Πέμπτη 29 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Μέτρα» εκτόνωσης της δυσαρέσκειας

Μέτρα εκτόνωσης της ογκούμενης λαϊκής δυσαρέσκειας, εξαιτίας της αχαλίνωτης επέλασης της ακρίβειας και της επέκτασης της φτώχειας, αναζητεί απεγνωσμένα η κυβέρνηση, διαπιστώνοντας την παταγώδη αποτυχία των περιβόητων «41 μέτρων».

Η πίεση από τα κάτω είναι τέτοια που υποχρεώνει το κυβερνητικό επιτελείο να προχωρά στη λήψη μέτρων που βρίσκονται «έξω» από τη φιλελεύθερη ιδεολογία και μέχρι πρότινος τα απέρριπτε, όπως η «διατίμηση», ο ορισμός της «αισχροκέρδειας», η «διαπόμπευση» ορισμένων εταιρειών προς παραδειγματισμό, κ.ά. Φυσικά, πρόκειται για μέτρα που είναι εντελώς πρόσκαιρα, καθώς στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν μπορούν να σταθούν για πολύ απέναντι στην ΕΕ και το «κοινοτικό δίκαιο» περί «ελεύθερου ανταγωνισμού». Παρ' όλα αυτά, το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε το «πράσινο φως», προκειμένου να ενισχύσει την εικόνα πως «κάνει ό,τι μπορεί», για να περιορίσει την ακρίβεια, πολύ περισσότερο που δεν προβλέπεται να υποχωρήσει τους επόμενους μήνες. Στο «πνεύμα» αυτό θα κινηθούν τα επιπρόσθετα μέτρα που θα ανακοινώσει σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, με την απαραίτητη πάντα σύσταση για «υπομονή»...

Την ίδια στιγμή, όμως, βγαίνουν στην επιφάνεια αντικρουόμενες απόψεις για την «ορθότητα» των μέτρων που λαμβάνονται. Στο παρασκήνιο έχουν εκφραστεί «επιφυλάξεις» του Γ. Αλογοσκούφη για μια σειρά μέτρα που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά προς το παρόν, μετά από «άνωθεν» παρέμβαση, δεν έχουν βγει προς τα έξω. Την αντίθεσή του έχει εκφράσει δημόσια μόνο ο υπουργός Τουρισμού Αρ. Σπηλιωτόπουλος: «Δεν μπορούμε να επανέλθουμε σε πολιτικές όπως η διατίμηση, οι οποίες εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να είναι εφαρμόσιμες, λόγω της συμμετοχής μας στην ΕΕ», δήλωσε, επιλέγοντας τη λύση της «συνεννόησης» με τους επιχειρηματίες του κάθε κλάδου.

Κατηγορηματικά αντίθετος με την άποψη αυτή δήλωσε ο βουλευτής Αρ. Παυλίδης: «Εγώ, δε συμφωνώ. Οταν βρίσκεσαι προ εκτάκτου καταστάσεως, η αυστηρά ιδεολογία πρέπει να προσαρμοστεί στην παρούσα κατάσταση», δήλωσε (στην ΕΡΑ), συμπληρώνοντας ότι «δεν μπορώ να βλέπω να καλπάζουν οι τιμές και να μένω μόνο στα της ιδεολογίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο βουλευτής Κ. Μαρκόπουλος, προβλέποντας μάλιστα ότι «μπαίνουμε σε μια πολύ μεγάλη αναμέτρηση». «Εμείς σεβόμαστε τον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά θα πρέπει και ο επιχειρηματικός κόσμος να καταλάβει τα όρια του κέρδους με τα όρια της αισχροκέρδειας», «ξέσπασε» (στον «Φλας»).

Πιο «συγκρατημένος» ο υφυπουργός Εξωτερικών Π. Δούκας, υπέδειξε στην κυβέρνηση να «ακούει» τους επιχειρηματίες. «Σωστά είναι τα μέτρα που κάνουμε, ό,τι έχει σκεφτεί κανείς προσπαθούμε να το υλοποιήσουμε, ακούμε και στους παράγοντες της αγοράς, δεν τα ξέρουμε όλα από μόνοι μας, αλλά είναι πολύ ύπουλος και επικίνδυνος αντίπαλος η ακρίβεια», είπε στον «Αλφα 9,89», διακρίνοντας ένα «ψεγάδι» στους ελεγκτικούς μηχανισμούς που...«ίσως να μην είναι οι επαρκείς μηχανισμοί που θα θέλαμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ