Παρασκευή 29 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο σημείο «μηδέν» η τευτλοκαλλιέργεια και η βιομηχανία ζάχαρης

Επίσκεψη στο εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στις Σέρρες

Επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ πως οι κοινοτικοί κανονισμοί, οι επιλογές της ΕΕ για το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας και την παραγωγή ζάχαρης, που έχουν υπογραφεί από τις ελληνικές κυβερνήσεις εναλλάξ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, θα οδηγούσαν σε συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής, ξεκλήρισμα των αγροτών, κλείσιμο των εργοστασίων και απολύσεις εργαζομένων.

Αυτές τις επιπτώσεις βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στις Σέρρες και οι αγρότες που τροφοδοτούν με τεύτλα το εργοστάσιο. Αυτό διαπίστωσε και το κλιμάκιο στελεχών του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δ. Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που επισκέφθηκε χτες τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου και συναντήθηκε με εκπροσώπους της διεύθυνσης και των σωματείων εργαζομένων.

Κατά εκατοντάδες οι αγρότες εγκατέλειψαν την καλλιέργεια, αφού δεν εξασφαλίζουν τιμή αξιοπρεπή. Ο αριθμός του μόνιμου προσωπικού μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα από 235 να έχουν φτάσει στους 110. Αντίστοιχα, μειώνεται και ο αριθμός των εποχιακών που, σημειωτέον, από πέρσι απασχολείται μέσω επιδότησης του ΟΑΕΔ, ώστε να μην επιβαρυνθούν τα χαρτοφυλάκια της ΕΒΖ που ανήκει στην ΑΤΕ.

Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, οι εργαζόμενοι ανησυχούν και εξακολουθούν να φωνάζουν πως πρέπει με κάθε τρόπο να στηριχτεί η τευτλοκαλλιέργεια.

Η συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος αναγκάζει τους αγρότες να μην καλλιεργούν το προϊόν και βέβαια αυτό με τη σειρά του έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις, στην οικονομία, συρρίκνωση των εργοστασίων και της παραγωγής ζάχαρης. Ταυτόχρονα, γίνονται μαζικές εισαγωγές κακής ποιότητας ζάχαρης και φθηνής από άλλες χώρες, όμως και πάλι δεν ωφελείται ο καταναλωτής, ο εργαζόμενος λαός, αφού εξακολουθεί να πληρώνει ακριβά το προϊόν στην αγορά.

Ο Δ. Κουτσούμπας κάλεσε τους εργαζόμενους να είναι σε ετοιμότητα, ενώ δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι είναι δυνατό και στη Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο για να μην κλείσει το εργοστάσιο. Ταυτόχρονα, όμως, τους κάλεσε να προχωρήσουν σε κοινό αγώνα, μαζί με τους αγρότες και τα άλλα λαϊκά στρώματα και μαζί να συγκρουστούν και να έρθουν σε ρήξη με αυτή την αντιλαϊκή πολιτική. Να παλέψουν για Βιομηχανία Ζάχαρης 100% δημόσια, με καθετοποιημένη παραγωγή, που θα λειτουργεί σε όφελος των αγροτών, των εργατών, το σύνολο του εργαζόμενου λαού.

Αλλες περιοδείες - συναντήσεις

Στη διάρκεια της περιοδείας του στο νομό Σερρών, συνοδευόμενος από κλιμάκιο στελεχών της ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ, ο Δ. Κουτσούμπας επισκέφθηκε επίσης το Δήμο Ηράκλειας, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και εκπροσώπους των ΕΒΕ, των αγροτών, των αλιέων και άλλων μαζικών φορέων της περιοχής. Ενημερώθηκε για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα, ιδιαίτερα στην ύπαιθρο, για την ανεργία που χτυπά κυρίως τους νέους οι οποίο αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους σε αναζήτηση εργασίας και όταν τη βρουν, πρόκειται για δουλιά χωρίς δικαιώματα.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκε την τεχνητή Λίμνη Κερκίνη, έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της χώρας μας. Ενημερώθηκε από τους κατοίκους για το πρόβλημα που υπάρχει με τη συγκέντρωση φερτών υλών που κατεβάζει ο ποταμός Στρυμόνας και ο οποίος τα τελευταία χρόνια δεν καθαρίζεται. Οι ψαράδες κατήγγειλαν πως τον τελευταίο καιρό δεν καταφέρνουν να βγάλουν μεροκάματο, διότι υπάρχει μείωση των αλιευμάτων και ζήτησαν να γίνει επιστημονική μελέτη για να εντοπιστεί η αιτία του προβλήματος και στη συνέχεια να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα ώστε να επανέλθει η ισορροπία στη λίμνη.

Ο Δ. Κουτσούμπας, επίσης, περιόδευσε στις τοπικές εφημερίδες στις Σέρρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ