Παρασκευή 29 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η γυναικεία ψήφος να είναι κόκκινη

Σε αντίθεση με το ψηφοθηρικό και υποκριτικό ενδιαφέρον των άλλων κομμάτων, η Επερώτηση που κατέθεσε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για τα προβλήματα των γυναικών αποτελεί συνέχεια της αμείωτης πάλης των κομμουνιστών για την ικανοποίηση των αναγκών της γυναίκας της εργατικής τάξης και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων. Αναδεικνύει τα συγκεκριμένα αιτήματα που προβάλλει το ΚΚΕ για τη στήριξη της εργαζόμενης, της μητέρας, της νέας αλλά και κάθε γυναίκας, σήμερα, μέσα στην καπιταλιστική κοινωνία που νομοτελειακά βέβαια εγκλωβίζει τις γυναίκες στην ανισοτιμία. Βασίζεται στην πολιτική του Κόμματος που, παλεύοντας για την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας, αγωνίζεται όχι απλά για την ανακούφιση των γυναικών, αλλά για την οριστική εξάλειψη των αιτιών που γεννούν τα προβλήματά τους.

Μπροστά στις εκλογές, το ΚΚΕ απευθύνεται στις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, ζητά με θάρρος και ευθύνη την ψήφο τους, ώστε να μπορέσει με μεγαλύτερες δυνάμεις να αγωνιστεί για την αντιμετώπισή τους. Χωρίς, βέβαια, να σταματά να τονίζει ότι χρειάζεται οι ίδιες οι γυναίκες να κινητοποιηθούν, να δυναμώσουν το λαϊκό κίνημα, να οργανωθούν στα συνδικάτα, να κάνουν την οργή τους συνειδητή πάλη. Και πρώτα απ' όλα να βγάλουν συμπεράσματα, τώρα. Να αξιοποιήσουν τις εκλογές για να αποδυναμώσουν όσους τους ετοιμάζουν νέα, πιο άγρια επίθεση.

Ακόμα και όσα προεκλογικά μοιράζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, προορίζονται μόνο για την πλουτοκρατία. Σε χτεσινή του δήλωση, ο υπουργός Απασχόλησης ξεκαθάρισε ότι η εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο είναι αναπόφευκτη. Ηδη, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στη διαμόρφωση και εφαρμογή της πολιτικης της ΕΕ, ανέβασαν στα 65 την ηλικία συνταξιοδότησης των γυναικών στον ιδιωτικό τομέα. Μόλις προχτές, ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε προγράμματα με τα οποία επιχειρήσεις θα τσεπώνουν επιδοτήσεις (από λεφτά των εργαζομένων), προκειμένου να απασχολούν ανέργους (κατά 60% γυναίκες) για 18 μήνες, με 30 ή 25 ευρώ τη μέρα, όταν το κατώτερο μεροκάματο είναι 29,39! Τέτοιες είναι οι «λύσεις» που προτείνει σήμερα η μπλε κυβέρνηση, όπως έκανε χτες η πράσινη. Ενώ ο ΣΥΝ, την ώρα που η ΕΕ αναγορεύει τη μερική απασχόληση σε λύση για τις εργαζόμενες μητέρες, απαντά ζητώντας ποσοστιαίους περιορισμούς.

Τα κόμματα του ευρωμονόδρομου ούτε μπορούν ούτε και θέλουν αληθινές λύσεις για τα προβλήματα των γυναικών. Οι εργάτριες, οι μανάδες, οι νέες, όλες οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων έχουν πλούσια πείρα για να συνειδητοποιήσουν ότι η πλουτοκρατία οξύνει τα δικά τους προβλήματα, γιατί μόνο έτσι μπορεί να αυξάνει τα κέρδη της. Στον αντίποδα, το ΚΚΕ διαμορφώνει το διεκδικητικό του πλαίσιο σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες των γυναικών και τον πλούτο που υπάρχει, αλλά καταλήγει στα θησαυροφυλάκια των λίγων. Και προτείνει να εξασφαλιστεί πλήρης και σταθερή δουλιά με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, να καταργηθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Πρόνοια, να προστατευτεί η μητρότητα και ολόκληρη η αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας, να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών με βάση τις ιδιαιτερότητες του οργανισμού της και της αναπαραγωγικής δυνατότητάς της, κλπ. Το κεφάλαιο και τα κόμματα που το στηρίζουν ξέρουν καλά πως όσες περισσότερες ψήφους πάρει το ΚΚΕ, τόσο πιο ισχυρός θα είναι ο μοναδικός αντίπαλος που έχουν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ