Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βήμα βήμα η αντιλαϊκή επίθεση

Συντονισμένα και βήμα βήμα «ξετυλίγει» η κυβέρνηση την ολομέτωπη επίθεση κατά των λαϊκών δικαιωμάτων, έχοντας στραμμένο το βλέμμα της στις αναμενόμενες κοινωνικές αντιδράσεις και στους αγώνες των εργαζομένων.

Δίχως να κάνει βήμα πίσω από τον αρχικό σχεδιασμό της για ταχεία προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων ταυτόχρονα σε όλα τα μέτωπα, το κυβερνητικό επιτελείο μελετά τώρα πιο προσεκτικά τα επόμενα βήματα προκειμένου να αποφύγει «μετωπικές συγκρούσεις» και μια γενικευμένη «κοινωνική αναταραχή». Μάλιστα, για να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, πασχίζει να ενισχύσει το «κοινωνικό προφίλ» της εφαρμοζόμενης πολιτικής με την κατάθεση των πολυδιαφημισμένων νομοσχεδίων για τις παροχές - κοροϊδία στους χαμηλοσυνταξιούχους. Επιπλέον, εμφανίζεται ξανά ένθερμος οπαδός του «διαλόγου» για την υλοποίηση των «αναγκαίων μεταρρυθμίσεων».

Είναι χαρακτηριστικό ότι για το Ασφαλιστικό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε χτες πως δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το διάλογο, «αναιρώντας» την προχτεσινή δήλωση του Γ. Αλογοσκούφη από τις Βρυξέλλες ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2008. «Οχι, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα», δήλωσε με έμφαση ο Θ. Ρουσόπουλος, συμπληρώνοντας ότι «θα δοθεί ικανός χρόνος για να διατυπωθούν όλες οι απόψεις και να προχωρήσει η κυβέρνηση, στη συνέχεια, στην πρόταση νόμου». Επανήλθε μάλιστα λέγοντας ότι «δεν προτιθέμεθα να πιέσουμε το χρόνο για τέτοια μεγάλα θέματα», επαναλαμβάνοντας ότι πρόταση της κυβέρνησης είναι ο «διάλογος» να γίνει «εντός του πλαισίου της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής».

Η χτεσινή «αναδίπλωση» του εκπροσώπου δεν είναι άσχετη με τη στάση της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, η οποία άφησε χτες ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο συμμετοχής στο διάλογο - παγίδα.

Ο συντονισμός της ολομέτωπης αντιλαϊκής επίθεσης ήταν στο επίκεντρο της χτεσινής συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής, δίχως όμως να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες. Οι υπουργοί που συμμετείχαν απέφυγαν εξερχόμενοι να δηλώσουν το παραμικρό για τις αποφάσεις που πάρθηκαν, ενώ λακωνικός ήταν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Οπως ανέφερε, αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν «οι βασικές προτεραιότητες ανά υπουργείο και ο συντονισμός και η εφαρμογή των προγραμματικών δηλώσεων, όπως αυτές ακούστηκαν στη σχετική συνεδρίαση της Βουλής, τόσο από τον πρωθυπουργό, όσο και από τους υπουργούς». Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις διευκρίνισε ότι δε συζητήθηκε η αλλαγή του εκλογικού νόμου, γιατί «δεν είναι ένα θέμα το οποίο θα έρθει αμέσως, εννοώ στον επόμενο μήνα ή δίμηνο». Προτεραιότητα, συμπλήρωσε, έχουν άλλα νομοσχέδια, τα οποία ήδη ανακοινώθηκαν πριν από λίγες μέρες και έχουν κατατεθεί στη Βουλή ή «οδεύουν» προς τα εκεί.

Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι στη συνεδρίαση συζητήθηκε το τριπλό διαχειριστικό φιάσκο των τελευταίων ημερών (η απόρριψη από την Κομισιόν της αύξησης του ΑΕΠ κατά 25%, η αναβολή του ενιαίου φόρου στα καύσιμα και η «σύγχυση» για τη φορολογία των ακινήτων), καθώς εκτιμάται ότι αυτό έπληξε τη «διαχειριστική εικόνα» της κυβέρνησης και ορθώνει εμπόδια στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη ακούστηκαν οι πρώτες «παράταιρες» φωνές από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του «γαλάζιου» βουλευτή Θ. Καράογλου ότι στο θέμα της επιβολής ενιαίου φόρου στα καύσιμα «έγινε ένα φάουλ και καλά που ο κόσμος ασχολείται με τα του ΠΑΣΟΚ και πέρασε στα μαλακά». Δεν έκρυψε μάλιστα τη διαφωνία του με την επιχειρούμενη λύση λέγοντας ότι «αν θέλουμε να μιλάμε για οριστική και δίκαιη λύση θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε το κακό στην πηγή και όχι μέσω των καταναλωτών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ