλαίσιο για την περαιτέρω αυταρχικοποίηση της εσωτερικής πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Ο επερχόμενος «τρομονόμος», που θα περιλαμβάνει αλλαγή του τρόπου που πραγματοποιούνται οι έρευνες στα σπίτια και θα παραβιάζει την αρχή «ένοχος, ένοχον ου ποιεί», σε συνδυασμό με τη συμφωνία «αστυνομικής συνεργασίας», που θα εξασφαλίζει στη CIA και στις κάθε λογής μυστικές υπηρεσίες να συγκροτήσουν τις παρα-αστυνομίες τους επί ελληνικού εδάφους, και μάλιστα σε καθεστώς πλήρους νομιμότητας (!), αποτελούν εκείνο το μοντέλο «Δικαίου» που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ευρω-ατλαντισμού.

Οι αλλαγές αυτές, που έρχονται να κατακρεουργήσουν ατομικές ελευθερίες και δημοκρατικά δικαιώματα, μεθοδεύονταν από πέρσι. Πότε με άρθρα του Ι. Διώτη, που προΐσταται των ερευνών για την τρομοκρατία, πότε με άρθρα και ρεπορτάζ αμερικανικών και ελληνικών εφημερίδων, κυρίως του «Βήματος». Η δολοφονία, δε, από τη «17 Ν» του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου «άναψε το πράσινο φως». Ετσι, μετά τη μακρόχρονη προετοιμασία του εδάφους, ο υφυπουργός Τύπου Τ. Χυτήρης, αν και δήλωσε την περασμένη βδομάδα ότι η ποινική νομοθεσία της χώρας είναι επαρκής για την πάταξη του εγκλήματος, φρόντισε να συμπληρώσει... πονηρά ότι «τυχόν τροποποιήσεις που μπορεί να κριθούν απαραίτητες θα αποφασιστούν... στα πλαίσια πάντα της προσπάθειας για τη βελτίωση της νομοθεσίας και την αποτελεσματικότερη απονομή της ποινικής Δικαιοσύνης».

Ο νοών νοείτω...

Αντιδραστικοποιείται το Δίκαιο

Με βάση τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, στο πλαίσιο του «τρομονόμου» σχεδιάζεται, μεταξύ άλλων, η κατακρεούργηση στοιχειωδών διατάξεων προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και επιτρέπονται έρευνες σε σπίτια, χωρίς καν ένταλμα, καθώς και συλλήψεις υπόπτων, χωρίς τους υφιστάμενους περιορισμούς. Στο δικαστήριο, επιπλέον, θα λαμβάνονται υπόψη ως αποδεικτικά στοιχεία ακόμη και εκείνα που έχουν ληφθεί παράνομα από τις διωκτικές αρχές, καθώς και το περιεχόμενο των καταθέσεων όσων εμπλέκονται σε υποθέσεις τρομοκρατικής δράσης. Με αυτόν τον τρόπο, καταργούνται διατάξεις του Ποινικού Δικαίου, όπως ότι δε λαμβάνονται υπόψη μαρτυρίες χωρίς να κατονομάζεται η πηγή τους, ούτε καταδικάζεται κάποιος με μόνη την κατάθεση του συγκατηγορουμένου του.

Ταυτόχρονα σχεδιάζεται η κατάργηση του θεσμού των ενόρκων (λαϊκών δικαστών) με τη θεσμοθέτηση ειδικών ποινικών δικαστηρίων, που θα εκδικάζουν υποθέσεις τρομοκρατίας και θα αποτελούνται μόνο από δικαστές (σ.σ.: κάτι που δεν ισχύει ούτε στις ΗΠΑ!). Μέτρο που καταδικάστηκε από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας, ο οποίος τόνισε επιπλέον, ότι το ελληνικό Δίκαιο «προσφέρει με πληρότητα τη δυνατότητα αναζήτησης ενόχων, οριοθέτηση ευθύνης και κατάγνωση ποινής σε όσους κριθούν υπαίτιοι εγκληματικών-τρομοκρατικών πράξεων».

Συμφωνία «αστυνομοκρατίας»

Στις παραπάνω αλλαγές θα προστεθεί, όπως σημειώθηκε, και ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των μεθόδων τρομοκράτησης του λαού, με άλλοθι τα... «αντιτρομοκρατικά» κόλπα: Η «αστυνομική συμφωνία» μεταξύ ΗΠΑ - Ελλάδας.

Πρόκειται για συμφωνία με μια χώρα που στην τελευταία έκθεσή της, εκείνη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έχει καταγράψει στον κατάλογο των «τρομοκρατών» τον ελληνικό λαό (!), με την κατηγορία ότι προέβη σε αντιΝΑΤΟικές διαδηλώσεις, κατά της επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία! Με την εν λόγω συμφωνία θα έρθει να συμπληρωθεί το παζλ της αμερικανοποίησης του εσωτερικού δικαίου, αφού ήδη ισχύει η προηγούμενη, η περσινή ελληνοαμερικανική συμφωνία περί «δικαστικής συνδρομής», με την οποία η Ελλάδα υποχρεώνεται να ικανοποιεί τα αιτήματα των «συμμάχων» ακόμα και όταν κάτι τέτοιο αντίκειται στο ελληνικό εσωτερικό δίκαιο!


Ρεπορτάζ: Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ - Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τροποποιήσεις σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση (2019-11-06 00:00:00.0)
Σε κίνδυνο η υγεία του 21χρονου (2014-12-05 00:00:00.0)
Νέες εξελίξεις στον ευρωπαϊκό χώρο της ποινικής καταστολής (2003-07-13 00:00:00.0)
Αντιμετώπιση των αγώνων με ένταση της καταστολής (2001-05-06 00:00:00.0)
Νομοθετούν πογκρόμ για όποιον αμφισβητεί την εξουσία τους (2000-11-17 00:00:00.0)
Επιταχύνονται οι διαδικασίες (2000-11-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ