Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΞΗΛΩΣΤΕ την Κοινωνική Ασφάλιση ΤΩΡΑ!

Οι αξιώσεις για εφαρμογή «κεφαλαιοποιητικών συστημάτων», παραπέρα μείωση των συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας κ.ά. πέφτουν στο τραπέζι του «διαλόγου»

Επίθεση κατάλυσης του όποιου κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, προαναγγέλλει η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας με την «ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική» που παραδόθηκε χτες στη Βουλή. Ο διοικητής της Ν. Γκαργκάνας αξιώνει «εδώ και τώρα», όπως είπε, τη «λύση του προβλήματος» στη βάση των κατευθύνσεων που προβάλλουν διεθνή κέντρα του κεφαλαίου, ο ΣΕΒ, η διαβόητη «επιτροπή σοφών» κ.ά. Επ' αυτού δεν μπορεί να υπάρχει αμφιβολία. Ο Ν. Γκαργκάνας στις σχετικές χτεσινές δηλώσεις και στο επίσημο κείμενο κάνει λόγο για «μεταρρυθμίσεις», ανάλογες με αυτές που έγιναν σε άλλα κράτη της ΕΕ. Συγκεκριμένα:

  • Στα όρια συνταξιοδότησης.
  • Στα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων.
  • Στο επίπεδο των ασφαλιστικών εισφορών.

Η εφαρμογή αυτών των αξιώσεων θα σημάνει την παραπέρα μείωση των συντάξεων, αλλά και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους.

Η Τράπεζα της Ελλάδας αξιώνει συγκεκριμένα βήματα στην κατεύθυνση κατάργησης του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης. Για το σκοπό αυτό αξιώνει την πλήρη εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου του ΠΑΣΟΚ (νόμος Ρέππα του 2002), ενώ στις αξιώσεις της περιλαμβάνει και τα παρακάτω:

  • Την «ανάπτυξη του κεφαλαιοποιητικού πυλώνα του συστήματος, ο οποίος προβλέπεται στην ισχύουσα νομοθεσία». Σημειώνουν ακόμη ότι με αυτό τον τρόπο «μπορεί να αλλάξει η αρχιτεκτονική του συστήματος, προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός μεικτού συστήματος».
  • Τον «περιορισμό της πρόωρης συνταξιοδότησης, έτσι ώστε η μέση ηλικία συνταξιοδότησης να προσεγγίζει την προβλεπόμενη από τις γενικές διατάξεις ηλικία».
  • Την «ενοποίηση των ταμείων, με την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας».

Η επίθεση κατάλυσης του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης δε σταματά στα παραπάνω. Στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας τονίζεται: «Ωστόσο, με βάση τις εμπειρίες άλλων χωρών, είναι αμφίβολο αν τα ανωτέρω αρκούν: Στην περίπτωση αυτή θα χρειαστούν πρόσθετες παρεμβάσεις».

Ολα τα παραπάνω θα πέσουν στο τραπέζι του ψευδεπίγραφου διαλόγου. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο οι οφειλές του Δημοσίου προς τα ταμεία και η εκπλήρωσή τους θα είναι προϋπόθεση του διαλόγου, απάντησε: «Ο διάλογος αυτός πρέπει να γίνει χωρίς προϋποθέσεις», ισχυριζόμενος ότι το Δημόσιο πληρώνει πολύ μεγάλα ποσά για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων. Από την πλευρά του ο Ν. Γκαργκάνας χαρακτήρισε το σκηνικό διαλόγου ως «αναμφισβήτητα θετικό βήμα» και ζήτησε «λύσεις το συντομότερο δυνατό»...

Είναι απόλυτα φανερό ότι έχει αρχίσει ήδη να ξεδιπλώνεται και κλιμακώνεται η αντιασφαλιστική επίθεση, που ακουμπά όλες τις παραμέτρους του σημερινού συστήματος. Ο Ν. Γκαργκάνας, δίνοντας το σινιάλο για το πέρασμα στην τελική ευθεία, ισχυρίστηκε: «Δε χωράει άλλη αναβολή. Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί εδώ και τώρα», προσθέτοντας ότι άμεσα πρέπει να υπάρξει «ισχυρή δόση επίλυσης του ζητήματος».

Στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας ενσωματώνονται και οι αξιώσεις των κεφαλαιοκρατών για συνέχιση της πολιτικής λιτότητας στο διηνεκές. Στα προτεινόμενα μέτρα, που είναι και μέτρα τα οποία υιοθετεί η κυβέρνηση της ΝΔ, περιλαμβάνονται και τα παρακάτω:

  • Λιτότητα: Να ληφθούν όλα απαραίτητα μέτρα για την επίτευξη της δημοσιονομικής ισορροπίας, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των μεγάλων επιχειρήσεων. Ο Ν. Γκαργκάνας χωρίς περιστροφές ξεκαθάρισε πως η «δημοσιονομική πειθαρχία δεν τελειώνει το 2010», καθώς όπως ισχυρίστηκε από το 2015 οι δαπάνες για συντάξεις θα αυξάνουν αισθητά λόγω της «γήρανσης του πληθυσμού».
  • Μισθοί: Επανέρχονται τα πλέον αντιδραστικά σενάρια, προτείνοντας τη διαμόρφωση των μισθολογικών αυξήσεων, στη βάση της «παραγωγικότητας», της «ανταγωνιστικότητας», αλλά και του «επιπέδου της ανεργίας».
  • Δανεισμός νοικοκυριών: Παρά το όργιο της επιβάρυνσης που έχουν υποστεί τα λαϊκά νοικοκυριά, εκτιμούν πως υπάρχουν πολλά περιθώρια ανόδου της συνολικής μάζας των δανείων, αφού ως ποσοστό του ΑΕΠ υπολείπεται από την ΕΕ. Αλλωστε, εκτιμάται ότι η μεγάλη επέκταση της καταναλωτικής και στεγαστικής πίστης έχει στηρίξει την ...«ανάπτυξη».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ