Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Τίναξαν την «μπάγκα»!

Το «πουγκί» άνοιξε! Η κυβέρνηση της ΝΔ με τις πλάτες του ΠΑΣΟΚ - τα δύο κόμματα δηλαδή που συμφώνησαν με τους βιομήχανους να δοθεί ένα ευρώ «αύξηση» στα μεροκάματα των εργατών - χαρίζουν 28 δισ. ευρώ στους τραπεζίτες!

Το τι σημαίνουν αυτά τα 28 δισ. προκύπτει αν τα βάλουμε δίπλα - δίπλα με ορισμένα ενδεικτικά στοιχεία του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού που κατέθεσε πριν λίγες μέρες ο κ. Αλογοσκούφης.

Εχουμε και λέμε λοιπόν: Στο κράτος που λέγεται Ελλάδα, για το έτος 2009, προβλέπεται στον τακτικό προϋπολογισμό ότι:

  • Οι δαπάνες για τους τομείς της απασχόλησης και της κοινωνικής προστασίας δε θα ξεπεράσουν τα 11,4 δισ. ευρώ. Δηλαδή, ένας ολόκληρος λαός για τις ανάγκες του σε απασχόληση και κοινωνική προστασία έχει λαμβάνειν ποσό που δεν είναι ούτε καν το ...μισό εκείνου που θα διατεθεί σε μια χούφτα τραπεζίτες.
  • Οι δαπάνες για την Παιδεία περιορίζονται στα 7,2 δισ. Δηλαδή, σε μια χώρα που κατά δήλωση του πρωθυπουργού τα περί «δημόσιας και δωρεάν Παιδείας» συνιστούν ανέκδοτο, οι τραπεζίτες θα πάρουν 4 (!) φορές περισσότερα χρήματα από όσα θα διατεθούν για τη μόρφωση εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών του ελληνικού λαού.
  • Οι δαπάνες για την Υγεία έχουν προϋπολογιστεί στα 6,4 δισ. Δηλαδή, για την «υγεία» των αναξιοπαθούντων τραπεζιτών θα διατεθούν κονδύλια σχεδόν 5 (!) φορές περισσότερα από όσα διατίθενται για την υγεία όλων των Ελλήνων πολιτών.
  • Οι δαπάνες για τον Πολιτισμό περιορίζονται στα 414 εκατομμύρια. Πρόκειται για ποσό που ισούται με το ...1,5% εκείνου που διατίθεται για τους τραπεζίτες.
  • Οι δαπάνες για τον ΟΓΑ υπολογίζονται στα 4,5 δισ. Δηλαδή, περίπου 850.000 συνταξιούχοι αγρότες θα λάβουν ποσό μικρότερο από το 1/6 των χρημάτων που θα πάρουν οι τραπεζίτες.
  • Οι δαπάνες για το ΙΚΑ έχουν προϋπολογιστεί στα 2,6 δισ. Δηλαδή, για τον ασφαλιστικό φορέα των εκατομμυρίων εργαζομένων θα διατεθεί ποσό που δεν αντιστοιχεί ούτε στο 10% των χρημάτων που πάνε στους τραπεζίτες.
  • Οι δαπάνες που έχουν εγγραφεί για το περίφημο «ταμείο φτώχειας» δεν ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια. Δηλαδή, για να αντιμετωπιστεί η ανέχεια 2,5 εκατομμυρίων Ελλήνων που ζουν με εισοδήματα κάτω των ορίων της φτώχειας, θα διατεθεί ποσό που ισούται με το ...0,35% των κονδυλίων που δωρίζονται στους τραπεζίτες.
  • Οι δαπάνες για το ΕΚΑΣ, για τα επιδόματα πολυτέκνων και τα επιδόματα πρόνοιας, αθροιζόμενες είναι κατά 10 (!) λιγότερες από τα λεφτά που χαρίζονται στις τράπεζες.

Πίσω από αυτό το «παιχνίδι» των αριθμών, που δεν είναι παρά μια απεικόνιση της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία ασκείται στο όνομα της αντιμετώπισης της χρηματοπιστωτικής κρίσης και των «τοξικών ομολόγων», δεν κρύβεται παρά η «τοξικότητα» μιας άνευ προηγουμένου ταξικής πολιτικής. Μιας στυγνής - για την ακρίβεια - ταξικής πολιτικής από την πλευρά ενός πολιτικού συστήματος που όταν ζητούν οι εργάτες «δεν έχει», αλλά όταν πρόκειται για τους τραπεζίτες «έχει και παραέχει».


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ