Τετάρτη 22 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
«Ισότητα» στα μέτρα του κεφαλαίου

Η μόνη «ισότητα» που μπορούν και θέλουν να προσφέρουν στις γυναίκες όσοι στηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι αυτή που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών επιχειρήσεων. Είναι η «ισότητα» στα πετσοκομμένα δικαιώματα. Στην έκθεση της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Μάρτης 2007), με την οποία η ΕΕ έρχεται να ελέγξει τι πρόοδος έχει σημειωθεί αναφορικά με το «Χάρτη πορείας για την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών», αναφέρεται ότι «ώθηση στη χάραξη πολιτικών συνδυασμού οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» μπορεί να δοθεί, ανάμεσα σ' άλλα:

  • ...«διασφαλίζοντας ότι οι δαπάνες της μητρότητας και της πατρότητας δεν καλύπτονται από την επιχείρηση αλλά από το κοινωνικό σύνολο». Ορθά - κοφτά δίνουν την εντολή στα μέλη - κράτη να σαρώσουν όσες κατακτήσεις ή δικαιώματα έχουν απομείνει όρθια, όπως π.χ. το επίδομα παιδιού.
  • «Βελτιώνοντας... την προσβασιμότητα στις υπηρεσίες φύλαξης και αρωγής στα άτομα που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν (παιδιά, άτομα με αναπηρία και ηλικιωμένοι) και την ευελιξία αυτών των υπηρεσιών...». Μετά την υποβάθμιση των δημόσιων δομών Πρόνοιας, Παιδείας, Υγείας ακολουθεί η παράδοση των κοινωνικών υπηρεσιών στην επιχειρηματική δράση. Η πείρα έτσι μεταφράζει τον όρο «ευελιξία».
  • «... να επιτρέπονται φορολογικές απαλλαγές υπέρ εταιρειών που ιδρύουν κέντρα παιδικής μέριμνας στο χώρο εργασίας». Αφού χάνεται π.χ. η ευθύνη της Πολιτείας για τη φύλαξη των παιδιών, η λειτουργία ή όχι ασφαλών παιδικών σταθμών θα εξαρτάται από την ...καλή θέληση του εργοδότη. Απέναντι στον οποίο βάζουν τους εργαζόμενους να νιώθουν ευγνωμοσύνη. Ταυτόχρονα, χαρίζουν στις επιχειρήσεις χρήματα από τον κρατικό κορβανά (δηλαδή, τις τσέπες των εργαζομένων), στη λογική ότι κάνουν παροχές που προκαλούν χασούρα...!
  • «Ενθαρρύνοντας ενεργά τους πατέρες και τους συντρόφους να κάνουν χρήση των υφιστάμενων ευέλικτων ωραρίων εργασίας και να ασχολούνται με τις δουλιές του σπιτιού και τις οικογενειακές υποχρεώσεις». Ισχυρίζονται δηλαδή ότι το πρόβλημα των ζευγαριών των λαϊκών στρωμάτων δεν είναι η εμπορευματοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών αλλά το ότι δουλεύουν με πλήρες ωράριο κι έτσι δεν μπορούν να 'ναι σπίτι. Το θράσος τους ξεπερνά κάθε όριο...

Στις προτάσεις αυτές των ευρωπαϊκών επιτελείων, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ σκύβουν ευλαβικά το κεφάλι και εντείνουν την επίθεση ενάντια στα λαϊκά στρώματα. Γιατί έτσι προωθούν τα σχέδια του κεφαλαίου κι αυτό θέλουν να κάνουν. Απ' την άλλη μεριά, δυνάμεις όπως ο ΣΥΝ επιμένουν να σπέρνουν αυταπάτες περί «καλής ΕΕ». Προτείνουν διαχείριση όταν απαιτείται ευθεία καταδίκη αυτής της πολιτικής, απαιτείται σύγκρουση. Γιατί μόνο σε σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ μπορεί ο λαός να διεκδικήσει και να κατακτήσει σταθερή και μόνιμη εργασία, με πλήρη δικαιώματα, όπως έχει ανάγκη κάθε εργαζόμενη και κάθε εργαζόμενος. Αλλά και Κοινωνικές Υπηρεσίες, αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν, ποιοτικές, όπως έχει ανάγκη κάθε εργατική οικογένεια για την ασφαλή ανατροφή των παιδιών της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενταση της εκμετάλλευσης και «φεμινιστική διπλωματία» στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών (2022-03-26 00:00:00.0)
Λιβάνισμα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που εντείνουν την ανισοτιμία της γυναίκας (2020-10-22 00:00:00.0)
Δείκτες που αξιολογούν την προώθηση της «ευελιξίας» στο όνομα της «ισότητας» (2019-11-02 00:00:00.0)
Η ισότητα ως «εργαλείο» για ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση (2018-06-23 00:00:00.0)
Γνωστές συνταγές (2017-10-13 00:00:00.0)
Ποια «ισότητα» τάζουν οι Βρυξέλλες... (2007-04-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ