Πέμπτη 26 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Σώζει»(;) Τσιτουρίδη και τζόγο

Να «σώσει» τον Σ. Τσιτουρίδη αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και την πολιτική ευθύνη για την εγκληματική πολιτική του τζογαρίσματος των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, φέρεται να καταλήγει ο Κ. Καραμανλής, τουλάχιστον «μέχρι νεοτέρας».

Ο πρωθυπουργός δε φαίνεται να «υποκύπτει» στις πιέσεις και τις προτάσεις που δέχεται «εκ των έσω» για αποκεφαλισμό του υπουργού Απασχόλησης, καθώς εκτιμά ότι αυτό δε θα είχε κανένα «πολιτικό όφελος», καθώς, εκτός των άλλων, το θέμα των ομολόγων θα παραμένει ανοιχτό για τις επόμενες τουλάχιστον βδομάδες, καθώς έχει ενταχθεί στην προεκλογική ατζέντα.

Παράλληλα, όμως, θα συνεχίσει να κρατά διακριτές «αποστάσεις ασφαλείας» από τον Σ. Τσιτουρίδη, θέλοντας να έχει «τα χέρια του λυμένα» σε κάθε ενδεχόμενο. Στο πλαίσιο αυτό απορρίπτει τις εισηγήσεις περί «πολιτικών πρωτοβουλιών» προκειμένου να αλλάξει το δυσμενές κλίμα και επιχειρεί να εξοστρακίσει το σκάνδαλο των ομολόγων από την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Προκειμένου να διευκολύνει αυτή την εξέλιξη, η κυβέρνηση παραπέμπει μονότονα για τα δεκάδες αναπάντητα ερωτήματα στις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και στα αποτελέσματα των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ποντάρει επίσης ότι στην «εκτόνωση» του θέματος θα συμβάλει «η αντίστροφη διαδρομή» του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ που ξεκίνησε μετά την «ένοχη» πρόταση της JP Morgan. Σήμερα ή αύριο, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, θα υπάρχουν (θετικές) απαντήσεις από όλους τους εμπλεκόμενους στην πρόταση του αμερικανικού τραπεζικού κολοσσού, εξέλιξη που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προβάλει τον ισχυρισμό ότι ικανοποιείται το αίτημα «για επιστροφή των κλεμμένων», αποσιωπώντας ότι πρόκειται για ένα πολύ μικρό μέρος από τα κλοπιμαία, ενώ παραμένει άθικτη η «συμμορία» που λεηλατεί τα λεφτά των Ταμείων...

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε χτες το αυτονόητο, ότι δηλαδή ο Σ. Τσιτουρίδης, όπως όλοι οι υπουργοί, απολαμβάνει της στήριξης του πρωθυπουργού, αλλά δεν ξέφυγε από τη γραμμή της «χλιαρής» υποστήριξης των προηγούμενων ημερών. Ετσι απέφυγε να αποδοκιμάσει δημοσιεύματα φιλοκυβερνητικών εφημερίδων που επαναλαμβάνουν σταθερά ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει βάλει σε «πολιτική απομόνωση» τον υπουργό Απασχόλησης. Διέψευσε βέβαια ότι υπάρχει εισήγηση στενού συμβούλου του πρωθυπουργού για απομάκρυνση του Σ. Τσιτουρίδη, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι δεν επίκεινται κάποιες πολιτικές πρωτοβουλίες εκ μέρους του Κ. Καραμανλή το προσεχές διάστημα.

Πάντως, ο Γ. Σουφλιάς χαρακτήρισε επικίνδυνο το θέμα των ομολόγων, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι η χώρα έχει ουσιαστικά μπει σε προεκλογική περίοδο.

Την ίδια στιγμή και παρά τις επικρίσεις περί «απραξίας» που δέχεται, κυρίως από το ΣΕΒ αλλά και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση των αντιδραστικών αλλαγών και τη συνέχιση της αιώνιας λιτότητας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε χτες να διαψεύσει ότι οι περικοπές δαπανών ύψους 430 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε προχτές ο Γ. Αλογοσκούφης αφορούν στις κοινωνικές δαπάνες. Ο Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Ρ», περιορίστηκε να επισημάνει ότι οι κοινωνικές δαπάνες στη χώρα μας «προσεγγίζουν πλέον τα επίπεδα του μέσου όρου της ΕΕ» και αυτό που μελετάται είναι η αποτελεσματικότερη κατανομή τους, αποφεύγοντας βέβαια να διαβεβαιώσει ότι δε θα περικοπούν οι κοινωνικές δαπάνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ