Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
Πάμπολλα τα αναπάντητα ερωτήματα

Με πρόσχημα τη ...διεύρυνση της δημοκρατίας, επιμένει η κυβέρνηση στην προώθηση του θέματος της ψήφου των Ελλήνων που κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό και χθες κατέθεσε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής νέο προσχέδιο νόμου.

Η κυριότερη αλλαγή - σύμφωνα με πληροφορίες - εστιάζεται στον τρόπο που θα ψηφίζουν οι κάτοικοι του εξωτερικού. Ενώ αρχικά προβλεπόταν η αντιμετώπισή τους ως «ετεροδημοτών» και η σύνταξη εκλογικών καταλόγων ανά νομό, στο νέο προσχέδιο προβλέπεται να ψηφίζουν μόνο το κόμμα της προτίμησής τους και όχι υποψηφίους βουλευτές. Παράλληλα, προβλέπεται η υποχρεωτική ένταξη στα ψηφοδέλτια Επικρατείας κάθε κόμματος τριών υποψηφίων με 10ετή παραμονή στο εξωτερικό. Στο προσχέδιο, επίσης, δεν τίθεται θέμα επιστολικής ψήφου.

Πάντως, πάμπολλα παραμένουν τα ερωτήματα, τα οποία φέρονται να μένουν αναπάντητα. Αυτά αφορούν τους τρόπους εφαρμογής της ελληνικής εκλογικής νομοθεσίας σε άλλη χώρα, καθώς και τη διασφάλιση του αδιάβλητου των εκλογικών διαδικασιών, εφόσον δεν μπορούν να λειτουργήσουν στο εξωτερικό οι απαραίτητοι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Ερωτήματα προκύπτουν και για το θέμα της εκλογικής δράσης των κομμάτων, αφού δεν προβλέπονται μέτρα διασφάλισης της ισότιμης προβολής των πολιτικών τους θέσεων, ενώ πρέπει να συνυπολογιστεί ότι υπάρχουν και χώρες, στις οποίες η δράση των κομμουνιστικών κομμάτων, είτε περιορίζεται, είτε είναι εντελώς παράνομη!

Θυμίζουμε ότι εκ μέρους του ΚΚΕ έχει στο πρόσφατο παρελθόν ασκηθεί έντονη κριτική στην πρόθεση της κυβέρνησης, λόγω της ανεξέλεγκτης μεγέθυνσης του εκλογικού σώματος - από την κυβέρνηση εκτιμάται ότι η αύξηση θα είναι της τάξης των 300.000 ψηφοφόρων, χωρίς, όμως, αυτό να μπορεί να προσδιοριστεί - η οποία αντικειμενικά παραποιεί τη θέληση του ελληνικού λαού. Παράλληλα, έχει ασκηθεί κριτική για το γεγονός ότι ψηφοφόροι θα κληθούν να ασκήσουν εκλογικό δικαίωμα, χωρίς όμως να έχουν στη συνέχεια τις συνέπειες της επιλογής τους, εφόσον δεν κατοικούν στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ