Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Εδώ εξαφάνισαν 27 εκατομμύρια νεκρούς!!!

Γρηγοριάδης Κώστας

Μακριά από την ουσία των λαϊκών προβλημάτων επιμένουν να περιστρέφουν την προεκλογική αντιπαράθεση οι ίδιοι που χαράσσουν και υλοποιούν τη στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου για μια Παιδεία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των σκοπιμοτήτων του εκμεταλλευτικού συστήματος. Αυτή τη φορά, αφορμή αποτέλεσε η σελίδα 130 του νέου βιβλίου Ιστορίας της Γ' Λυκείου, στην οποία παρατίθεται χάρτης των κυριότερων στρατοπέδων συγκέντρωσης στην Ευρώπη και στον οποίο εμφανίζεται το όνομα Μακεδονία στα Βόρεια της Ελλάδας. Η παράλειψη της επεξήγησης της πηγής του χάρτη είναι ίσως ενδεικτική της αποσπασματικότητας που χαρακτηρίζει το σύνολο των νέων βιβλίων, δημιουργεί σύγχυση στους μαθητές ή ακόμα και τους περνά την αντίληψη ότι τα σύνορα είναι ρευστά (και στη διάθεση των ιμπεριαλιστών).

Πρόκειται όμως για σταγόνα στον ωκεανό σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των νέων βιβλίων. Ενδεικτική τού πόσο κάλπικο είναι το ενδιαφέρον για το τι μαθαίνουν τα παιδιά, εκείνων που κραυγάζουν και κραύγαζαν για το περιεχόμενο των βιβλίων της Ιστορίας, είναι η σιωπή τους για το σύνολο των νέων βιβλίων που βρίθουν από αντιεπιστημονικότητα, αποσπασματικότητα, ιδεολογική μονομέρεια, που βάζουν χέρι ακόμα και στους νόμους των φυσικών και θετικών επιστημών, προκειμένου να καλλιεργήσουν στους μαθητές ιδέες και συμπεριφορές στα μέτρα του συστήματος.

Το νέο δε βιβλίο Ιστορίας της Γ' Λυκείου έχει να επιδείξει και σοβαρότερα προβλήματα. Οπως φαίνεται, δε δίστασαν, τρεις σελίδες παρακάτω, στο χάρτη που εμφανίζει τους νεκρούς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ανά χώρα, να εξαφανίσουν κυριολεκτικά τους 27 εκατομμύρια - σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις - νεκρούς της Σοβιετικής Ενωσης στον αγώνα κατά του φασισμού. Αλλά αυτό δε φαίνεται να ενοχλεί όσους επιχειρούν να ψαρέψουν σε θολά νερά τρεις μέρες πριν από τις εκλογές, πλειοδοτώντας σε εθνικοφροσύνη. Ενοχλεί όμως και πρέπει να ενοχλεί δασκάλους και γονείς που καλούνται πια και την ίδια την αλήθεια να την κάνουν στόχο πάλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ