Πέμπτη 26 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αρνητικός ο ιστορικός ρόλος του Γιέλτσιν

Γρηγοριάδης Κώστας

Θάφτηκε χτες ο Μπορίς Γιέλτσιν, γνωστός για την «προσφορά» του στην ανατροπή του σοσιαλισμού και την παλινόρθωση του καπιταλισμού στη Ρωσία και όλη την πρώην ΕΣΣΔ. Ηταν, μάλιστα, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, που διέταξε τον βομβαρδισμό του κοινοβουλίου το 1991. Ετσι, χτες, τον τίμησαν από την Εκκλησία και τους σημερινούς πολιτικούς ηγέτες, που επίσης συμμετείχαν στην ανατροπή (βλέπε Γκορμπατσόφ) μέχρι τον Κλίντον και τον Μέιτζορ, που παραβρέθηκαν στην τελετή.

Πάντως, ο αρνητικός ιστορικός ρόλος του Γιέλτσιν έχει αρχίσει να καταγράφεται και σε σημερινές δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με δύο από αυτές, οι Ρώσοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία εκτιμούν ως αρνητικό το ρόλο που έπαιξε στις εξελίξεις στη χώρα. Στη δημοσκόπηση της εταιρείας «ΦΟΜ», το 57% εκτιμά αρνητικά το ρόλο του Γιέλτσιν και θετικά το 25%. Ενώ, σύμφωνα με την εταιρεία «Λεβάντα», αρνητικά κρίνει τον Γιέλτσιν το 70% και θετικά μόλις το 13%.

Η ίδια εταιρεία εκτιμά πως στη συνείδηση των Ρώσων ο Γιέλτσιν έχει ταυτιστεί με τη διάλυση της ΕΣΣΔ, την οικονομική κρίση και την κρίση των αξιών, την αύξηση της εγκληματικότητας, τις ιδιωτικοποιήσεις, τον πόλεμο στην Τσετσενία και με τα άλλα σύγχρονα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα με τα οποία έρχεται σήμερα αντιμέτωπος ο ρωσικός λαός, ως αποτέλεσμα της ανατροπής του σοσιαλισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ