Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
Τι άλλο χρειάζεται να πουν οι του ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ΣΥΝ επιμένει να αυτοπροπαγανδίζεται ως συνεπής αντιδικομματική δύναμη. Ταυτόχρονα, δηλώνει ότι μάχεται για να φύγει η «δεξιά» από την κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, πάλι, επιμένει ότι ο λαός θέλει κυβερνήσεις συνεργασίας. Τι επιδιώκει, τελικά, ως πολιτική διέξοδο ο ΣΥΝ; Μήπως μια φιλολαϊκή κυβέρνηση; Ας αφήσουμε να μιλήσουν τα ηγετικά του στελέχη.

****

- Ν. Κωνσταντόπουλος στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΘΗΝΑ 9,84»: «(...) είναι θετική προοπτική το ενδεχόμενο να μην υπάρξει αυτοδυναμία. Γιατί η μη ύπαρξη αυτοδυναμίας θα τους αναγκάσει όλους να μπουν στην αναζήτηση του καινούριου. Να αναζητήσουν δηλαδή πολιτικές τομές με όρους σημερινούς και αυριανούς και όχι με όρους του 1980 και του 1990. Πρέπει να αλλάξει το τοπίο. Κάποιος δεν πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες; (...) Για πολλούς λόγους θέλω ο ΣΥΡΙΖΑ να πάει καλά και να έχει τη δύναμη ώστε την επόμενη ημέρα, που θα αρχίσουν τα μεγάλα διλήμματα της κοινωνίας, της πολιτικής, της διακυβέρνησης, του πολιτικού συστήματος και της εθνικής στρατηγικής εντός της Ευρώπης και την ευρύτερη περιοχή μας, να είναι σε θέση να υποδείξει εναλλακτικές λύσεις, θετικές προτάσεις και να αναλάβει και τις αντίστοιχες ευθύνες».

***

- Α. Αλαβάνος στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ: «Υπάρχει ένα ερώτημα σήμερα και ένα ενδεχόμενο. Να μην υπάρξει αυτοδυναμία κανενός κόμματος από τα δυο μεγάλα.... αν όντως η Αριστερά θέλει μια μεγάλη αλλαγή, θέλει να προχωρήσει ο τόπος, δεν μπορεί να υποκύπτει στο εκβιαστικό δίλημμα της αυτοδυναμίας. Μετέφερα εδώ το πρόγραμμά μας το οικολογικό. Σημαίνει ότι εμείς θέλουμε να γίνει πράξη αυτό το πρόγραμμα το οικολογικό ή το κοινωνικό μας πρόγραμμα. Τότε πρέπει να τολμήσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το ενδεχόμενο. Με όσα προβλήματα αν θέλετε δύσκολα κι αν βάζει. Και θέλω να πω ότι ναι, είμαστε έτοιμοι για μια Ελλάδα στην οποία θα υπάρχει κυβέρνηση κάποιου από τα δυο κόμματα (...) αλλά είμαστε έτοιμοι και θέλουμε μια Ελλάδα χωρίς αυτοδυναμίες (...). Είναι δύσκολο το εγχείρημα, εμείς όμως το αναλαμβάνουμε διότι θέλουμε να είμαστε συνεπείς, όχι να κρατήσουμε απλώς σε μια επιρροή ενός κόσμου που θα μας κάνει στην πραγματικότητα μέρος του συστήματος».

Τι σημαίνουν σε απλά ελληνικά όλα τα παραπάνω; Μα ότι ο ΣΥΝ θεωρεί πως είναι έτοιμος να συμβάλει σε κυβέρνηση συνεργασίας. Πώς θα γίνει αυτό; Θεωρεί πως μπορεί ο ΣΥΝ να επιβάλει αλλαγή προγράμματος μάλλον στο ΠΑΣΟΚ. Αυταπάτες, δηλαδή, γιατί στην Ιταλία π.χ. και στις προηγούμενες κυβερνήσεις της «Κεντροαριστεράς» και σ' αυτήν του Πρόντι αυτό που έγινε δεν ήταν η επιβολή φιλολαϊκής κυβερνητικής λύσης, αλλά διαχείρισης σε όφελος του κεφαλαίου. Το ίδιο έγινε στο παρελθόν και στη Γαλλία. Είναι λυπηρό ότι σε τέτοιες κυβερνήσεις συμμετείχαν και κομμουνιστικά κόμματα, αυτά που σήμερα ανήκουν στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς που αποδέχεται τον ευρωμονόδρομο μαζί με τον ΣΥΝ. Γιατί αποδείχτηκε ότι τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα όχι μόνο δεν έκαναν φιλολαϊκό το πρόγραμμά τους, αλλά ακόμη και τα κομμουνιστικά κόμματα άλλαξαν πολιτική προς το χειρότερο. Επομένως, η διέξοδος του ΣΥΝ όχι μόνο δεν αποτελεί φιλολαϊκή διέξοδο ή προοπτική, αλλά είναι ενταγμένη στα πλαίσια της στρατηγικής του «ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη». Δηλαδή, ανθρώπινος καπιταλισμός ή «φιλάνθρωποι» επιχειρηματίες καπιταλιστές. Αυτή η λύση είναι κατά των συμφερόντων των εργαζομένων, των φτωχών αγροτών, των αυτοαπασχολουμένων, αφού δε θίγει την επιχειρηματική δράση.


Θ. Μπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τσάκισμα του λαού με αυτοδυναμία ή χωρίς (2012-03-06 00:00:00.0)
Ξαναζεσταίνεται η συζήτηση για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ (2009-08-21 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2007-09-12 00:00:00.0)
Οι «διευρύνσεις» των άλλων (2000-03-12 00:00:00.0)
Σε ρόλο συμβολής στη συναίνεση (2000-02-20 00:00:00.0)
Η αποκάλυψη μιας αλήθειας (1996-09-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ