Τρίτη 1 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΚΕ
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Απαράδεκτη απαγόρευση των συμβόλων του κομμουνισμού

Η κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Eurokinissi

Η κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ
ΕΡΩΤΗΣΗ προς την υπουργό Εξωτερικών, με θέμα την απόφαση του κοινοβουλίου της Λιθουανίας για την απαγόρευση της δημόσιας χρήσης των συμβόλων του κομμουνισμού, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Κώστας Αλυσανδράκης, Λιάνα Κανέλλη και Γιώργος Μαυρίκος. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Την Τρίτη 17 Ιούνη το κοινοβούλιο της Λιθουανίας ενέκρινε ένα νέο νομοσχέδιο με το οποίο στο εξής απαγορεύεται η δημόσια χρήση των συμβόλων του κομμουνισμού και του φασισμού.

Η απαράδεκτη αυτή ταύτιση, στην οποία προχώρησαν οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της Λιθουανίας, μιας χώρας όπου έτσι κι αλλιώς είναι απαγορευμένο το Κομμουνιστικό Κόμμα, συνοδεύεται και από χρηματικά πρόστιμα. Ετσι, μόλις ο Πρόεδρος της χώρας υπογράψει το νέο νόμο, όσοι δημόσια χρησιμοποιήσουν το σφυροδρέπανο θα πληρώνουν πρόστιμο της τάξης από 150 έως 300 ευρώ.

Οπως είναι γνωστό το ΚΚΕ, μαζί και άλλα Κομμουνιστικά Κόμματα στην Ευρώπη, χρησιμοποιούν ως σύμβολό τους και ως εκλογικό τους σήμα το σφυροδρέπανο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. υπουργός:

  • Αν καταδικάζει την απαράδεκτη και ανιστόρητη ταύτιση του σφυροδρέπανου και της σβάστικας.
  • Τι μέτρα θα πάρει προς την κυβέρνηση της Λιθουανίας και την Ευρωπαϊκή Ενωση για την ακύρωση αυτής της απόφασης και όλων των αντικομμουνιστικών νόμων και διατάξεων που βάζουν φραγμό στην ελεύθερη πολιτική και συνδικαλιστική δράση.
  • Τι θα πράξει προς κάθε κατεύθυνση ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη δραστηριότητα του ΚΚΕ, ενόψει των ευρωεκλογών στη χώρα αυτή, και να διασφαλιστούν οι ελάχιστες προϋποθέσεις ισότιμης διεκδίκησης της ψήφου των Ελλήνων πολιτών που διαμένουν εκεί».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ