Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αποχαρακτηρίζονται οικόπεδα που προορίζονται για σχολεία

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα ΚΚΕ

Eurokinissi

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα ΚΚΕ
ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους Υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Μακεδονίας - Θράκης, με θέμα τον αποχαρακτηρισμό οικοπέδων που προορίζονται για σχολεία και τις καθυστερήσεις στις εργασίες συντήρησης/ επισκευής των σχολικών κτιρίων στο Νομό Θεσσαλονίκης, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Τέσσερα ακίνητα πραγματικά "φιλέτα", ιδιοκτησίας της Εκκλησίας, που έχουν χαρακτηριστεί ως χώροι σχολείων, είτε αποχαρακτηρίστηκαν είτε βρίσκονται σε στάδιο αποχαρακτηρισμού και κινδυνεύουν να ανοικοδομηθούν. Το Μάρτιο του 2007 το δημοτικό συμβούλιο είχε αποφασίσει να ζητήσει τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και τη Νομαρχία, με στόχο την απαλλοτρίωσή τους, ωστόσο η διαδικασία παρακωλύεται συστηματικά. Αντίθετα, περίπου δώδεκα οικόπεδα που ανήκαν σε ιδιώτες απαλλοτριώθηκαν και λέγεται ότι βρίσκονται σε φάση ανοικοδόμησης.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα εξής ακίνητα:

α) Ενα διατηρητέο κτίσμα στη Β. Γεωργίου, στο οποίο στεγαζόταν το 12ο Δημοτικό Σχολείο. Επειδή το κτίριο παρουσίασε προβλήματα στατικότητας, το σχολείο μεταφέρθηκε σε λυόμενο στη Μαρτίου 1, όπου συστεγάζεται με το 5ο Γυμνάσιο. Η επισκευή του κτιρίου κρίθηκε ακριβή από το αρμόδιο τμήμα της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και ως λύση έχει προταθεί η αγορά άλλου οικοπέδου (Αετοράχης και Κοντογούρη), στο οποίο θα στεγαστεί το 12ο Δημοτικό.

β) Ενα οικόπεδο στη συμβολή των οδών 25ης Μαρτίου - Βασιλίσσης Ολγας, το οποίο έχει μεν αποχαρακτηριστεί, αλλά υπάρχει η δυνατότητα να χαρακτηριστεί εκ νέου. Ωστόσο, το οικόπεδο μάλλον θα εγκαταλειφθεί και το νηπιαγωγείο που επρόκειτο να χτιστεί εκεί, θα στεγαστεί σε άλλο κτίριο που κατασκευάζεται στη Νέστορος Τύπα.

γ) Ενα οικόπεδο στη Μανουσογιαννάκη, όπου πρόκειται να ανεγερθούν τα 28ο και 29ο Νηπιαγωγεία, τα οποία σήμερα στεγάζονται στο κτίριο του 41ου Δημοτικού στην Ικτίνου. Το Μάρτιο του 2007 το δημοτικό συμβούλιο είχε αποφασίσει την υποβολή αιτήματος υπογραφής προγραμματικής σύμβασης με τον ΟΣΚ και τη Νομαρχία, ωστόσο το αίτημα εστάλη στην αρμόδια νομαρχιακή επιτροπή ένα χρόνο αργότερα, το Μάιο του 2008, με τη σημείωση να διαβιβαστεί στο νομαρχιακό συμβούλιο μετά από την έγκρισή του.

δ) Ενα οικόπεδο στη συμβολή των οδών Εθνικής Αμύνης με Τσιμισκή, όπου σήμερα λειτουργεί χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Τον Ιανουάριο του 2007 δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση αποχαρακτηρισμού του εν λόγω οικοπέδου, αλλά λίγους μήνες αργότερα το δημοτικό συμβούλιο ζήτησε τον επαναχαρακτηρισμό του.

Από την άλλη πλευρά, παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση στην πορεία των εργασιών συντήρησης και επισκευής πολλών σχολικών κτιρίων στη Θεσσαλονίκη (ενδεικτικά, στα εξής σχολεία: 12ο Γυμνάσιο, 16ο Γυμνάσιο, 67ο Δημοτικό, 87ο Νηπιαγωγείο, 11ο και 7ο Δημοτικό κ.ά.). Σε πολλές περιπτώσεις οι εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα, ενώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η περίοδος των θερινών διακοπών, και σε άλλες περιπτώσεις οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι και σε έξι μήνες, δηλαδή όταν σχεδόν θα τελειώνει η σχολική χρονιά.

Η ευθύνη για την παρούσα κατάσταση βαρύνει τόσο τις τοπικές αρχές όσο και διαχρονικά τις κυβερνήσεις (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), οι οποίες υποβαθμίζουν συστηματικά το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης, παραδίδοντας τον τομέα αυτόν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, με στόχο το κέρδος. Ωστόσο, επειδή η παιδεία αποτελεί κοινωνικό αγαθό και θα πρέπει να παρέχεται δωρεάν και ισότιμα προς όλους, αποκλειστικά από τον δημόσιο τομέα,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί τι μέτρα θα λάβει άμεσα η κυβέρνηση, προκειμένου:

  • Να μην αποχαρακτηριστούν τα τέσσερα ακίνητα που ανήκουν στην Εκκλησία και να προχωρήσει η ανέγερση σχολικών κτιρίων και
  • Να επιταχυνθούν οι διαδικασίας επισκευής και συντήρησης των σχολικών κτιρίων, ώστε να μην κινδυνέψει η ασφάλεια των μαθητών και να μη χαθεί καμία εκπαιδευτική ώρα».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ