Τρίτη 1 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
Ψάχνει την ... πορεία των μιζών

Τη διαδρομή και τους αποδέκτες του «μαύρου» χρήματος της «Ζήμενς», καθώς και τους μεσάζοντες προσπαθεί να εντοπίσει ο εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου, με τις καταθέσεις υπόπτων και μαρτύρων που εξακολουθούν να περνούν από το γραφείο του. Χτες, στον εισαγγελέα κατέθεσαν υπόμνημα ως ύποπτοι δύο χρηματιστές προς τους οποίους κατευθύνθηκαν εμβάσματα από δύο υπεράκτιες εταιρείες που διακινούσαν «μαύρα χρήματα» της «Ζήμενς», ενώ σαν μάρτυρας κατέθεσε ο Παύλος Πεζάς, εκπρόσωπος της Thales TRC, αντίπαλης εταιρείας της Saik που διεκδικούσε επίσης το C4Ι. Οι χρηματιστές, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστηρίζουν ότι δε γνώριζαν για «μαύρα» ταμεία της «Ζήμενς» και ότι απλώς έκαναν εξυπηρετήσεις ο ένας στον άλλον, ενώ ένας από τους υπόπτους ισχυρίζεται ότι το σύνολο των χρημάτων που πέρασαν μέσω λογαριασμού του και έφθασαν στην Ελλάδα παραδόθηκαν στα χέρια του τότε διευθύνοντος συμβούλου της «Ζήμενς», Μιχάλη Χριστοφοράκου.

Στο μεταξύ, και ενώ εκτιμάται ότι η προκαταρκτική εξέταση θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 10 Ιούλη και οι μέρες θεωρούνται κρίσιμες για την εξέλιξη της πορείας της εισαγγελικής έρευνας, ο Ράινχαρτ Σίκατσεκ, βασικός κατηγορούμενος και πρώην διαχειριστής των «μαύρων» ταμείων της «Ζήμενς» στη Γερμανία, δήλωσε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» μέσω του δικηγόρου του ότι τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια ευρώ προορίζονταν κάθε χρόνο για μίζες προς την Ελλάδα, από τη «Ζήμενς». Ο υπουργός Υγείας, πάντως, Δημήτρης Αβραμόπουλος διέψευσε ότι ήταν το ΚΕΠ, το μικρό κόμμα το οποίο, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας, είχε χρηματοδοτηθεί από τη «Ζήμενς». Αναφορικά, τέλος, με δημοσίευμα που ανέφερε ότι μάρτυρας έχει καταθέσει πως ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της «Ζήμενς» στην Ελλάδα, είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό μαζί με υπουργό της ΝΔ, ο εισαγγελέας είπε ότι ρώτησε τη μάρτυρα (γραμματέα του Χριστοφοράκου) το όνομα του υπουργού, αλλά δεν πήρε απάντηση και δεν είχε τον νομικό τρόπο να την υποχρεώσει να του απαντήσει.

Ο εφοπλιστής Αθανάσιος Λασκαρίδης παρέμβηκε χτες στην υπόθεση της «Ζήμενς», για να διαψεύσει τα περί ταξιδίου υπουργού της κυβέρνησης Καραμανλή με έξοδα της «Ζήμενς». «Το αεροπλάνο της Aegean το εναύλωσα ο ίδιος και ταξίδεψα ο ίδιος και τα μέλη της οικογένειάς μου. Από εμένα έγινε η ενοικίαση και ουδεμία σχέση έχει η Ζήμενς. Στο αεροπλάνο δεν επέβαινε κανείς εν ενεργεία - τότε - ούτε νυν υπουργός», υποστήριξε ο κ. Λασκαρίδης.

Με υπόμνημα η κατάθεση Τσουκάτου

Με υπόμνημα και συνοδευόμενος από τον συνήγορό του κατέθεσε το Σάββατο ο Θόδωρος Τσουκάτος, σχετικά με την υπόθεση της χρηματοδότησης του ΠΑΣΟΚ από τη «Ζήμενς» με ένα εκατομμύριο μάρκα. Στο υπόμνημά του, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Τα χρήματα (1.000.000 μάρκα) ήταν αποκλειστικά προεκλογική χορηγία. Ουδεμία σχέση είχαν με οποιανδήποτε αντιπαροχή. Το γεγονός της είσπραξης χρηματικών ποσών άνω του επιτρεπομένου - τότε - ορίου των 10.000.000 δρχ. από ιδιώτη, ήταν καθιερωμένη πρακτική από πολλές δεκαετίες, την οποία βρήκα στο κόμμα και συνεχίστηκε μετά από εμέ κι αυτό δε χαρακτήριζε μόνον το ΠΑΣΟΚ (ας θυμηθούμε μεταξύ πολλών και την περίπτωση χρηματοδότησης της Ν. Δημοκρατίας ('93) του ενός (1) εκατομμυρίου δολαρίων, για την οποία η Δικαιοσύνη εξέδωσε απαλλακτική διάταξη)».

  • Η δημοσιογραφική πληροφορία ότι την περίοδο 1999 - 2000 η «Ζήμενς» χρηματοδότησε με 870.000 μάρκα ελληνικό κόμμα που σήμερα δεν υπάρχει, οδήγησαν το γραφείο Τύπου του ΔΗΚΚΙ να εκδώσει ανακοίνωση, όπου διαψεύδει κάθε ενδεχόμενο να αποτελούσε τον αποδέκτη της μίζας. Ανάλογη ανακοίνωση έβγαλε ο Στέφανος Μάνος, για το Κόμμα Φιλελευθέρων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ