Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΟΙ ΔΑΝΑΟΙ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥΣ

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: «Στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα λειτουργούν πολλαπλά συγκρουόμενα συμφέροντα, οι συγκρούσεις αυτές όμως συγκαλύπτονται. Μια μεταρρύθμιση σε κατεύθυνση κοινωνικής δικαιοσύνης που να διασφαλίζει τη σφοδρά απειλούμενη οικονομική του βιωσιμότητα προϋποθέτει την αποκάλυψη αυτών των συγκρούσεων και τη διευθέτησή τους μέσα από διαπραγματεύσεις. Απλές νύξεις, σαν τις αναφορές του Περιγράμματος στην "ελληνική "πατέντα" εργαζόμενοι με ίδιες εισφορές, ίδια έτη υπηρεσίας και ίδιους μισθούς να παίρνουν διαφορετικές συντάξεις", στην "πριμοδότηση" επαγγελματικών κατηγοριών με "ειδικές ρυθμίσεις εις βάρος των πιο αδύναμων" ή στη δέσμευση των αποθεματικών των Ταμείων σε κρατικά ομόλογα "χωρίς καμία σχεδόν απόδοση", δεν αρκούν» (η Ελίζα Παπαδάκη στα ΝΕΑ).

ΠΑΙΔΕΙΑ: «Ενα βήμα πίσω, δύο μπροστά είναι η στρατηγική που χάραξαν χθες συζητώντας κατά μόνας ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με τον υπουργό Παιδείας Ευρ. Στυλιανίδη. Ναι μεν διορθώσεις και συμπληρώσεις στο νόμο πλαίσιο για να μην αιμορραγήσει ξανά η πληγή των πανεπιστημίων και να μείνει ανοιχτός ο δρόμος για τα "βαριά χειρουργεία" που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση όπως το ασφαλιστικό, αλλά επ' ουδενί υπαναχώρηση από τον κεντρικό σχεδιασμό της εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης (...) Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΤ η χθεσινή σύσκεψη κατέληξε στην εξής απόφαση: "Θα στρογγυλέψουμε τις γωνίες πάνω στις οποίες σκοντάφτουν πρυτάνεις και πανεπιστημιακοί (...) αλλά δε θα γίνουν παρεμβάσεις που μπορούν να επηρεάσουν τα θεμέλια» (το ρεπορτάζ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ: «Ο περιορισμός του κεντρικού κράτους σε ρόλο επιτελικό, ώστε να γίνει πράξη η αποκέντρωση, θα πρέπει να είναι το αντικείμενο της διοικητικής μεταρρύθμισης (...) Η συζήτηση θα πρέπει να είναι ουσιαστική και να κινηθεί σ' αυτή την κατεύθυνση ώστε "με αξιόπιστα κριτήρια, γεωγραφικά, οικονομικά, αναπτυξιακά, χωρίς καταναγκασμούς και μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες", θα καταστήσει την Αυτοδιοίκηση χώρο - εγγυητή της δημοκρατικής έκφρασης και της συμμετοχής των πολιτών, αλλά και συντονιστή της τοπικής ανάπτυξης και ευημερίας» (ο υπεύθυνος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΝ Β. Αποστόλου / ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ