Πέμπτη 26 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Το ρίσκο με τα ... «δομημένα» ομόλογα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Να χρυσώσουν το «χάπι» με τα «δομημένα ομόλογα» επιχειρούν τώρα και οι τραπεζίτες. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η χτεσινή παρέμβαση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), που αποτελεί στην ουσία το «συνδικαλιστικό όργανο των τραπεζιτών».

Μόνο που στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα - δηλαδή τις παχυλές μίζες που εισπράττουν οι διάφοροι επιτήδειοι που εμπορεύονται τα «δομημένα ομόλογα» - οι τραπεζίτες, με τη χτεσινή ανακοίνωση της ΕΕΤ, λένε και ορισμένες πικρές αλήθειες. Ετσι, στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν τον ισχυρισμό τους πως τα δομημένα ομόλογα αποτελούν την ...καταλληλότερη λύση για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία, σπεύδουν να καθησυχάσουν τους ασφαλισμένους και γενικότερα την κοινή γνώμη πως «οι κάτοχοι δομημένων ομολόγων δε διακινδυνεύουν το κεφάλαιό τους. Εκτίθενται μόνο σε κίνδυνο μεταβλητότητας των επιτοκίων της αγοράς», γεγονός που σημαίνει πως «κατά τη λήξη των ομολόγων καταβάλλεται πλήρης η ονομαστική τους αξία»!

Με απλά λόγια, αυτό που μας λένε οι τραπεζίτες, με τη χτεσινή ανακοίνωση της ΕΕΤ, είναι το εξής: Το ΙΚΑ και γενικότερα όλα τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία τα ...συμφέρει να επενδύσουν τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ των αποθεματικών τους σε δομημένα ομόλογα. Κι αυτό, γιατί ...το μόνο που ρισκάρουν είναι να χάσουν τους τόκους (θα έχουν καταλήξει στα θησαυροφυλάκια των τραπεζιτών), αφού μετά από 20, 30 ή 40 χρόνια θα μπορούν να πάρουν πίσω το ίδιο ποσό που κατέθεσαν σήμερα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ