Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Κυβέρνηση: Δεν ασχολούμαστε με τις τιμές

Προκλητική η στάση των κυβερνώντων, οι οποίοι, στο όνομα των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, αδιαφορούν για το νέο χαράτσι που θα κληθούν να πληρώσουν τα νοικοκυριά

Με σημαντική αύξηση της τιμής του αναμένεται να κάνει «πρεμιέρα» το πετρέλαιο θέρμανσης την ερχόμενη Δευτέρα, αύξηση που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τα λαϊκά νοικοκυριά, αφού οι τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης έχουν ήδη διπλασιαστεί τα τρία προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις που γίνονται στην αγορά, η τιμή του πετρελαίου για τις μεγάλες παραδόσεις θα «ξεκινήσει» φέτος στα 59-61 λεπτά το λίτρο, από τα 53-56 λεπτά, που «άνοιξε» το 2006. Τα ποσά αυτά αφορούν κυρίως την Αττική, γιατί στην περιφέρεια οι τιμές αυξάνονται ακόμη και ως 5 λεπτά ανά λίτρο, μπορεί δηλαδή η τιμή πώλησης να διαμορφωθεί και στα 65 λεπτά το λίτρο.

Ετσι, το μόνο βέβαιο είναι ότι ανεξάρτητα από το χρόνο εφαρμογής των κυβερνητικών σχεδίων για την εξίσωση του ειδικού φόρου σε πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, τα λαϊκά νοικοκυριά θα επωμιστούν ένα ακόμη σημαντικό κόστος το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τη διαθεσιμότητα του πετρελαίου, αλλά με την κερδοσκοπική δράση των μονοπωλίων του κλάδου.

Την ίδια στιγμή ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι η στάση της κυβέρνησης που αρνείται την οποιαδήποτε παρέμβασή της για τη συγκράτηση των τιμών. Οπως, μάλιστα, κυνικά απάντησε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Βλάχος σε σχετική ερώτηση, αναγνωρίζει πως η τιμή του πετρελαίου είναι ακόμα υψηλότερη από πέρσι, ωστόσο - όπως δήλωσε - «η αποστολή» του υπουργείου σταματάει στη «σωστή διακίνηση των ποσοτήτων». Ο υφυπουργός, βέβαια, πέρα από το ουσιαστικό μέρος της δήλωσής του, φρόντισε να κινηθεί στην πεπατημένη της δημιουργίας εντυπώσεων, κάνοντας λόγο για «ελέγχους προστασίας» των καταναλωτών, που πρόκειται να γίνουν τις επόμενες μέρες. Εντυπωσιακό πάντως είναι το γεγονός ότι μιλώντας για ένα θέμα της αρμοδιότητάς του που καίει τους εργαζόμενους και απαντώντας σε ερώτηση αν κυβέρνηση προτίθεται να επιβάλει πλαφόν στις πολύ υψηλές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, απάντησε ότι «το θέμα της τιμής του πετρελαίου το χειρίζεται άλλο υπουργείο»...

Τέλος, χτες εκπρόσωποι των βυτιοφορέων ζήτησαν από τον υφυπουργό παράταση για την εφαρμογή διάταξης με την οποία επιβάλλονται μια σειρά ρυθμίσεις για τα βυτιοφόρα, με το πρόσχημα ότι δεν πρόλαβαν να προσαρμοστούν σ' αυτές και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Βλάχος συνέστησε στους ελεγκτές να είναι επιεικείς, ως προς αυτό το μέρος των ελέγχων, για ένα δεκαπενθήμερο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ