Τετάρτη 22 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οι εργαζόμενοι παράγουν, οι ιδιοκτήτες του πλούτου τούς κλέβουν

Σε συγκέντρωση εργαζομένων στο ξενοδοχείο NOVOTEL μίλησε, χτες το πρωί, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

«Οι εργαζόμενοι και η νέα γενιά θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να διεκδικούν αποτελεσματικά το δίκιο τους, όταν αναγνωρίσουν μια αλήθεια που μόνο το ΚΚΕ διακηρύσσει: πως ό,τι παράγεται και προσφέρεται σε αυτό τον τόπο είναι αποκλειστικά προϊόν της εργασίας των ίδιων των εργαζομένων».

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μίλησε ξεκάθαρα, χτες, στους εργαζόμενους του ξενοδοχείου NOVOTEL, στο κέντρο της Αθήνας. Τόνισε πως «μόνο τότε θα μπορούν να διεκδικήσουν ενάντια σε μια πολιτική που επιβάλλει και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και να διεκδικήσουν με αποτελεσματικότητα καλύτερους μισθούς, σταθερή δουλιά, βελτίωση της σύνταξης. Πρέπει να καταδειχτεί και εκλογικά, αυτή η εκτίμηση: Οι εργαζόμενοι παράγουν, οι ιδιοκτήτες του πλούτου τούς κλέβουν».

Η Αλέκα Παπαρήγα εξήγησε αναλυτικά τα παραπάνω: «Λέει ο εργαζόμενος: μου δίνει δουλιά το αφεντικό, μου δίνει δουλιά ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης. Εμείς λέμε πάρα πολύ απλά: Για σκεφτείτε, μπορεί μια κοινωνία να λειτουργήσει χωρίς εργαζόμενους; Δεν μπορεί να λειτουργήσει. Χωρίς ιδιοκτήτες όμως μπορεί. Το χρήμα από μόνο του δε φέρνει χρήμα».

Τι αντέχει και δεν αντέχει η οικονομία τους...

Και συμπλήρωσε: «Ας πούμε, οι ιδιοκτήτες αυτού του ξενοδοχείου ή του άλλου - δεν έχουμε κάτι προσωπικά με τους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες - ή οι βιομήχανοι, όσο χρήμα και εάν έχουν, εάν δε νοικιάσουν, εάν δεν αγοράσουν εργατική δύναμη και δεν τη χρησιμοποιήσουν σαν εμπόρευμα, δεν την εκμεταλλευτούν, το χρήμα από μόνο του δε φέρνει χρήμα». Επισήμανε πως «το χρήμα είναι χαρτί, τίποτα άλλο. Το ίδιο όμως το χρήμα όταν χρησιμοποιείται για να αγοράσει την εργατική δύναμη, σαν εμπόρευμα και να τη χρησιμοποιήσει για την παραγωγή του πλούτου, τότε θα είναι χρήμα».


Εξήγησε πως το ζήτημα έχει και πρακτική σημασία «και για την καθημερινότητα του εργαζόμενου και για τις εκλογές» σημειώνοντας: «Οταν λέτε θέλω αύξηση μισθού, σας απαντάει η εκάστοτε κυβέρνηση και η εργοδοσία: Θέλω να σας δώσω, δεν αντέχει η οικονομία, έχουμε ελλείμματα, έχουμε χρέη, τα ταμεία δεν αντέχουν, θα κλονιστεί η οικονομία της χώρας. Του φέρνει αυτό το επιχείρημα και ο εργαζόμενος λέει μα, μήπως είναι και έτσι; Η οικονομία της χώρας αντέχει μόνο τα κεφάλαια και τα κέρδη και όχι τις αμοιβές των εργαζομένων».

Υπογράμμισε πως το εάν αντέχει η οικονομία της χώρας ή όχι «είναι σχετικό», τονίζοντας: «Βεβαίως σε κάθε χώρα υπάρχει ένας πλούτος, το ακαθάριστο εθνικό προϊόν, που το λένε, όμως εάν αναγνωριστεί η εργασία των εργαζομένων, θα πρέπει να μοιραστεί αυτό το ακαθάριστο εθνικό προϊόν ανάλογα με την προσφορά και τις ανάγκες των εργαζομένων. Εδώ όμως δε γίνεται έτσι. Ολα τα αντέχει η οικονομία: και τη σπάταλη ζωή της πλουτοκρατίας και τη διασπάθιση του χρήματος και την κατασπατάληση χρημάτων για σκοπούς που δεν είναι ωφέλιμοι για τον άνθρωπο». Απ' την άλλη, όμως «δεν αντέχει τους μισθούς, τις συντάξεις, δεν αντέχει δωρεάν Παιδεία, δεν αντέχει δωρεάν Υγεία. Εάν δεν ξεκαθαριστεί αυτό, ότι τα δικαιούται όλα ο εργαζόμενος - απ' αυτά που υπάρχουν, δε λέμε απ' αυτά που θα ήθελε - τότε δε θα μπορέσει να αποκτήσει δύναμη να βελτιώσει τη ζωή του και να μην καθηλώνεται με διάφορα πλαστά επιχειρήματα τα οποία τα χρησιμοποιούν τα κόμματα εξουσίας».

Περί «άδειων» ταμείων

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφερόμενη στο ψευτοεπιχείρημα για άδεια ταμεία, μίλησε για την κοροϊδία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ: «Ερχεται η ΝΔ και λέει βρήκα άδεια ταμεία. Τα ταμεία αδειάζουν γιατί τα παίρνει η πλουτοκρατία. Αν κερδίσει αύριο το ΠΑΣΟΚ θα πει βρήκα μια οικονομία που είχε διασπαθίσει το χρήμα η ΝΔ. Αυτό γίνεται, ο ένας τα φορτώνει στον άλλον και δε λένε πόσο έχουν κερδίσει οι γαλακτοβιομήχανοι, πόσο οι μεγάλες αλυσίδες τουριστικών καταστημάτων, ξενοδοχείων, πόσο κερδίζουν οι τράπεζες. Αυτά από πού βγαίνουν; Απ' τις τσέπες του λαού».

Με βάση όλα αυτά κάλεσε τους εργαζόμενους να μην παγιδεύονται στα συνθήματα του δικομματισμού και να δείξουν με την ψήφο τους πως τους πήρανε χαμπάρι».

Το θέμα που κυριάρχησε στη συζήτηση με τους εργαζόμενους, που ακολούθησε, ήταν το ασφαλιστικό. Τέθηκε επίσης ένα ενδιαφέρον ερώτημα: Είναι μόνο αποτελέσματα φυσικών φαινομένων οι καταστροφικές συνέπειες απ' τους σεισμούς, τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες; Η ΓΓ της ΚΕ απάντησε πως τίθεται σαφώς και ζήτημα υποδομών, πρόληψης και μέτρων που πρέπει να έχει πάρει μια κυβέρνηση. Επισήμανε, όμως, πως αυτή η κυβέρνηση πρέπει να έχει μια πολιτική με φιλολαϊκό προσανατολισμό. Αξίζει να σημειώσουμε τη συζήτηση που είχε η Αλέκα Παπαρήγα με νέο 16χρονο στο ξενοδοχείο, ο οποίος έκανε την πρακτική του άσκηση, δουλεύοντας οκτάωρο με μισθό 350 ευρώ το μήνα!

Τέλος, να προσθέσουμε πως, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν η αυξημένη απογοήτευση που εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις από τους πολίτες, σε ό,τι αφορά την πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων, θα καταγραφεί τελικά στο εκλογικό ποσοστό, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε: «Το ΚΚΕ θεωρεί πάρα πολύ σημαντικό ότι έχει δυναμώσει η πεποίθηση ότι ανάμεσα στα δύο κόμματα δεν υπάρχουν διαφορές. Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που δίνει με εντιμότητα τη μάχη εναντίον και των δυο, και δεν μπαίνει στη λογική να κλείνει το μάτι στον έναν από τους δύο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ