Τετάρτη 22 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Καθορίστηκε συνάντηση Παπαδόπουλου - Ταλάτ

Την πρώτη μετά από 13 μήνες συνάντησή τους θα έχουν στις 5 Σεπτέμβρη ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Το ραντεβού διευθετήθηκε σήμερα από τους συμβούλους των δύο ηγετών κυρίους Τζιωνή και Περτέβ.

Η συνάντηση Παπαδόπουλου - Ταλάτ θα γίνει στην παρουσία του ειδικού αντιπροσώπου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάικλ Μόλερ. Στις αρχές Ιούλη ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε στείλει επιστολή στον κ. Ταλάτ, με την οποία τον καλούσε να συναντηθούν, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία τους της 8ης Ιούλη, 2006.

Η συμφωνία προβλέπει τη σύσταση τεχνικών επιτροπών και ομάδων εργασίας, οι οποίες θα προετοιμάσουν το έδαφος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση συνολικής λύσης στο Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι προσβλέπει στη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, για να συζητήσουν πρακτικούς τρόπους προώθησης της συμφωνίας της 8ης Ιούλη, 2006.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν μπορεί, με βάση τη μέχρι τώρα στάση και πολιτική της τουρκικής πλευράς, να προδικάσει το αποτέλεσμα της συνάντησης. Μιλώντας στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων, ο Κύπριος Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι θα προσέλθει στη συνάντηση με όλη την καλή θέληση και με ειλικρινή επιθυμία για να εξευρεθούν τρόποι εφαρμογής των συμφωνηθέντων, ώστε να ανοίξει σύντομα ο δρόμος για ουσιαστικές συνομιλίες σε μια νέα βάση για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπογράμμισε την προσήλωσή του στη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, υπογραμμίζοντας ότι το περιεχόμενό της πρέπει να είναι λειτουργικό και βιώσιμο.

«Στόχος μας δεν ήταν ούτε είναι να κλείσουμε το Κυπριακό με μια οποιαδήποτε διευθέτηση, χάριν του χρόνου», κατέληξε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Στο μεταξύ, οδηγίες προς τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη να προβεί σε εντονότατα διαβήματα για την κατάσταση στο μεικτό χωριό Πύλα έδωσε χτες η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου -Μαρκουλλή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», το κατοχικό καθεστώς προσπαθεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην Πύλα, υποκλέπτοντας ρεύμα από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου και εκτοξεύοντας απειλές κατά των Ελληνοκύπριων κατοίκων του χωριού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ