Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με μεγάλη επιτυχία έκλεισαν το Σάββατο το βράδυ, στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια, οι κεντρικές εκδηλώσεις του 26ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Η κοσμοσυρροή που παρατηρήθηκε και τις τέσσερις ημέρες - ασύγκριτη από κάθε άλλη προηγούμενη, τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας - αλλά και οι εκατοντάδες πετυχημένες εκδηλώσεις που έγιναν το καλοκαίρι σε όλη τη χώρα, επιβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά τους σταθερούς και μόνιμους αγωνιστικούς δεσμούς της ΚΝΕ με τη νέα γενιά, αποτέλεσμα της πρωτοπόρας δράσης της Οργάνωσης στο κίνημα της νεολαίας, ενώ ταυτόχρονα έδειξαν και τις ριζοσπαστικές διαθέσεις της νεολαίας.

Για τέσσερις ημέρες η καρδιά της νεολαίας χτυπούσε σε αυτήν την πολύχρωμη πολιτεία της συλλογικότητας και της δημιουργίας. Στο Φεστιβάλ που έχει καταξιωθεί εδώ και 26 χρόνια σε μοναδικό νεανικό, πολιτικό - πολιτιστικό θεσμό, ένα μεγάλο βήμα έκφρασης των διαθέσεων χιλιάδων νέων. Για τέσσερις ημέρες, με τη συμβολή δεκάδων καταξιωμένων και νέων καλλιτεχνών, απέκτησε υπόσταση το κεντρικό σύνθημα του Φεστιβάλ «Τραγουδάμε και αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση». Το πρόγραμμα ήταν πιο πλούσιο από κάθε άλλη φορά, ενώ ξεχωριστές στιγμές αποτέλεσαν τα αφιερώματα στον Γιάννη Ρίτσο, τον Νίκο Ξυλούρη, τον Γιάννη Σκαρίμπα, η τιμητική βραδιά στους Κώστα Βίρβο και Θόδωρο Δερβενιώτη, αλλά και οι συζητήσεις για το «ρόλο της θρησκείας και τη θέση του λαϊκού κινήματος», για τον «προσανατολισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, για τον «εργάσιμο χρόνο», για την «Ολυμπιάδα 2004 (Μύθοι και πραγματικότητα)», για τη «Λατινική Αμερική και το Σχέδιο Κολομβία» για την «Κούβα και τα κινήματα κατά της παγκοσμιοποίησης», για τους «μετανάστες στην Ελλάδα, τη νομιμοποίηση - προσαρμογή στις συνθήκες της ελληνικής κοινωνίας», για τις «εξελίξεις στο Κυπριακό»...

Κορυφαία στιγμή των εκδηλώσεων αποτέλεσε η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, το Σάββατο το βράδυ, που παρακολούθησε πλήθος κόσμου, αλλά και πολλοί προσκαλεσμένοι. Την Παρασκευή μίλησε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Σοφιανός.

Στην ομιλία της Αλ. Παπαρήγα, παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι: Βαρδάνης Μιχάλης, στρατηγός εν αποστρατεία, Ρίτσου Φαλίτσα, Παπαθανασίου Μιλτιάδης αξιωματικός εν αποστρατεία, Πέτρουλα Δήμητρα συγγραφέας.

Αντιπροσωπεία της Κομμουνιστικής Ανανέωσης από την Αλέκα Ζορμπαλά και τον Τάκη Μαστρογιαννόπουλο, αντιπροσωπεία της Πράσινης Πολιτικής από τους Κ. Διάκο και Κ. Ζιάγκο, ο Κ. Νάσης πρώην βουλευτής, ΓΓ του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας (ΑΚΕ), ο Μπάμπης Παπαγαλιάς μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΔΑ, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Οι πανεπιστημιακοί: Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος πρύτανης ΕΜΠ, Ιωάννης Βαβούρας πρύτανης Παντείου, Μιχάλης Δερμιτζάκης αντιπρύτανης Παν/μίου Αθηνών, Θεοδόσης Παλάσκας αντιπρύτανης Παντείου, Παναγιώτης Κοντός μέλος ΔΣ του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΠΟΔΕΠ) και πρόεδρος του διδακτικού προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής και προϊστάμενος Γραμματείας του Παν/μίου Αθηνών, Μαρία Νεγρεπόντη - Δεληβάνη καθηγήτρια Παν/μιου Μακεδονίας, Κυριάκος Κιουλάφας καθηγητής Παν/μίου Αθηνών, Στρατής Κουνιάς καθηγητής Παν/μίου Αθηνών.

Οι ηθοποιοί: Τίτος Βανδής, Μπέτυ Βαλάση, Αννα Φόνσου, Σάσα Καστούρα.

Από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι: Ελένη Μπεσμπέα νομάρχης Αθήνας, Χάρης Παπαμάργαρης νομαρχιακός σύμβουλος Αθήνας, Παναγιώτης Μακρής επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής, Γιάννης Δομνάκης επίτιμος δήμαρχος Ν. Ιωνίας, Γιώργος Γιώγος δήμαρχος Πετρούπολης, Γιώργος Κατημερτζής δήμαρχος Καισαριανής, Γιάννης Πατσιλινάκος δήμαρχος Περάματος, Στέλιος Σταμούλος δήμαρχος Ευδήλου Ικαρίας.

Επίσης οι δημοσιογράφοι Βασίλης Καζάκος μέλος ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ, Γιώργος Τσαπόγας, Πάνος Γεραμάνης. Μήνυμα προς το 26ο Φεστιβάλ έστειλε ο Θ. Κατριβάνος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ