Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Η κυβέρνηση εξετάζει την «προσφορά» Νίμιτς

Η δυνατότητα ικανοποίησης των αμερικανικών απαιτήσεων για ταχύτατη διευθέτηση της υπόθεσης της ονομασίας της ΠΓΔΜ θα εξεταστεί σήμερα στην κυβερνητική επιτροπή. Η συνεδρίαση πραγματοποιείται, προκειμένου η υπουργός Εξωτερικών να ενημερώσει την κυβέρνηση για τις επαφές που είχε την προηγούμενη βδομάδα στη Νέα Υόρκη με την Αμερικανίδα ομόλογό της, αλλά και με τον διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς.

Χτες η Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό. Μετά τη συζήτηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, η υπουργός δήλωσε: «Ενημέρωσα τον πρωθυπουργό για το σύνολο των επαφών που είχα στις Βρυξέλλες, στη Γαλλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Οπως καταλαβαίνετε, τα θέματα ήταν ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία και βρίσκονται πάντοτε σε κινητικότητα. Οι προσπάθειες συνεχίζονται».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επανήλθε στο κέντρο του διπλωματικού ενδιαφέροντος την προηγούμενη βδομάδα με την «ξαφνική» συνάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη με τον ομόλογό της της ΠΓΔΜ, στο περιθώριο Διεθνούς Διάσκεψης στο Παρίσι. Μετά από αυτήν την επαφή στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ, ο διαμεσολαβητής Νίμιτς φέρεται να έχει προωθήσει σχέδιο «επίλυσης». Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει μεταφέρει την προηγούμενη βδομάδα ο «Ρ», οι Αμερικανοί, μέσω του Μάθιου Νίμιτς, επιχειρούν να προωθήσουν μια «εποικοδομητικά ασαφή» συμφωνία. Πρακτικά αυτό σημαίνει μια συμφωνία, την οποία το κάθε μέρος, δηλαδή Αθήνα και Σκόπια, θα μπορούν να την προβάλουν «ως επιτυχία» στο εσωτερικό. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση θα είναι ικανοποιημένη αν συμφωνηθεί μια σύνθετη ονομασία για την ΠΓΔΜ, αρκεί η ονομασία αυτή να ισχύει έναντι όλων. Από την πλευρά τους, τα Σκόπια πιέζονται να ικανοποιηθούν με την υπόσχεση για άνοιγμα μιας συζήτησης που θα εξετάσει την αξίωσή τους για αναγνώριση της «μακεδονικής εθνικής και γλωσσικής» τους ταυτότητας.

Το «πακέτο» που περιγράφει την «τελική» πρόταση του Μάθιου Νίμιτς αναμένεται να εξεταστεί σε έναν ακόμη γύρο συνομιλιών, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη. Στόχος του Νίμιτς και των Αμερικανών είναι να δρομολογηθεί η μια συμφωνία πριν από τις αμερικανικές εκλογές του προσεχούς Νοέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ