Πέμπτη 26 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΣΑΡΛΣ ΡΙΣ
«Πρότυπο» η ελληνοαμερικανική συνεργασία

Τα εύσημα απέδωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στις ελληνικές κυβερνήσεις για τη συμβολή τους στη «μάχη» κατά της «παγκόσμιας τρομοκρατίας»

«Πρότυπο» χαρακτήρισε τη συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας ο Αμερικανός πρεσβευτής, Τσαρλς Ρις, σε ομιλία του στο συνέδριο του «Economist», που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Τα αμερικανικά εύσημα προφανώς αποδεικνύουν πως η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της Ουάσιγκτον...

Δυνάμεις στο Αφγανιστάν

Ο Τσαρλς Ρις στην ομιλία του υπογράμμισε την ανάγκη στενής συνεργασίας όλων των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση των «ασύμμετρων απειλών». Κάθε σύμμαχος, είπε, είναι υπεύθυνος για τη συνεισφορά του στις δυνάμεις ανταπόκρισης και αυτές οι δράσεις πρέπει να επιταχύνονται και να ενισχύονται κάθε φορά. Αυτές οι αναφορές του Αμερικανού πρεσβευτή ακούστηκαν και ως υπενθύμιση των υποχρεώσεων των συμμάχων να συνεισφέρουν περισσότερο αποφασιστικά σε δυνάμεις για την αντιμετώπιση των όλο και διογκούμενων προβλημάτων των κατοχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Βαλκάνια - Μέση Ανατολή

Σε ό,τι αφορά στα Δυτικά Βαλκάνια, ο Αμερικανός διπλωμάτης τόνισε ότι ήδη έχουν αναπτυχθεί 16.000 στρατιώτες στο Κοσσυφοπέδιο με στόχο να υποστηριχτεί η ευρωπαϊκή και η παγκόσμια σταθερότητα. Επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το σχέδιο Αχτισαάρι, τονίζοντας πως η ανεξαρτητοποίηση είναι η μόνη βιώσιμη λύση. Για τη Μέση Ανατολή επισήμανε πως αφορά όλους και είναι επιβεβλημένη ανάγκη να υπάρξει οικονομική ευημερία για να υπάρξει και σταθερότητα στην περιοχή. Σχετικά με το Ιράκ είπε ότι στόχος παραμένει η εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων, ώστε να παρεμποδιστούν οι σιίτες και οι σουνίτες από το να πάρουν τον έλεγχο. Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή της Ελλάδας στην ευρύτερη προσπάθεια και στην εκπαίδευση Ιρακινών γιατρών. Σημείωσε, επίσης, ότι Ισραήλ και Παλαιστίνη πρέπει να ζήσουν δίπλα δίπλα για χάρη της παγκόσμιας ειρήνης και να αποφευχθούν ακραίες λύσεις. Σχετικά με το Ιράν ανέφερε ότι η ηγεσία του καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα, υποστηρίζει τρομοκρατικές δράσεις και υποδαυλίζει συγκρούσεις αγνοώντας την παγκόσμια κοινότητα.

Τρομοκρατία

Αναφερόμενος γενικότερα στο θέμα της «τρομοκρατίας» ο Ρις στάθηκε ιδιαίτερα στην Ελλάδα και είπε ότι η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές αποτελεί πρότυπο, καθώς αντιμετώπισαν άμεσα τόσο το νέο περιστατικό στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, όσο και την προηγούμενη επίθεση. Αναφέρθηκε «στη σύλληψη της διαβόητης ομάδας της "17 Νοέμβρη"» και είπε ότι η χώρα του είναι ευγνώμων για τα προγράμματα ασφάλειας που εφάρμοσε η Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ