Κυριακή 13 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Τζόζεφ Λίμπερμαν

O Τζόζεφ Λίμπερμαν, ο 58χρονος πρώην γενικός εισαγγελέας της Πολιτείας του Κονέκτικατ και από το 1983 γερουσιαστής της, ήταν η επιλογή για τη θέση του αντιπροέδρου, του νυν αντιπροέδρου Αλ Γκορ και σε λίγο επίσημου υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές της 7ης Νοέμβρη. Η επιλογή αυτή «ξάφνιασε», καθώς ο Λίμπερμαν χαρακτηρίζεται επιλογή με «συμβολική ποιότητα», καθώς είναι ο πρώτος εβραϊκής καταγωγής υποψήφιος για οποιοδήποτε κυβερνητικό αξίωμα στις ΗΠΑ, αλλά κυρίως γιατί χαρακτηρίζεται «σταυροφόρος της ηθικής» και άκρως συντηρητικός...

Πολλοί μίλησαν για την προσπάθεια του Γκορ να εξέλθει από τη σκιά του Μπιλ Κλίντον και κυρίως να λάβει αποστάσεις ασφαλείας από τον «αμαρτωλό» Πρόεδρο, καθώς ο Λίμπερμαν ήταν ο πρώτος από τα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος που επιτέθηκε δριμύτατα στον Κλίντον από την αρχή που ξέσπασε το σκάνδαλο με τη Μόνικα Λεβίνσκι και μάλιστα είχε χαρακτηρίσει τη στάση του Κλίντον όχι μόνο ανάρμοστη και αναξιοπρεπή αλλά και ανήθικη.

Εντούτοις, η επιλογή αυτή παίζει καταλυτικό ρόλο για άλλους παράγοντες. Κατ' αρχάς, ανατρέπει συλλήβδην τις ισορροπίες, που έφερναν ως σίγουρο νικητή τον Τζορτζ Μπους τζούνιορ. Δεύτερος και κυριότερος παράγοντας είναι η ικανότητα ή ψευδαίσθηση ότι ο Λίμπερμαν μπορεί να εξισορροπεί τη «νέα οικονομία προς όφελος του λαού», δεδομένης της κοινωνικής αναστάτωσης που επικρατεί σχεδόν ένα χρόνο στις ΗΠΑ και με το φάσμα των μαχητικών διαδηλώσεων να στοιχειώνει το συνέδριο των Δημοκρατικών, που αρχίζει αύριο στο Λος Αντζελες. Ηδη οι πρώτες δηλώσεις του Λίμπερμαν αναφέρονταν στο «να κρατήσουμε ζωντανό το όραμα του κοινωνικού κράτους». Μία ρητορική που πρωτίστως απευθύνεται στους διαδηλωτές οι οποίοι ήδη υποδέχονται τους συνέδρους των Δημοκρατικών με την αμερικανική σημαία «ξεπουλημένη στις πολυεθνικές».


Χρ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ