Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Λεφτά για τις τράπεζες - επίθεση κατά των λαών
  • Οι «27» δεσμεύτηκαν να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για να στηρίξουν την κερδοφορία των τραπεζών
  • Κλιμακώνεται η επίθεση, μέσω των «μεταρρυθμίσεων», στο όνομα της ανάπτυξης και απασχόλησης
  • «Θύμα» της κρίσης και το περιβάλλον

Η καθιερωμένη «οικογενειακή» φωτογραφία

Associated Press

Η καθιερωμένη «οικογενειακή» φωτογραφία
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του απεσταλμένου μας Παναγιώτη ΚΑΚΑΛΗ).--

Ισχυρή πολιτική δέσμευση ότι θα πάρουν όλα τα μέτρα για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των τραπεζών ανέλαβαν οι ηγέτες των 27 κρατών - μελών της ΕΕ, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι θα κλιμακωθεί η αντιλαϊκή επίθεση για να βγει το καπιταλιστικό σύστημα από την κυκλική κρίση του.

Προκειμένου να διασωθεί το ευρωοικοδόμημα των μονοπωλίων και να διασφαλιστεί η κερδοφορία τους οι «27» δε δίστασαν να θυσιάσουν τα αναιμικά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος που είχαν λάβει πριν μερικούς μήνες, κρατώντας όμως την πολιτική απελευθέρωσης των αγορών ενέργειας.

Παράλληλα, ενέκριναν το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, θεσμοθετώντας νέους μηχανισμούς παρακολούθησης και εξόντωσης των μεταναστών, ενώ προσανατολίζονται στην παράκαμψη του ΟΧΙ του ιρλανδικού λαού για να προχωρήσει η Συνθήκη της Λισαβόνας (πρώην «ευρωσύνταγμα»).

Βασικό και άμεσο καθήκον της συνόδου ήταν να ληφθούν μέτρα προστασίας των τραπεζών κι αυτό έγινε. Κατ' αρχήν εγκρίθηκε το σχέδιο διάσωσης, ύψους άνω των 2 τρισ. ευρώ, ενώ δεσμεύτηκαν πως θα πάρουν όποιο άλλο μέτρο χρειαστεί για να στηρίξουν το χρηματοοικονομικό σύστημα.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει τη δέσμευση ότι σε κάθε περίπτωση θα ληφθούν όλα τα μέτρα που χρειάζονται προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, να υποστηριχτούν σημαντικά χρηματοοικονομικά ιδρύματα, να αποφευχθούν οι πτωχεύσεις και να εξασφαλιστεί η προστασία των καταθέσεων των αποταμιευτών», τονίζεται χαρακτηριστικά στο κείμενο των Συμπερασμάτων.

Παράλληλα, αναλαμβάνεται δέσμευση «να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος απ' όλες τις αρχές».

Η γενναιόδωρη στήριξη των τραπεζών δικαιολογεί την «ευελιξία» στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά για τους άλλους επιχειρηματίες θα αναλάβει η Κομισιόν να διασφαλίσει τους κανόνες ανταγωνισμού και των κρατικών ενισχύσεων.

Παράλληλα, θα δημιουργήσουν μηχανισμούς «έγκαιρης προειδοποίησης και ανταλλαγής πληροφοριών» για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων, καθώς και μηχανισμούς «άμεσης αντίδρασης» που θα ενεργοποιηθούν «ανά πάσα στιγμή από ένα κράτος - μέλος που αντιμετωπίζει κρίση».

Σε ό,τι αφορά στον έλεγχο των τραπεζών οι «27» εξαντλούνται στην έκφραση νουθεσιών όπως ότι «πρέπει όλοι οι φορείς του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ιδίως του τραπεζικού τομέα, να καταστούν περισσότερο υπεύθυνοι»!

Επίσης, κάθε μήνα θα συνεδριάζουν οι εθνικές εποπτικές αρχές «για να ανταλλάσσουν απόψεις».

Επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων

Το κυριότερο «όπλο» της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης και της επερχόμενης ύφεσης είναι η ένταση της επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα.

Στο όνομα «της στήριξης της ανάπτυξης και της απασχόλησης» οι 27 ηγέτες της ΕΕ υπογραμμίζουν ότι «η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων παραμένει πιο σημαντική από ποτέ για την επάνοδο στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της απασχόλησης στην Ευρώπη».

Παράλληλα, δεσμεύονται τα κράτη - μέλη να συνεχίσουν να διαμορφώνουν τις δημοσιονομικές πολιτικές τους «στο πλαίσιο του αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης», πράγμα που απλά σημαίνει ότι θα συνεχιστεί το τσεκούρι στις κοινωνικές δαπάνες, οι ιδιωτικοποιήσεις, το πάγωμα των μισθών.

Στο κείμενο των Συμπερασμάτων δε γίνονται πιο συγκεκριμένες αναφορές αλλά έχουν ληφθεί σαφείς αποφάσεις από το ΕΚΟΦΙΝ την προηγούμενη βδομάδα.

Η ευελιξία στην αγορά εργασίας και στα συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως και η σύνδεση των μισθών με την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας λαίλαπας κατά των λαϊκών δικαιωμάτων.

Εξάλλου, όπως είπε και ο Κ. Καραμανλής, η Κομισιόν θα αναλάβει να κάνει πιο συγκεκριμένες προτάσεις στην κατεύθυνση αυτή το προσεχές διάστημα.

«Θύμα» και το κλίμα

Την έξοδο από την κρίση καλείται να πληρώσει και το περιβάλλον καθώς οι «27» ανέβαλαν για το Δεκέμβρη τις επικυρώσεις των αποφάσεων που είχαν λάβει την άνοιξη, κάτω από την πίεση πολλών κυβερνήσεων που θέλουν να στηρίξουν τις μεγάλες και ενεργοβόρες επιχειρήσεις στο όνομα της ανάπτυξης.

Στο κείμενο των Συμπερασμάτων αναφέρεται ότι τις προσεχείς βδομάδες θα γίνουν διαβουλεύσεις ώστε να υπάρξει απόφαση στη σύνοδο κορυφής του Δεκέμβρη. Σε κάθε περίπτωση και παρά τις διαβεβαιώσεις των Σαρκοζί και Μπαρόζο ότι «οι στόχοι και το χρονοδιάγραμμα παραμένουν», ωστόσο αποφασίστηκε ότι θα ληφθεί υπόψη «η ιδιαίτερη κατάσταση κάθε κράτους - μέλους» καθώς και η «σχέση κόστους / απόδοσης».

Παρ' όλα αυτά καλείται η Κομισιόν να υποβάλει προτάσεις για την απελευθέρωση της εσωτερικής αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου πριν τον ερχόμενο Ιούνη, καθώς και να επισπευστεί το σχέδιο για τις ενεργειακές τεχνολογίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ