Πέμπτη 26 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαχρονική η καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων

Την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ενημέρωσε ο Σ. Τσιτουρίδης, αλλά και πρόεδροι των Ταμείων για το «τζογάρισμα» των αποθεματικών

Οι διαχρονικές ευθύνες τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και του ΠΑΣΟΚ για την καταλήστευση των αποθεματικών των Ταμείων, αναδείχτηκαν χτες στη Βουλή, όπου ο υπουργός Εργασίας Σ. Τσιτουρίδης ενημέρωσε την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για το θέμα των «σύνθετων ομολόγων» που φορτώθηκαν στα ασφαλιστικά ταμεία.

Φάνηκε ξεκάθαρα ότι το θεσμικό πλαίσιο πάνω στο οποίο «άνθισε» η ληστεία των αποθεματικών, καθώς και οι διάφορες μίζες τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιρειών, διαμορφώθηκε σε βάθος χρόνου από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και διατηρείται αναλλοίωτο και από τη σημερινή κυβέρνηση. Αλλωστε και τα δύο κόμματα ομονοούν στο «τζογάρισμα» των αποθεματικών των Ταμείων και η μόνη τους ουσιαστικά διαφωνία είναι η κυβέρνηση ποιου κόμματος θα παίζει - με το αζημίωτο - χρηματιστηριακά παιχνίδια με τα λεφτά των ασφαλισμένων.

Ο Σ. Τσιτουρίδης ισχυρίστηκε ότι η περιουσία των Ταμείων δε χάνεται και ούτε κινδυνεύει η σύνταξη κανενός εργαζόμενου και είπε ότι εάν αποδειχθεί ότι κάποια τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία πήρε υπερβολικές μίζες τότε θα υπάρξει τιμωρία. Ανέφερε ότι το σκάνδαλο με το ομόλογο του επικουρικού ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων αποκαλύφθηκε από την ίδια την κυβέρνηση σε αντίθεση όπως είπε με όσα γινόταν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Οχυρώθηκε πίσω από τη συλλογική λειτουργία της κυβέρνησης, λέγοντας ότι η «κυβέρνηση και στο θέμα αυτό λειτουργεί κατά τρόπον ενιαίο και συλλογικό και ο πρωθυπουργός όπως και το υπουργείο Οικονομικών έδωσαν εξηγήσεις».

Ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση ασκεί έλεγχο νομιμότητας στις αποφάσεις των ασφαλιστικών ταμείων και επανέλαβε ότι η χρηματιστηριακή «Ακρόπολις», που είχε εμπλοκή με το ομόλογο των δημοσίων υπαλλήλων, ζημίωσε τα ασφαλιστικά ταμεία και την περίοδο 2002 - 2003. Ισχυρίστηκε ότι μόνο το 4% της περιουσίας (1,26 δισ. ευρώ) των Ταμείων είναι επενδυμένο σε σύνθετα ομόλογα και συγκεκριμένα τα 770 εκατομμύρια σε σύνθετα ομόλογα του Δημοσίου και τα υπόλοιπα σύνθετα ομόλογα τραπεζών.

Κατά τον υπουργό τα 24 Ταμεία που αγόρασαν σύνθετα ομόλογα λειτούργησαν αυτόνομα και οι αποφάσεις τους ήταν ομόφωνες. Τα ομόλογα αυτά, είπε, είναι προϊόντα υψηλού ρίσκου αλλά μόνο μετά το τέλος της λήξης τους μπορεί κάποιος να δει εάν υπήρξε απώλεια ή κέρδος.

Αναφερόμενος στο θέμα της επιστροφής των χρημάτων στα Ταμεία είπε ότι αυτό είναι θέμα των διοικήσεών τους, με γνώμονα όμως ότι δε θα έχουν την παραμικρή απώλεια χρημάτων.

Δείχνοντας τη δικομματική ευθύνη αρκετές φορές στην ομιλία του ανέφερε ότι η σημερινή κυβέρνηση κινήθηκε πάνω στο θεσμικό πλαίσιο, τους νόμους και τις υπουργικές αποφάσεις που είχαν θεσπιστεί επί ΠΑΣΟΚ. Σε μια ξεκάθαρη επιχείρηση συμψηφισμού των ευθυνών είπε ότι επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ τα Ταμεία οδηγούνταν στο να επενδύουν σε μετοχές φούσκες στο χρηματιστήριο από το οποίο προέκυψαν απώλειες 3,5 δισ. ευρώ. Οι ίδιες κυβερνήσεις, είπε, εξαίρεσαν τον έλεγχο για την αγορά ή πώληση ομολόγων από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εστίασαν την κριτική τους μόνο στα τελευταία φαινόμενα, αποσιωπώντας σκόπιμα της ευθύνες των δικών τους κυβερνήσεων, οι οποίες άνοιξαν την πόρτα στο «τζογάρισμα» των αποθεματικών και την καταλήστευσή τους από την εμπλοκή που είχαν στο χρηματιστήριο.

Ο μόνος που έθεσε το θέμα στην ουσία του ήταν ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης. Ανέφερε ότι ο πυρήνας του προβλήματος είναι το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει και οδηγεί στη δημιουργία σκανδάλων. Εμείς εκεί επικεντρώνουμε, είπε, και έκανε λόγο για «γαλαζοπράσινο θερμοκήπιο» που καλλιεργεί τη ληστεία των χρημάτων των ασφαλισμένων και κατοχυρώνει τα υπερκέρδη των τραπεζών και των διάφορων χρηματιστηριακών εταιρειών.

Απευθυνόμενος στον υπουργό αναρωτήθηκε γιατί περίμενε να «σκάσει» το θέμα του ομολόγου του επικουρικού ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων και ύστερα να κινηθεί. Χαρακτήρισε αποπροσανατολισμό την επιχείρηση συμψηφισμού με τις προηγούμενες κυβερνήσεις (μετοχές - φούσκες, άρνηση εξεταστικής επιτροπής) αφού κινείται στη λογική «κάνω και εγώ ό,τι έκανες και εσύ».

Η καταλήστευση των αποθεματικών είναι διαχρονική, είπε ο Α. Τζέκης, ξεκινάει πριν από 50 χρόνια που δεσμεύτηκαν άτοκα τα αποθεματικά, περνάει από τις επενδύσεις στο χρηματιστήριο και φτάνει στα σημερινά σκάνδαλα.

Απαιτείται, κατέληξε, να σταματήσει ο τζόγος με επενδύσεις σε «δομημένα ομόλογα» με την κερδοφόρα εμπλοκή διάφορων μεσαζόντων και να γίνονται μόνο αγορές κρατικών ομολόγων σταθερού επιτοκίου. Η δε διαχείριση των αποθεματικών των Ταμείων πρέπει να περάσει στα χέρια των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Την επιτροπή ενημέρωσαν και οι Ε. Παπαδόπουλος ειδικός γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης και Π. Θωμόπουλος υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

Οι πρόεδροι των Ταμείων

Ως ...ένθερμοι υπερασπιστές των δομημένων ομολόγων εμφανίστηκαν εν χορώ χτες στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, οι πρόεδροι 13 Ταμείων, κατά τη διάρκεια της θητείας των οποίων έγιναν επενδύσεις σε τέτοιου είδους ομόλογα. Με τις τοποθετήσεις τους φάνηκε ξεκάθαρα η κατεύθυνση για το συνεχές «τζογάρισμα» των αποθεματικών σε πολυετή ομόλογα, τα οποία χαρακτήρισαν ως επενδύσεις με χαμηλό έως μηδενικό ρίσκο.

Από την πλευρά των 2 Ταμείων της αστυνομίας (ΕΤΕΧ και ΤΑΑ) οι πρώην πρόεδροι Ν. Μπλάνης και Γ. Αγγελάκος επισήμαναν ότι επένδυσαν συνολικά 40 εκατομμύρια ευρώ σε ομόλογα διάρκειας 20 και πλέον ετών, υποστηρίζοντας ότι αυτά θα έχουν εγγυημένες αποδόσεις, ενώ υποστήριξαν ότι ουδέποτε τα Ταμεία προχώρησαν σε «σπάσιμο» ομολόγων. Ενδεικτικά ο Ν. Μπλάνης υποστήριξε ότι «το Ταμείο είναι θεσμικός επενδυτής», ενώ ο Γ. Αγγελάκος σημείωσε ότι όλες οι επενδύσεις «ήταν σε γνώση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.» και «δεν πληρώθηκε για καμία προμήθεια η Εθνική Τράπεζα» που είναι και ο χρηματιστηριακός σύμβουλος.

Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του πρώην προέδρου του Ταμείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Τσουράκη, ο οποίος αναφέρθηκε σε επενδύσεις ομολόγων 18 εκατομμυρίων ευρώ και δήλωσε ότι «ανατέθηκαν σε 3μελή επιτροπή οι επενδύσεις», ενώ δήλωσε ότι δε δύναται να καταθέσει στη Βουλή το πρακτικό της απόφασης του ΔΣ για τις επενδύσεις. Η στάση του προκάλεσε την έντονη αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ Αγγελου Τζέκη, ο οποίος έκανε λόγο για «υπερτιμημένο ομόλογο» και μετέφερε στην αίθουσα καταγγελίες των εργαζομένων, οι οποίοι δήλωναν ότι η διοίκηση του Ταμείου είχε δεσμευτεί για επενδύσεις σταθερού επιτοκίου χωρίς να τηρήσει όμως τη δέσμευσή της. Εκ μέρους του Ταμείου Εμποροϋπαλλήλων (ΤΕΑΥΕΚ) ο πρώην πρόεδρός του Γ. Οικονομόπουλος ανέφερε ότι έγιναν επενδύσεις 4 εκατομμυρίων ευρώ «με εισήγηση της διευθύντριας του Ταμείου», υποστηρίζοντας ότι αυτές οι επενδύσεις «έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου». Στις παραπάνω λογικές κινήθηκαν και οι υπόλοιποι πρόεδροι των Ταμείων.

Σχολιάζοντας συνολικά τις τοποθετήσεις ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης σημείωσε ότι παρατηρεί μια «βεβαιότητα ότι τα συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά προϊόντα» θα έχουν εγγυημένες αποδόσεις, ενώ «είναι γνωστό ότι αυτού του τύπου τα ομόλογα περικλείουν σοβαρούς κινδύνους κατά την ημέρα της εξόφλησης». Οπως είπε «το αποτέλεσμα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες μετά από 20 χρόνια», καταλήγοντας στο ότι «υπάρχει μια ταυτόσημη αντίληψη ότι η αγορά του ομολόγου δεν έχει κινδύνους και αυτό είναι επικίνδυνο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ